Tor vs. VPN: Ce ar trebui să alegeți?


Atât rețeaua Tor, cât și un VPN pot ajuta foarte mult utilizatorii să își mențină confidențialitatea în mediul online, dar sunt, de asemenea, două instrumente foarte diferite. Care se potrivește mai bine nevoilor dvs.?

Persoanele care doresc să își păstreze confidențialitatea online se confruntă adesea cu întrebarea: ar trebui să folosesc o rețea privată virtuală (VPN) sau Tor, rețeaua ce oferă anonimat pentru traficul online? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele? Cu siguranță că sunt multe lucruri de analizat înainte de a face o alegere. Dar de ce să vă limitați la o singură opțiune când, aparent, puteți beneficia de avantajele ambelor variante? 

Mai întâi, însă, să vedem ce oferă fiecare dintre ele și în ce fel diferă.

Tor vs. VPN - cum se diferențiează?

Deși acestea sunt instrumente utilizate pentru protecția online, este important să înțelegem că Tor și VPN-urile au scopuri diferite.

Tor se concentrează pe anonimat. Acesta se bazează pe o rețea de servere, cunoscute sub numele de noduri Tor, care se află în întreaga lume. Aceste servere sunt înființate de persoane și organizații voluntare care pun la dispoziție resursele, computerul și lățimea de bandă de internet proprii pentru a susține activitatea rețelei.

Tor funcționează prin conectarea la o rețea aleatorie formată din cel puțin trei noduri: un nod de intrare care cunoaște detaliile utilizatorului, dar nu și ce informații accesează; un al doilea nod (sau mai multe) prin care trece traficul pentru un plus de anonimat; și un nod final de ieșire care va fi conectat direct la pagina solicitată.

Deoarece nodurile de ieșire oferă propriile informații pentru a ajunge la destinația finală, Tor solicită voluntarilor un consimțământ special pentru a fi folosit în această etapă finală. Pe scurt, în cazul în care un utilizator Tor aleatoriu încearcă să desfășoare orice fel de activitate ilegală, persoana care se oferă voluntar la nodul de ieșire va fi cea care ar putea fi identificată ca fiind abuzatorul.

CITIȚI ȘI: 3 moduri de a naviga pe web în mod anonim

Cu toate acestea, pentru majoritatea utilizatorilor, anonimatul oferit de Tor ar putea să nu fie necesar. Mai multe site-uri web obișnuite blochează traficul care vine din Tor, iar experiența de utilizare este mult mai lentă decât cea cu care sunt obișnuiți majoritatea oamenilor. Din acest motiv, VPN-urile pot ajuta o mai mare parte din utilizatori - în ciuda faptului că nu se concentrează pe asigurarea anonimatului pentru utilizatorii lor.

Furnizorii de VPN-uri se bazează pe o rețea de servere dedicate. Odată ce v-ați conectat la acestea, adresa dvs. de IP va fi ascunsă și nu va fi dezvăluită site-urilor web pe care le vizitați și doar VPN-ul pe care îl utilizați vă va cunoaște identitatea reală. Majoritatea VPN-urilor de renume pretind că nu păstrează înregistrări ale activității dvs. online, dar, așa cum am menționat mai sus, nu oferă anonimat.

De asemenea, VPN-urile au avantajul de a vă permite să alegeți locația serverului la care vă conectați, ceea ce vă ajută să ocoliți restricțiile de conținut din anumite țări pentru a accesa site-uri web blocate sau conținut local diferit pe platformele de streaming.

Tor și VPN - pot fi folosite în paralel?

Din punct de vedere tehnic, da! Și chiar într-un mod avantajos. Cu toate acestea, există diferite moduri de a face acest lucru. Cea mai evidentă este conectarea mai întâi la VPN-ul dvs. și apoi accesarea browserului Tor. "Tor over VPN", așa cum se numește acest procedeu, nu va permite furnizorului de internet să știe că sunteți conectat la rețeaua Tor, adăugând un nivel suplimentar de confidențialitate. De asemenea, vă protejați adresa IP împotriva oricăror posibile amenințări rău intenționate.

Pe de altă parte, Tor sfătuiește să nu apelați la această soluție decât dacă sunteți familiarizat cu acesta și știți cum funcționează. În timp ce vă ascundeți activitatea față de furnizorul de internet, nu o ascundeți față de furnizorul de VPN - pur și simplu alegeți să aveți încredere în acesta din urmă și sperați că nu vă înregistrează jurnalele de metadate. În plus, conexiunile VPN pot să cadă uneori (fără a primi un avertisment în acest sens), expunând utilizarea Tor furnizorului dvs. de internet, chiar dacă pentru câteva momente.

Rețineți că, dacă vă aflați într-o țară în care utilizarea Tor este ilegală, este posibil ca furnizorul dvs. de servicii de internet să fie obligat să notifice autoritățile cu privire la clienții care îl utilizează. În acest caz, ar putea fi recomandabil să utilizați Tor prin VPN sau să folosiți o punte Tor. Acest lucru v-ar putea salva, de asemenea, de la căderea în honeypots spontane (un mecanism de securitate cibernetică care utilizează o țintă de atac falsă pentru a atrage infractorii cibernetici departe de țintele legitime).

Concluzie

În cele din urmă, cele două opțiuni nu se exclud, ci mai degrabă oferă alternative, mai ales cu privire la modul în care diferite persoane le pot adapta în funcție de nevoile lor la un anumit moment dat.

Pentru majoritatea utilizatorilor, un VPN își va face treaba. Nu pentru că este mai privat, ci pentru că majoritatea oamenilor au nevoie de intimitate, mai degrabă decât de anonimat. VPN-urile sunt bune pentru a-i proteja pe utilizatori de urmărirea activității lor online sau atunci când folosesc Wi-Fi-ul public, beneficiind în același timp de viteza și de conținutul disponibil pe rețeaua de suprafață.

Dar pentru cei care caută cât mai mult anonimat posibil, Tor este soluția. Și, deși rețeaua este bine cunoscută pentru că permite și accesul la dark web, scopul său principal este de a servi drept poartă de acces pentru a scăpa de cenzură, ceea ce, în orice caz, trebuie făcut cu atenție.

Oricare ar fi soluția care vi se potrivește cel mai bine, nu uitați că intimitatea începe cu dumneavoastră. Așadar, fiți întotdeauna atenți la câte date personale și informații despre dvs. împărtășiți online. În caz contrar, niciun strat suplimentar de protecție nu vă va putea feri de pericolele care pândesc în mediul virtual. 

André Lameiras December 16, 2022

Lasa un comentariu