Deși nu toate rolurile din domeniul securității cibernetice necesită în mod explicit abilități de programare, o înțelegere de bază a principiilor fundamentale de programare oferă un avantaj substanțial oricui dorește să înceapă o carieră în acest domeniu.
Programarea este o abilitate esențială în societatea actuală bazată pe tehnologie și are o importanță din ce în ce mai mare pentru mulți candidați și studenți, inclusiv pentru cei care se gândesc la o carieră în domeniul securității cibernetice. Deși nu toate rolurile din domeniul securității necesită în mod explicit abilități de programare, orice carieră în acest domeniu poate, la un moment dat, să fie propulsată prin dobândirea unor noțiuni de bază în ceea ce privește principiile fundamentale de programare.
Iată cinci dintre cele mai frecvent utilizate limbaje de programare în domeniul securității cibernetice, împreună cu principalele beneficii ale fiecăruia.
Python
Python este cunoscut pentru colecția sa extinsă de instrumente și biblioteci, ușurința cu care poate fi utilizat și compatibilitatea cu alte platforme și tehnologii, precum și pentru faptul că deține una dintre cele mai active comunități de dezvoltatori. Toate acestea îl fac să fie unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare în domeniul securității cibernetice, unde este adesea folosit pentru automatizarea sarcinilor repetitive, audit, analiză criminalistică și analiză de malware.
Ca limbaj de scripting, poate fi foarte util în rezolvarea unei probleme specifice, cum ar fi analizarea unui program de tip malware și extragerea de informații, decriptarea configurației acestuia sau efectuarea altor tipuri de analize la un nivel de bază.
ARTICOLE SIMILARE:
Cybersecurity careers: What to know and how to get started
5 reasons to consider a career in cybersecurity
Este un limbaj de programare simplu și ușor de stăpânit, și se poate învăța mult mai rapid decât alte limbaje. Deseori necesită mult mai puțină inserție de cod în comparație cu alte limbaje de programare. Deoarece este un limbaj de programare open source, informațiile despre el sunt numeroase.
PHP
În timp ce PHP este cel mai frecvent utilizat în dezvoltarea de pagini web, există, de asemenea, o serie de moduri în care acesta poate fi folosit în domeniul securității cibernetice. Un exemplu este analiza aplicațiilor web bazate pe PHP sau căutarea de vulnerabilități, cum ar fi SQL injection sau cross-site scripting (XSS).
De asemenea, PHP poate fi util pentru identificarea comportamentelor suspecte în aplicațiile sau serverele web prin analiza jurnalelor acestora, căutând modele care pot indica o compromitere sau o încălcare a securității.
În cele din urmă, deși posibilitățile de dezvoltare a instrumentelor de securitate în alte limbaje sunt foarte variate, PHP permite, de asemenea, crearea de interfețe web personalizate pentru utilizatori sau integrarea diferitelor funcții de securitate în panoul de control.
JavaScript
JavaScript, cunoscut și sub numele de „JS”, este un limbaj de programare orientat pe obiecte, de tip scripting. Acesta este utilizat la scară largă în dezvoltarea de diferite aplicații legitime, inclusiv site-uri web sau aplicații mobile și jocuri, printre altele. O bună cunoaștere a JavaScript este importantă pentru specialiștii responsabili de securitatea aplicațiilor web și care caută vulnerabilități în cadrul acestora.
În domeniul securității cibernetice, acesta poate fi utilizat pentru analiza malware, mai precis pentru analiza codului găsit în fișiere sau site-uri web malițioase. În mod ideal, această analiză se desfășoară într-o mașină virtuală sau într-un mediu izolat pentru a evita o eventuală compromitere a dispozitivului fizic. JavaScript permite, de asemenea, crearea de funcții care vor fi invocate imediat, de îndată ce scriptul este executat.
CITIȚI ȘI:
A career in cybersecurity: Is it for you?
Cybersecurity careers: Which one is right for you?
Atacatorii răspândesc adesea coduri malițioase dezvoltate în JavaScript pentru a complica munca analiștilor în domeniul securității cibernetice și în încercarea de a evita detecția de către software-ul de securitate cibernetică.
SQL
Deși limbajul de interogare structurat (Structured Query Language - SQL) nu este un limbaj de programare de uz general, o bună înțelegere a modului în care funcționează bazele de date relaționate cu acest limbaj de interogare este o abilitate foarte utilă pentru cei care efectuează audituri de securitate a codurilor și teste de penetrare.
SQL este utilizat pe scară largă pentru interogarea și actualizarea acestui tip de baze de date, iar cunoașterea lui poate ajuta la identificarea unor lacune de securitate în codul sursă al unei aplicații care, în cel mai rău caz, pot facilita accesul neautorizat în cadrul aplicației sau a sistemului sau pot conduce la sustragerea de informații sensibile.
Atât administratorii, cât și dezvoltatorii scriu interogări SQL în diverse scopuri precum recuperarea, actualizarea sau ștergerea informațiilor stocate în tabelele bazei de date, printre multe altele. La rândul său, injecția SQL reprezintă unul dintre cele mai frecvente atacuri asupra aplicațiilor web, pentru care este necesară efectuarea de teste de penetrare și proceduri de identificare și remediere a acestor lacune.
PowerShell
PowerShell este adesea utilizat pentru gestionarea configurației și automatizarea sarcinilor, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru mediile în care sistemele de operare Windows sunt predominante. În cadrul analizei criminalistice, PowerShell poate fi foarte util atunci când vine vorba de recuperarea de informații și de aflarea modului în care atacatorii au pătruns într-un sistem în timpul unei breșe de securitate.
O cunoaștere solidă a PowerShell poate fi, de asemenea, valorificată în cadrul testelor de penetrare, în diferitele etape implicate pe parcursul procesului, cum ar fi executarea exploit-urilor, scanarea serviciilor și analiza programelor malware.
Evident, există și alte limbaje de programare care sunt utilizate pe scară largă în domeniul securității cibernetice, cum ar fi C și C++, Java, Bash, Go și Ruby, însă o cunoaștere de bază a celor prezentate în cadrul acestui articol se poate dovedi de mare ajutor oricărui viitor specialist în securitate cibernetică.
ARTICOL SIMILAR:
What's it like to work as a malware researcher? 10 questions answered
Lasa un comentariu