Schimbul valutar digital Bitfinex a trecut recent printr-un patch, după ce a fost închis temporar luni, din cauza unui atac distribuit de denial-of-service (DDoS), care a reamintit de un incident similar petrecut în ultimele zile.
După primul tweet care spunea că "platforma este în prezent încărcată foarte mult și ne străduim să o readucem online", platforma de schimb de monede virtuale din Hong Kong a confirmat, la scurt timp după aceasta, adevărata natură a atacului cibernetic.
Operațiunile normale au revenit și au funcționat într-o oră. Această întrerupere a fost precedată de un alt atac DDoS, de pe 26 noiembrie, care "a început în timpul mentenanței anterioare și a continuat de atunci", potrivit unui tweet postat de Bitfinex în aceeași zi.
Distribuția personajelor din spatele atacurilor sau motivele lor este neclară. Cu toate acestea, atacurile au apărut într-un moment în care prețul bitcoin-ului a atins noi maxime, declanșând eventual eforturi din partea infractorilor cibernetici pentru a manipula și a încasa profitul.
Sursa imaginii: Twitter @bitfinex
Între cele două atacuri a apărut un "crash flash" care a lovit Bitfinex și care i-a determinat pe unii comercianți să raporteze pierderi grave după ce prețurile pentru monedele virtuale NEO, OMG și ETP au scăzut cu până la 90%, ceea ce a dus la închiderea pozițiilor. Bitfinex a susținut însă că funcționează normal.
Un alt schimb valutar digital, Coinbase, a experimentat propriul atac în iunie, urmărind în cele din urmă un control reglementar.
De asemenea, tranzacționarea a avut loc cu puțin peste doi ani, rezultând o scădere cu 14% a prețului Bitcoin într-un interval de aproximativ 30 de minute.
Până săptămâna trecută, Bitfinex a reprezentat schimbul de top pentru tranzacționarea în dolari americani în termeni de volum înainte de a fi depășit de către Coinbase.
La fel ca alte schimburi de monede virtuale, Bitfinex nu este străin de atacurile cibernetice. Pe lângă faptul că a trecut prin mai multe atacuri DDoS, Bitfinex a avut probleme în august 2016, după un atac cibernetic masiv. Înainte ca totul să revină la normal, incidentul ar fi permis multor comercianți un fel de experiență déjà vu, provocând temeri că Bitfinex ar putea păți același lucru precum Mt. Gox. Acel schimb de Bitcoin s-a prăbușit în 2014, după ce a pierdut 500 de milioane de dolari ai cliențilorîn fața atacatorilor, acest lucru reprezentând încă un semn că schimbul de monede virtuale este în pericol.
TOMÁŠ FOLTÝN
CORESPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu