Doriți să achiziționați un VPN? Iată ce trebuie să știți și la ce să fiți atenți


VPN-urile nu sunt toate create în același fel. Asigurați-vă că alegeți furnizorul potrivit care vă va ajuta să vă protejați datele de privirile indiscrete. 

Într-o lume dominată de lucrul de la distanță și de preocupările sporite privind confidențialitatea și securitatea, rețelele private virtuale (VPN) au devenit un ajutor indispensabil pentru consumatori. Dezvoltate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990, VPN-urile au crescut în popularitate până la punctul în care piața este acum inundată de oferte, inclusiv un număr mare de opțiuni gratuite.

Dar VPN-urile nu sunt toate create la fel și merită să cercetați înainte de a cumpăra. De fapt, unele pot crea un fals sentiment de securitate periculos, care ar putea în cele din urmă să vă submineze confidențialitatea și securitatea, mai degrabă decât să o sporească. De aceea am creat acest ghid la îndemână.

De ce să achiziționați un VPN?

VPN-urile sunt concepute pentru a spori confidențialitatea și securitatea utilizatorilor, oferind un tunel criptat între dispozitivul dvs. și internet. Prin direcționarea traficului dvs., cum ar fi căutările și descărcările de pe internet, printr-un server VPN și mascarea efectivă a adresei dvs. IP, această rețea privată oferă beneficii, ținând privirile indiscrete departe de navigarea pe web și alte activități, astfel încât nimeni să nu vă poată urmări obiceiurile online. În acest fel, VPN-urile vă pot ajuta să vă protejați datele personale, să vă îmbunătățiți confidențialitatea și să fiți în siguranță chiar și atunci când vă conectați prin Wi-Fi public potențial riscant, printre alte scenarii.

Cum să utilizați un VPN

Când porniți și utilizați un VPN, traficul dvs. de internet este criptat de clientul VPN și apoi va călători printr-un tunel securizat de la computer (PC, tabletă, smartphone etc.) la serverul VPN. Acest server decriptează apoi traficul și îl trimite către serverul web la care încercați să ajungeți. Când serverul web trimite date înapoi la aparatul dvs., același lucru se întâmplă în sens invers.

Utilizarea unui VPN este destul de simplă:

  • Deschideți aplicația client VPN
  • Selectați serverul VPN la care doriți să vă conectați (ar trebui să existe diverse opțiuni, în funcție de locație)
  • Faceți click pe „conectare” 
  • Când ați terminat cu sesiunea, faceți click pe „deconectare” 

 

Merită remarcat faptul că unele browsere oferă capabilități VPN încorporate. De obicei, le veți găsi în setările de confidențialitate și securitate. Pur și simplu urmați instrucțiunile de pe ecran pentru a activa. Amintiți-vă, totuși, că numai activitatea bazată pe browser va fi protejată de acest tip de VPN. Un VPN autonom este mai potrivit dacă doriți să protejați întregul trafic, în timp ce VPN-urile bazate pe browser pot fi, de asemenea, limitate în funcționalitatea lor (viteze mai mici, mai puține servere din care să alegeți etc.).

Citește și: Rețelele virtuale private: răspunsuri la 5 din cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri

Indiferent de tipul de browser pe care îl alegeți, nu uitați să:

  • Vă asigurați că folosiți întotdeauna cea mai recentă versiune (adică cea mai sigură și bogată în funcții).
  • Reporniți dispozitivul sau aplicația VPN sau comutați serverele VPN, dacă aveți probleme la conectare
  • Fiți cu ochii pe orice notificări, deoarece confidențialitatea nu este garantată odată ce dezactivați VPN-ul

 

Avantajele și dezavantajele VPN-urilor

Dacă sunteți un utilizator de internet conștient de securitate și confidențialitate, există o mulțime de beneficii potențiale ale utilizării unui VPN. În funcție de modelul ales, acestea includ:

Confidențialitate îmbunătățită: locația și identitatea dvs. sunt mascate, protejându-vă de instrumentele de urmărire folosite de reclamele targetate și de alte tehnologii care pot încălca confidențialitatea. De asemenea, împiedică furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP) să vă urmărească obiceiurile de navigare și limitează capacitatea autorităților guvernamentale de a vă monitoriza traficul, ceea ce este o preocupare mai ales în țările cu regimuri opresive. Unele VPN-uri oferă funcții precum protecția împotriva scurgerilor DNS.

Utilizarea Wi-Fi publică securizată: dacă sunteți în oraș și doriți să accesați site-urile web preferate, Wi-Fi-ul public este o resursă excelentă. Dar vine cu un risc. Actorii rău intenționați pot folosi aceste rețele – sau hotspot-uri Wi-Fi false pe care le-au configurat – pentru a urmări activitatea dvs. de navigare și a fura date de conectare la cont și alte informații sensibile. Prin criptarea traficului dvs. de internet, un VPN vă va menține conexiunea în siguranță și va împiedica orice priviri indiscrete să vă intercepteze datele.

Acces securizat de la distanță la rețelele corporative: din ce în ce mai mulți dintre noi lucrăm de la distanță astăzi, ceea ce înseamnă că este posibil să fie nevoie să accesăm rețelele corporative sau aplicațiile de afaceri bazate pe cloud în timp ce suntem în mișcare. Cu un VPN, acea conexiune va fi păstrată în siguranță chiar dacă utilizați Wi-Fi public. Și să nu uităm că VPN-urile de afaceri sunt ținta preferată pentru atacatori.

Partajarea securizată a fișierelor: Încă o dată, deoarece VPN-ul creează un tunel criptat între dispozitivul dvs. și destinația digitală la care doriți să ajungeți, acesta se asigură că fișierele sensibile pot fi partajate cu terțe părți în siguranță. Un VPN reduce, de asemenea, probabilitatea deturnării sesiunii, ceea ce se întâmplă atunci când hackerii vă fură ID-ul de sesiune pentru a se conecta la site-uri ca dvs.

Plăți sigure: capabilitățile de criptare a traficului VPN-ului dvs. asigură că datele cardului dvs. sunt în siguranță în timpul tranzitului, pe măsură ce plătiți online. Cu toate acestea, un VPN nu vă protejează de predarea informațiilor dvs. financiare către site-uri de phishing. Aici intervine, în schimb, un software eficient de securitate.

Protecție îmbunătățită împotriva amenințărilor: Unele VPN-uri oferă funcții precum blocarea reclamelor pentru a proteja împotriva celor rău intenționate. Un serviciu VPN în sine nu este conceput pentru a contracara amenințări precum programele malware, dar bazându-vă pe un VPN încorporat în software-ul de securitate pe care îl alegeți, veți reduce riscul de a deveni victima preluării conturilor online, rezultat direct al unui atac cu malware.

Cu toate acestea, există și probleme potențiale legate de VPN-uri. Iată câteva exemple:

Viteze reduse: deoarece datele trebuie să călătorească prin intermediul unui server VPN, este posibil ca acest lucru să încetinească conexiunea la internet. Această încetinire poate varia în funcție de încărcarea serverului VPN, distanța față de server și calitatea serviciului VPN.

Alegere limitată de server: unele servicii pot oferi opțiuni limitate de servere VPN din care utilizatorul să aleagă, ceea ce poate afecta utilizarea, fiabilitatea și calitatea serviciilor. Un număr limitat de servere poate duce la supraaglomerare, viteze slabe și deconectări frecvente.

Standarde de securitate variabile: nu toți furnizorii oferă aceeași calitate înaltă de criptare și servicii de securitate cu valoare adăugată. Mulți pot chiar să introducă riscuri de securitate și confidențialitate, cum ar fi înregistrarea activității dvs., vânzarea datelor dvs. unor terțe părți sau vulnerabilitatea la tentative de hacking.

Ce să căutați la un VPN

Este important să alegeți un serviciu VPN care se potrivește cerințelor dvs. Luați în considerare următoarele criterii atunci când căutați un furnizor:

Criptare: Se recomandă să alegeți un VPN care utilizează un algoritm de criptare puternic, cum ar fi criptarea AES-256.

Varianta plătită versus cea gratuită: unele VPN-uri gratuite vă pot colecta informațiile personale și le pot vinde unor terțe părți. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că fiabilitatea și viteza/lățimea de bandă nu sunt de neglijat, mai ales pentru anumite cazuri de utilizare, cum ar fi jocurile. Serviciile plătite oferă adesea o calitate generală mai bună. Așadar, căutați un VPN care să ofere lățime de bandă nelimitată.

Mai mult decât un VPN: Luați în considerare utilizarea unui VPN furnizat de un furnizor de securitate cibernetică de încredere, care poate include, de asemenea, servicii cu valoare adăugată, cum ar fi: protecție a identității (scanare dark web/monitorizare a rapoartelor de credit și alerte de amenințări de identificare), manager de parole, protecție împotriva scurgerilor DNS și, evident, protecție robustă împotriva diverselor amenințări digitale.

Servere și locații: cu cât mai multe servere și țări oferă furnizorul dvs. VPN, cu atât veți avea mai multă flexibilitate în a alege unul care să se potrivească nevoilor dvs. Ocolirea geo-restricției este, de asemenea, importantă pentru a vă ajuta să accesați site-uri care pot fi restricționate în zona dvs. geografică.

Tehnologii: VPN-urile pot accepta unul sau mai multe protocoale pentru a include OpenVPN, WireGuard, IKEv2/IPSec sau SSTP. Căutați OpenVPN, considerat în general cel mai bun în ceea ce privește viteza și securitatea.

Asistență tehnică: citiți recenziile online pentru a înțelege mai bine cât de bună este asistența tehnică în cazul în care ceva nu merge bine. Ca să nu mai vorbim de interfața intuitivă și uzabilitate.

Articole similare: 

3 moduri de a naviga pe web în mod anonim

Tor vs. VPN: Ce ar trebui să alegeți?

Înregistrare secretă: dacă sunteți deosebit de îngrijorat de confidențialitate, verificați ce date stochează furnizorul VPN despre activitatea dvs. pe internet. Căutați unul care are o politică „fără jurnale”. De asemenea, ar putea merita să verificați în ce țară/jurisdicție se află furnizorul. Este posibil ca unele guverne să poată accesa datele clienților VPN.

VPN-urile joacă un rol din ce în ce mai important în protejarea lumii noastre digitale. Dar, având atâtea opțiuni de pe piață, merită să vă faceți timp înainte de a alege una. Dacă aveți îndoieli, furnizorii de încredere din lumea securității cibernetice sunt o primă opțiune.

 

Phil Muncaster July 10, 2024

Lasa un comentariu