Sfaturi legate de siguranța în mediul online pentru fanii social media și ai mesageriei instantanee


Sfera internetului s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Înainte, navigarea în mediul online presupunea utilizarea motoarelor de căutare pentru un anumit conținut sau citirea site-urilor web preferate de știri. În zilele noastre, rețelele de socializare, clipurile video online și mesageria instantanee sunt de bază pentru experiența online a utilizatorilor, iar acest lucru este valabil mai ales pentru generația mai tânără.

Dar, comoditatea de a interacționa cu prietenii și cunoscuții nu vine fără un preț. Un întreg set de noi riscuri a ieșit la suprafață și chiar dacă rețelele de socializare încearcă din greu să le diminueze, este de cele mai multe ori vorba despre neglijența utilizatorului, fapt ce duce la compromiterea securității.

Deoarece luna octombrie este luna securității cibernetice în Europa, este un moment bun pentru a vă proteja mai bine profilurile de pe aceste servicii populare:

  1. Actualizați toate versiunile de software și mențineți dispozitivele dvs. în siguranță

Păstrați-vă sistemul de operare, precum și toate software-urile (în special browserele) și aplicații actualizate. De asemenea, pentru a menține “băieții răi” la distanță, folosiți o soluție de securitate instalată fiabilă și actualizată, ce rulează pe computer sau pe dispozitivul mobil.

  1. Utilizați parole puternice

Această acțiune nu reprezintă doar una dintre cele mai bune practici pentru rețelele de socializare, ci pentru domeniul cibernetic în general. Păstrați-vă parolele lungi, nu le reutilizați, iar atunci când le creați, folosiți caractere normale și majuscule, dar și simboluri special și numere. În cazul în care acest lucru este prea complicat, puteți opta, de asemenea, pentru un manager de parole sau de passphrase.

  1. Verificați setările de confidențialitate

Prima prioritate, atunci când creați un nou profil, este de a verifica și de a configura setările de confidențialitate. Asigurați-vă că postările sunt vizibile numai pentru cei mai apropiați prieteni sau pentru grupul căruia îi este destinat conținutul. Dacă adăugați detalii private profilului, păstrați-le blocate și private pentru străini sau pentru actorii rău intenționați, astfel încât aceștia să nu le poată folosi în mod abuziv pentru a vă ghici parola sau chiar mai rău, să le utilizeze în scopul furtului de identitate. Examinați periodic setările, deoarece furnizorii tind să le schimbe de-a lungul timpului.

  1. Gândiți-vă de două ori înainte de a posta pe internet

Chiar dacă mențineți toate setările contului cât mai private posibil, capturile de ecran ale profilului dvs. sau mesajele pot ajunge în mediul online dacă aveți încredere în oamenii în care nu ar trebui să aveți. Prin urmare, trebuie să vă gândiți de două ori înainte de a posta sau de a scrie ceva – fie că este vorba de o fotografie, o opinie, un mesaj sau un clip video, din cauza faptului că odată ce conținutul ajunge în mediul online, acesta nu poate fi retractat ulterior.

  1. Fiți sceptici

O regulă generală: “Dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, înseamnă că într-adevăr nu este.” Cu alte cuvinte, în cazul în care cineva vă oferă o mașină nouă, un calculator sau un smartphone în schimbul unor informații sensibile, precum locația sau data nașterii sau seria documentelor, cu siguranță este vorba de o capcană. Păstrați datele confidențiale doar pentru dvs., iar înainte de a le oferi oricui încercați să verificați autenticitatea oricărui concurs sau a oricărei oferte similare.

  1. Evitați străinii

Un băiat drăguț sau o fată tocmai a trimis un mesaj (via Messenger)? Este un cunoscut sau este cineva pe care nu l-ați mai văzut niciodată în viața reală? Dacă răspunsul este negativ, trebuie să fiți foarte precauți. Spațiul informatic oferă actorilor malițioși anonimitate și modalități de “camuflare”, ce le permit să manipuleze victimele să acționeze așa cum nu ar face-o în mod normal. Pentru a rămâne pe partea sigură, limitați oamenii care vă pot contacta și dacă este posibil, interacționați numai cu oamenii pe care îi cunoașteți personal.

 

ONDREJ KUBOVIC
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana October 12, 2016

Lasa un comentariu