Copiii vor ști cum să joace jocuri online, să caute știri despre celebritățile preferate, să găsească cele mai recente hituri, să vorbească cu prietenii lor la fel de pricepuți în tehnologie sau să caute pe internet răspunsuri la întrebări pe care ar fi jenați să le pună altcuiva. Cu toate acestea, este puțin probabil ca ei să fie conștienți sau atenți la unele aspecte periculoase ale mediului online, cum ar fi încălcări ale confidențialității, programele malware sau fraudele. Curiozitatea copiiilor depășește cu mult simțul prudenței, lăsându-i vulnerabili, în special, la pericolele digitale. Cum putem ajuta copiii să utilizeze cât mai eficient tehnologia, dar să rămână și în siguranță, în același timp?
Discuții deschise
Nu putem sublinia îndeajuns importanța dialogării deschise despre universul cibernetic. De altfel, discuțiile despre siguranța online ar trebui să înceapă încă din momentul în care copiii încep să navigheze pe internet. Poate ar fi un bun început să le explicați că realul și digitalul sunt două fețe ale aceleiași monede și că, la fel ca în viața de zi cu zi, spațiul online ne rezervă atât lucruri plăcute, cât și mai puțin plăcute.
Același lucru se aplică și pentru sloganul „nu faceți în online ceea ce n-ați face în viața reală". Gândiți-vă, de exemplu, la împărtășirea unor informații personale sau discuțiile cu străinii pe internet, unde, chiar mai mult decât în viața reală, nimeni nu este ceea ce pare. Mergând pe aceeași idee, ați putea să le explicați de ce nu ar trebui să deschidă niciodată mesajele sau linkurile primite de la oameni necunoscuți, ținând cont că există șanse mari ca acestea să fie, de fapt, mesaje de phishing.
Firește, aceste experiențe inițiatice în această lume mare numită internetul ar trebui să aibă loc sub supravegherea dumneavoastră. Sfaturile și îndrumările îi vor ajuta să-și dezvolte gândirea critică și le vor servi pe viitor, când mai înaintează în vârstă și sunt mai bine pregătiți să utilizeze internetul de unii singuri.
Puterea exemplului
„Copiii nu au fost niciodată foarte buni la a-și asculta părinții, dar au reușit întotdeauna să îi imite", după cum spunea odată autorul și activistul James Baldwin. Într-adevăr, cel mai bun mod de a te conecta cu copiii este prin puterea exemplului, astfel încât să poată învăța din modelul pe care îl oferiți. De asemenea, explicați-i faptul că orice face pe internet poate lăsa urme și că orice partajează sau postează, poate rămâne acolo pentru totdeauna. Conceperea unei parole inteligente poate fi chiar distractivă, atunci când se transformă într-o activitate antrenantă, ce constă în a pune împreună litere și cuvinte aleatoriu.
Pe de altă parte, există dovezi cum că utilizarea noilor tehnologii de către părinți influențează în mod direct timpul petrecut de copii în lumea virtuală. În mod previzibil, cu cât părinții petrec mai mult timp navigând pe internet sau în fața televizoarelor, cu atât se va mări și bugetul alocat de copii acestor tehnologii. Ținând cont de aceste aspecte, ar trebui să luăm în considerare limitarea timpului petrecut în fața ecranului, astfel încât cei mici să nu simtă nevoia de a concura pentru atenția părinților.
Și așa ajungem la necesitatea de a cunoaște calitatea și durata conținutului consumat de copiii noștri. În mod evident, nu tot conținutul online este la fel, iar tehnologia poate fi utilizată în mai multe scopuri, cum ar fi educația, crearea de conținut, consumul pasiv sau pur și simplu ca joacă. Dacă vă faceți griji că cei mici sunt prea prinși în febra tehnologiei, luați în considerare crearea unor reguli și orare privind timpul petrecut online. Totuși, odată deschisă cutia Pandorei, impunerea unei interdicții pe internet este puțin probabil să dea rezultate, însă este important să asigurăm un echilibru între timpul online și cel offline al copilului.
Social media?
Desigur, este și aceasta o parte importantă a problemei. Până ce Facebook a introdus Messenger Kids, copiiilor nu le era permis să folosească nicio rețea socială cunoscută, dacă nu aveau vârsta de cel puțin 13 ani. Punerea în aplicare a acestei restricții a fost întotdeauna aproape imposibilă și este deja dovedit faptul că mulți copii sub 13 ani au deja conturi active pe cel puțin o platformă de socializare.
În orice caz, copiii trebuie să fie conștienți de amenințările care se ascund pe social media. Primul pas ar fi să nu se împrietenească cu persoane pe care nu le cunosc în viața reală și să fie prudenți cu privire la informatiile pe care le împărtășesc în cadrul acestor platforme. La fel ca în cazul altor activități online care constau în interacțiunea cu alți utilizatori, rețelele de socializare sunt un mediu foarte atractiv pentru persoane cu o reputație îndoielnică.
Atunci când interacționează cu colegii și prietenii lor, copiii pot să fie martori sau să devină victime ale hărțuirii cibernetice sau ale altor forme extrem de comune de comportament abuziv. Din nou, prin inițierea unui dialog deschis cu copiii dvs. cu privire la diferite aspecte care definesc spațiul cibernetic, vă asigurați că vor apela la dvs. atunci când se confruntă cu cyberbullying. Făcând astfel, ei pot contribui în timp la diminuarea acestui fenomen.
Cum ajută tehnologia în excesul de tehnologie
Chiar dacă v-ați făcut temele și i-ați ghidat pe copii către o conduită responsabilă online, este destul de dificil să vă asigurați că dorința lor de cunoaștere se va limita doar la colțurile sigure ale internetului, iar scăparea din această zonă se poate întâmpla fie din accidental, fie voit din cauza unei curiozități copleșitoare. Iar în acest caz, tot tehnologia vă poate ajuta.
Există multiple opțiuni precum: configurarea unor conturi cu restricții pentru copii și/sau implementarea unor instrumente cunoscute ca parental control, concepute pentru a vă sprijini în misiunea dvs. de a ajuta copiii să utilizeze internetul într-un mod sigur și productiv. Există diferite moduri în care pot fi implementate astfel de măsuri, inclusiv la nivel de rețea, dispozitiv sau aplicații.
Pe scurt, aceste funcții pot filtra și bloca conținutul nepotrivit vârstei copilului, pot restricționa ce fel de informații se distribuie și pot ține evidența timpului petrecut online. De asemenea, acestea vin cu jurnale de activitate, oferindu-vă o bună imagine de ansamblu asupra tipului de conținut accesat de cei mici. La urma urmei, este important să aveți o idee despre ce fac copiii cât timp sunt conectați și, nu în ultimul rând, poate contribui, în ultimă instanță, la îmbunătățirea experienței dvs. digitale cu totul.
În zilele noastre, toate sistemele de operare mari (atât pentru desktop, cât și pentru mobil) au deja integrat un anumit nivel de control parental. Există, de asemenea, o gamă largă de programe dedicate, care sunt concepute pentru a proteja copiii de conținutul necorespunzător.
Desigur, nu uitați anumite elemente de bază din tolba dvs. de instrumente pentru securitatea online, cum ar fi păstrarea tuturor sistemelor și software-ului la zi cu actualizările și a datelor protejate prin backup. Instalarea unei suite de securitate de încredere, cu mai multe layere de securitate - care, de altfel, permite în mod implicit configurarea unor setări de parental control - va contribui semnificativ la consolidarea protecției familiei dvs online.
A proteja copiii în mediul online pare o chestiune legată de tehnologie, dar în esență este obiectul parentingului. Și, de fapt, este doar un alt mod de a ne manifesta grija pentru ei, unul care reflectă și completează grija pe care o avem și în lumea reală. Vă vor mulțumi mai târziu, cu siguranță!
Lasa un comentariu