Escrocherii cu joburi (task scams): Cum să le identificați și cum să vă protejați datele


Anumite escrocherii par de necrezut, dar e mai ușor să cădeți în plasă decât ați zice. Iată cum să vă feriți de escrocheriile de tip „job gamificat”. De ani buni, mulți dintre noi trăim o criză a costului vieții, iar titlurile din presă oferă în continuare previziuni sumbre despre ce ne-ar putea aduce viitorul. În acest context, este perfect de înțeles de ce tot mai mulți caută o sursă suplimentară de venit sau un loc de muncă mai bine plătit. Însă escrocii știu asta – și sunt gata să profite.

Doar în 2024, escrocheriile legate de angajare raportate către FBI le-au adus escrocilor peste 264 de milioane de dolari. Multe dintre acestea sunt așa-numitele „task scams” – escrocherii în care victimele sunt păcălite să achite o „garanție” pentru a putea fi plătite ulterior. Poate părea incredibil. Dar e mai ușor să cădeți în capcană decât credeți. Iată ce trebuie să știți ca să nu transformați jobul de vis într-un coșmar.

Cât de gravă este problema?

Escrocheriile legate de angajare sau recrutare sunt, în general, rezultatul mai multor factori:
– Adoptarea pe scară largă a muncii la distanță, cu un grad mai mare de anonimat
– Recrutarea bazată integral pe platforme digitale și tehnologie
– Site-uri și scheme de înșelătorie generate de AI, foarte convingătoare, ce reduc barierele de acces pentru infractori
– Natura pseudonimă a criptomonedelor
– Un volum mare de date compromise, care pot fi folosite pentru a personaliza înșelătoriile
– O lipsă de conștientizare din partea victimelor, la care se adaugă condiții economice precare

Un lucru este cert: dimensiunea reală a problemei este, cu siguranță, subraportată. Chiar și cele 20.000 de cazuri raportate anul trecut la FBI sunt, cel mai probabil, doar vârful aisbergului.

Ce sunt escrocheriile de tip „task scam” și cum funcționează?

Escrocheriile de tip „task scam” reprezintă o formă specifică de fraudă legată de angajare, care se bazează pe tehnici de gamificare pentru a menține victimele implicate. Numărul lor este în creștere. Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a înregistrat 20.000 de cazuri doar în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu 5.000 în tot anul 2023. Detaliile pot varia, dar toate urmează, în linii mari, același tipar:
– Sunteți abordat printr-un mesaj nesolicitat – pe WhatsApp, Telegram, SMS sau o platformă de social media.
– Escrocul vă promite că veți câștiga bani ușor, în schimbul unor sarcini simple, realizate online. Potrivit FTC, aceștia pot vorbi despre „creșterea vizibilității produselor” sau „optimizarea aplicațiilor”, dar în general evită să ofere detalii clare.
– Dacă alegeți să vă înscrieți, vi se vor cere sarcini banale, precum „like”-uri la conținut online sau tastarea unor combinații de butoane pe un site/aplicație falsă. Site-ul sau aplicația poate chiar să imite perfect o platformă legitimă, cum ar fi Temu.
– Pe măsură ce finalizați aceste sarcini, veți vedea cum vi se acumulează „câștigurile”.
Inițial, câștigurile cresc constant. Dar la un moment dat, aplicația sau escrocul vă cere să „încărcați” contul, să „avansați la alt nivel” sau să „deblocați câștigurile” printr-o plată – de obicei în criptomonede.
– Aceasta este, de fapt, esența întregii escrocherii. Odată ce plătiți, banii dispar și nu veți avea nicio șansă să ajungeți la presupusele câștiguri.
– Potrivit mai multor rapoarte, pentru a vă convinge să le trimiteți criptomonede, escrocii vă pot invita într-un grup de discuții unde alți „utilizatori” povestesc cum au câștigat bani. În realitate, și aceștia sunt tot complici ai escrocheriei.

Imaginea de ansamblu: alte înșelătorii legate de joburi

Escrocheriile de tip „task scam” nu sunt singurul truc la care pot apela fraudatorii din sfera angajării. Rămâneți atent la următoarele metode prin care escrocii încearcă să obțină informațiile dvs. personale și/sau bani:
– Anunțuri false de joburi (uneori chiar pe site-uri legitime de recrutare) concepute pentru a vă convinge să aplicați. Infractorii vor datele dvs. personale și pot cere, de asemenea, o taxă pentru motive inventate, cum ar fi costuri administrative, de instruire, verificări de cazier judiciar etc.
– Mesaje nesolicitate care ajung la dvs. în același mod ca escrocheria de tip „task scam” menționată mai sus, dar cu oferte de muncă atractive de la cineva care pretinde a fi un agent de recrutare. Aceștia vor încerca, de asemenea, să obțină informații personale și bani.
– Dacă postați CV-ul pe un site de recrutare, escrocii vă pot găsi și contacta și prin această metodă. Din nou, își doresc banii și informațiile dvs. personale.

Cum ținem escrocii la distanță

Din fericire, nu este dificil să-i țineți pe acești fraudatori la distanță, dacă respectați câteva reguli de bază. Amintiți-vă semnele de avertizare din exemplele de mai sus și:
– Nu răspundeți niciodată ofertelor de muncă nesolicitate. Recrutorii legitimi vă vor contacta prin canale oficiale.
– Dacă sunteți abordat după ce v-ași postat CV-ul pe un site de joburi, verificați compania/agentul și căutați orice mențiuni online pe care le-ar putea avea în legătură cu escrocherii.
– Amintiți-vă că, dacă o ofertă de muncă este prea bună pentru a fi adevărată, probabil că așa și este.
– Dacă nu există un proces formal de interviu, acest lucru ar trebui, de asemenea, să ridice niște semne de întrebare.
– Nu plătiți niciodată bani în avans pentru un loc de muncă. Recrutorii legitimi nu vă vor cere niciodată să procesați astfel.
– Nu împărtășiți niciodată informații personale sau financiare sensibile cu „recrutori” care vă contactează prin canale neoficiale. Ar putea următi să le vândă altor fraudatori sau să le folosească ei înșiși pentru fraudă de identitate.

Să fiți victimă într-o escrocherie de tip „task scam” (fraudă cu joburi) ar putea părea improbabil, dar adevărul este că aceste înșelătorii se desfășoară, de obicei, pe parcursul mai multor zile, iar elementul de gamificare vă poate prinde cu adevărat. Nu este neobișnuit ca unele victime să ajungă să piardă o avere. Asigurați-vă că nu deveniți una dintre ele.

Phil Muncaster July 17, 2025

Lasa un comentariu