Utilizatorii Facebook sunt în vizor din nou.
O postare, unde sunt anunțați utilizatorii să copieze un mesaj în cazul în care doresc să păstreze controlul asupra lucrurilor pe care le împărtășesc pe Facebook, este în curs de răspândire pe rețeaua de socializare.
Ceea ce, teoretic, ar reprezenta un lucru bun, doar că mesajul este complet lipsit de valoare. În cazul în care ați distribuit mesajul, sunteți victima unei farse.
Aceste tipuri de mesaje sunt prezentate astfel (deși, există variații minore în circulație):
Să se consemneze:
Eu nu ofer Facebook-ului sau oricărei entități asociate cu acesta, permisiunea de a utiliza imaginile mele, informațiile sau postările, nici cele anterioare și nici cele din viitor.
Prin această cale, fac o notificare către Facebook, prin care susțin că sunt strict interzise dezvăluirea, copierea, distribuirea sau orice altă acțiune împotriva mea pe baza acestui profil și/sau a conținutului său.
Conținutul acestui profil este alcătuit din informații private și confidențiale.
Încălcarea vieții private poate fi pedepsită prin lege.
NOTĂ: Facebook este acum o entitate publică. Toți membrii trebuie să posteze o notă de genul acesta. După cum preferați, puteți copia și posta această versiune. În cazul în care nu veți publica această declarație, cel puțin o dată, va fi permisă, în mod tactic, utilizarea fotografiilor, precum și a informațiilor din actualizările statusului de pe profilul dvs.
Aceste mesaje false nu sunt un truc nou, circulând pe internet timp de mulți ani.
Mesajul a avut o putere de răspândire atât de mare, încât Facebook a creat o pagină specială pentru a demonta ideea indusă în mod eronat.
Este posibil să fi văzut o postare prin care vi se spunea să copiați un anunț pentru a vă păstra controlul asupra detaliilor împărtășite pe Facebook. Nu îl luați în considerare. În secțiunea destinată termenilor de confidențialitate se stipulează clar: Dvs. dețineți tot conținutul și informațiile pe care le postați pe Facebook și puteți controla modul în care sunt distribuite, prin intermediul setărilor de confidențialitate și de aplicare. Acesta este modul în care funcționează, iar acest lucru nu s-a schimbat.
Anul trecut, comediantul John Oliver fusese în mod evident asaltat cu astfel de mesaje false, încât a avut un moment de ridiculizare la adresa acestora în emisiunea sa de televiziune:
[embed]https://youtu.be/Fmy6M1oHrAo[/embed]
Deși unii ar putea crede că acestea sunt inofensive, farsele și înlănțuirea mesajelor pot fi o pierdere de timp și uneori, pot fi răspândite sfaturi înșelătoare sau de-a dreptul periculoase pentru utilizatorii de calculatoare nevigilenți.
Problema constă în ușurința de a copia mesajul altcuiva, de a apăsa butonul de Like sau de a partaja un mesaj cu fiecare prieten sau cunoștință de pe cea mai mare rețea de socializare din lume.
Utilizatorii Facebook care nu se deranjează să verifice faptele, pur și simplu reproduc mesajul, crezând în mod greșit că astfel vor obține anumite beneficii iar pe măsură ce din ce în ce mai mulți utilizatori văd această postare la prieteni, vor crede că ar fi bine să facă același lucru.
Acesta este motivul pentru care farsele de acest tip par să nu moară niciodată.
Dacă într-adevăr vă pasă de cine poate vedea și partaja ceea ce dvs. postați pe Facebook, ar fi mult mai bine să verificați setările de confidențialitate…sau chiar să nu postați respectivul conținut.
GRAHAM CLULEY
CORESPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu