Locația activată și vizibilă: pericolele pentru confidențialitate în aplicațiile de dating


Ce se întâmplă dacă aplicația dvs. preferată de dating sau de jocuri ori rețelele sociale ar afișa coordonatele dvs. exacte cuiva pe care ați prefera să-l țineți la distanță?

În era noastră digitală, funcția de geolocalizare din multe aplicații oferă avantaje incontestabile. Este foarte ușor, spre exemplu, să căutați materiale de bricolaj și rezultatele de căutare să indice cel mai apropiat magazin cu stoc prin opțiunea „click and collect” în câteva secunde, totul pe baza distanței și locației dvs.

Cu toate acestea, în cazul rețelelor sociale, al aplicațiilor de dating, al jocurilor de noroc și al multor servicii online, este posibil să fim de acord să împărtășim locația noastră aproximativă, dar probabil dorim să evităm divulgarea locației noastre precise.

O echipă de cercetare din Belgia a demonstrat la Black Hat USA, săptămâna trecută, cum datele despre locație au fost scurse din greșeală de unele aplicații de întâlniri, scenariu în care partajarea locației ar putea fi evident problematică.

Înainte de a vă grăbi să ștergeți profiluri sau aplicații, țineți cont că cercetătorii au semnalat responsabil problema mai multor aplicații de dating vizate și aceasta a fost deja rezolvată. Totuși, este o dovadă alarmantă pentru modul în care obiceiurile dvs. aparent inofensive vă pot compromite confidențialitatea.


Partea întunecată a partajării locației

Când permitem unei aplicații să ne folosească locația, cum ar fi una de dating, este rezonabil să presupunem că locația este aproximativă, de exemplu „situat în Brașov, la 37 de km distanță”. Luând în considerare numărul total de locuitori din arealul indicat, identificarea locației exacte a cuiva ar trebui să fie ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, sau așa credem noi.

Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat cum se pot prelua datele de tip „X km distanță” pentru a triangula o locație precisă. Selectați un profil anume și apoi desenați un cerc cu locația dvs. în centru, la o distanță de 37 de km – vă va oferi un punct de plecare. Apoi, mutați locația pentru a fi în altă parte, repetați procesul și acum aveți două cercuri care se suprapun, mutați la o a treia locație și repetați, iar când cele trei cercuri se întâlnesc într-un anumit punct, avem datele exacte ale locației, fără ca proprietarul profilului să aibă habar. Cu siguranță o situație care te pune pe gânduri!

Aceeași tehnică poate fi folosită atunci când se stabilesc limite de localizare. De exemplu, selectați „toate profilurile la 8 km distanță”. Repetați procesul de mai sus și locația unui profil poate fi identificată. Numai aplicațiile sau serviciile care utilizează locația exactă au această problemă. Dacă locația este aproximată la o distanță anume, să zicem 2 km, atunci locația exactă nu poate fi identificată printr-o astfel de metodă.

Cercetătorii au analizat 15 aplicații de dating pentru a identifica probleme de confidențialitate, cum ar fi cea descrisă mai sus, examinând în același timp interfețele lor API, politicile de confidențialitate și alte date. Cercetarea lor, care este detaliată în acest raport, a vizat îndeosebi aplicațiile de dating, dar locația este folosită de multe alte servicii și aplicații în același mod. De exemplu, în aplicațiile de jocuri, este posibil să căutați alți jucători din apropiere.

Semnalarea problemei folosind aplicațiile de dating ca exemplu devine rapid subiect de presă, deoarece înțelegem cu toții problema urmăritorilor și a prădătorilor care se folosesc de acele platforme pentru a ajunge la victime. Cu toate acestea, este important ca toate aplicațiile și serviciile să revizuiască utilizarea locației pentru a se asigura că ascund suficient din datele privind locația, pentru a face imposibilă identificarea sa exactă.


Păstrați locația dvs. privată

Deci, ce puteți face pentru a vă proteja? Vestea bună este că puteți lua măsuri pentru a diminua problema și a limita cât de precis este partajată locația dvs.

Când o aplicație vă solicită permisiunea de a folosi locația la instalare, puteți modifica ulterior permisiunea și dezactiva partajarea locației exacte. Pe iOS, se folosește o locație la mai puțin de trei kilometri de locația dvs. precisă, ceea ce este o variantă suficient de bună pentru a opri pe cineva să vă trianguleze poziția, așa cum este descris mai sus.

Pe dispozitivele Apple, accesați „Setări”, „Confidențialitate și securitate”, apoi mergeți la „Servicii de localizare” – fiecare aplicație și permisiunea aferentă pot fi afișate și editate după cum vă este necesar.

Dacă utilizați un dispozitiv Android, apăsați pictograma aplicației, sub „Informații despre aplicație” există „Permisiuni”, inclusiv „Locație”, unde puteți selecta opțiunea corespunzătoare.

Tony Anscombe August 18, 2024

Lasa un comentariu