Cercetătorii de la MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) au dezvoltat o platformă cu inteligență artificială (AI) care poate ‘prezice 85% dintre atacurile cibernetice’, atât timp cât aceasta beneficiază de contribuția umană.
Într-un ultim raport, AI2: Antrenarea unei mașini big data pentru apărare, s-a arătat că această abordare unică este capabilă să ofere rezultate mai bune decât cele pe care le-ar putea oferi individual oamenii sau mașinile.
Efortul de colaborare prevede ca sistemul AI să preia conducerea – ‘cercetează amănunțit’ datele și subliniază părțile pe care le consideră suspecte în căutarea caracteristicilor unor atacuri cibernetice.
Oamenii preiau controlul apoi, analizând informațiile furnizate de sistem pentru a valida rezultatele. Feedback-ul este livrat înapoi în sistem, ajutând astfel la îmbunătățirea capacităților de detectare a lui AI2.
Acest proces continuă, iar cu fiecare iterație, se îmbunătățește abilitatea de a identifica cu precizie atacurile informatice.
“Sistemul poate fi văzut ca un analist virtual”, a explicat Kalyan Veeramachaneni, cercetător științific la CSAIL, care a colaborat la dezvoltarea sistemului.
“Acesta generează în mod continuu noi modele pe care să le poată perfecționa în mai puțin de câteva ore, ceea ce înseamnă că ratele de detecție se pot îmbunătăți în mod semnificativ și rapid”.
Ce este cu adevărat interesant în legătură cu aceste constatări, este faptul că se subliniază importanța participării umane, precum este menționat într-un articol recent Wired.
Luând legătura cu publicația, dl. Veeramachaneni a explicat că, odată cu evoluția permanentă a securității, mecanismul de acțiune de tip non-mașină este ceva ce nu poate fi replicat complet de AI.
Acesta a afirmat: “Atacurile sunt într-o continuă evoluție. Avem nevoie de analiști pentru a identifica noile tipuri de evenimente. Acest sistem nu se debarasează de analiști, ci pur și simplu, îi completează pe aceștia”.
NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu