Dacă ne uităm la versiunile anterioare ale rețelelor mobile, 1G, 2G și așa mai departe, au avut loc schimbări majore în tehnologie. Următoarea generație, 5G, oferă o viteză mai mare și o latență mai mică, dar are și avantajul de a putea conecta mai multe dispozitive simultan.
An de an, Mobile Wold Congress (MWC) are loc la Barcelona, Spania. Este un eveniment care reunește aproape fiecare furnizor legat de industria de telefonie mobilă pentru a arăta noile gadgeturi, aplicații și servicii spectaculoase în lumea din ce în ce mai mai conectată.
Unul dintre subiectele care au atras serios atenția la MWC 2018 a fost 5G - următoarea generație de conectivitate mobilă.
Ce este 5G și cum ne va afecta?
Dacă ne uităm la încorporările anterioare ale rețelelor mobile, 1G, 2G și așa mai departe, s-au produs schimbări majore în tehnologie. Următoarea generație, 5G, oferă o viteză mai mare și o latență mai mică, dar are și avantajul de a putea conecta mai multe dispozitive simultan. Acesta este unul dintre motivele pentru care MWC a trecut de la a fi un spectacol care promovează producătorii și operatorii de smartphone-uri la o adunare de companii care prezintă dispozitive care ar putea beneficia de conectarea la o rețea de 5G.
Realitatea este că niciuna dintre tehnologiile existente nu va dispărea în curând, de fapt, viteza care poate fi atinsă pe rețeaua existentă este de până la 1.2Gbps. Asadar, intrebandu-i pe reprezentantii de vanzari dintr-un magazin telefonic despre un telefon nou de 5G, probabil îi va face să se întrebe despre ce vorbești.
Infrastructura existentă pentru 4G se bazează pe turnuri / stâlpi de celule, de obicei la distanțe rezonabile între ele, în timp ce 5G se bazează pe celule mai mici, plasate mai frecvent. Celulele mai mici contribuie la livrarea lățimii de bandă suplimentare și a latenței reduse, deoarece rețeaua devine mai distribuită. Noile viteze s-au dovedit a fi capabile să livreze 20 Gbps cu o latență de doar 1 ms.
Orice rețea nouă necesită licențe, finanțare și eforturi semnificative pentru introducerea acestora. În SUA, AT & T susține că va fi prima companie cu o rețea de 5G, care va acoperi 12 orașe până la sfârșitul anului 2018 și va viza piața de telefonie mobilă. Verizon adoptă o abordare diferită și intenționează să implementeze 5G pentru a concura cu furnizorii existenți de servicii de Internet de acasă, iar cu viteza și capacitatea disponibilă într-o rețea de 5G ar putea fi o ofertă foarte competitivă.
Multe săli de expoziții de la MWC aveau dispozitive concepute pentru orașul inteligent, mașini fără șofer, bandaje inteligente care vă urmăresc vindecarea, noi jocuri de realitate virtuală.
În timp ce viteza mai mare este rezultatul tehnologiilor îmbunătățite, latența și capacitatea redusă vor permite acestor tehnologii să ofere o lume în care aproape orice ar putea fi conectat. Nevoia de capacitate sporită apare odată ce dispozitivele conectate încep să comunice unul cu celălalt. De exemplu, viitoarea mașină fără șofer poate fi capabilă să comunice cu alte mașini, cu monitorizarea traficului sau cu senzori pe drumuri și să ia măsuri bazate pe mediul înconjurător.
În timp ce unele telefoane smartphone 5G pot începe să apară pe rafturi în 2018, ar trebui să ne așteptăm ca principalii furnizori să înceapă să ofere acces pe larg la noua infrastructură începând cu 2019.
Punerea în funcțiune a modelului 5G se mișcă mai repede în unele regiuni decât altele, după cum s-a discutat deja, transportatorii din SUA văd avantajul competitiv și și-au anunțat deja planurile. Alte țări care și-au declarat în mod deschis angajamentul de a adopta rapid 5G sunt China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Norvegia și sunt sigur că această listă va crește. În Europa, angajamentul autorităților care se ocupă de reglementare și al finanțatorilor pentru noile rețele este mai lent. Acest lucru ar putea fi văzut fie ca un dezavantaj competitiv fie ați putea interpreta acestă decizie ca o așteptare precaută care să permită învățarea după identificarea dificultăților adoptării premature.
Ca și în cazul oricărei noi tehnologii, există considerații de securitate. Furnizorii de servicii vor trebui să combată evoluția prognozată a malware-ului avansat care va însoți noua infrastructură 5G și vor trebui să implementeze servicii și soluții de prevenire a amenințărilor care oferă securitate prin intermediul unor nivele superioare de protecție adăugate, inclusiv învățarea automată (machine learning), pentru a face față creșterii performanței și capacității rețelei. Analiza inteligentă a amenințărilor și măsurilor de securitate proactive sunt componente esențiale pentru orice dispozitiv sau serviciu dezvoltat pentru a utiliza 5G.
Este important să ne amintim că înțelegerea psihologiei și a mentalității atacatorilor cibernetici este, de asemenea, importantă, iar pentru aceasta, cercetarea profundă făcută de către experți în domeniul securității va ajuta industria să prezică unde pot acționa atacatorii cu următoarea ocazie. Deci, în timp ce 5G ne va da o viteză superioară, beneficiul vitezei adăugate va avea un cost și înseamnă că, deocamdată, componenta umană în menținerea unei tehnologii sigure rămâne crucială.
Lasa un comentariu