Care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le cunoască cei mici înainte de a face prima incursiune în social media?
De când tehnologia a pătruns în fiecare colțișor al vieții noastre, social media a devenit o parte uzuală. Adulții nu sunt singurii care utilizează site-urile de socializare; un număr tot mai mare de copii a luat cu asalt platformele social media. Copiii pot accesa de fapt propriile lor rețele sociale pe care își pot începe călătoria din social media; aceste platforme speciale sunt prezentate de obicei drept locuri sigure, unde copiii pot interacționa, în timp ce părinții beneficiază de un grad de supraveghere a activităților lor. Chiar și Facebook a introdus versiunea pentru copii a aplicației sale de mesagerie.
Totuși, acestea sunt spații moderate și sigure pe care copiii le abandonează însă în cele din urmă când ating o anumită vârstă. Ce puteți face pentru ca tranziția copiilor dvs. către rețelele sociale adresate preponderent adulților să fie cât mai sigură și mai bună? Pe măsură ce marcăm Ziua Internațională a Copiilor și Ziua Mondială a Părinților, să aruncăm o privire la unele dintre discuțiile pe care ar trebui să le aveți cu copiii dvs. înainte ca aceștia să se alăture platformelor sociale de tipul Facebook, Instagram, TikTok sau altele.
Ești sigur că vrei să partajezi aceste informații cu alte persoane?
Ce este postat pe internet continuă să supraviețuiască cumva apoi pe internet; o povață aproape la fel de veche ca internetul în sine. Este un aspect pe care majoritatea adulților tind să-l uite, deși ar trebui reiterat de fiecare dată când iau în considerare partajarea unei informații sau poze pe internet. Același principiu ar trebui subliniat copiilor care urmează să utilizeze rețelele sociale care sunt orientate mai mult către un public matur.
Dacă vor să posteze sau să împărtășească ceva, ar trebui să se gândească mereu la modul în care acest lucru le poate afecta viața în viitor. Deși s-ar putea să fie o sarcină dificilă, discutarea unui astfel de subiect cu adolescenții este totuși un lucru esențial. O recomandare excelentă înainte de a posta ceva ar fi ca aceștia să se întrebe ce ar spune o rudă mai în vârstă (un bunic de exemplu), dacă ar vedea conținutul pe care ei doresc să îl posteze.
Un alt sfat părintesc important ar fi să le spuneți celor mici că o copilărie sau o joacă adolescentină le-ar putea periclita viitorul într-o manieră de care poate nu sunt conștienți în prezent; i-ar putea împiedica să obțină job-ul visat sau să fie acceptați la universitatea pe care și-o doresc. Din păcate, există numeroase exemple care ne arată modul în care tweet-urile, postările de pe forum-uri și chiar fotografiile și comentariile dintr-un anuar au influențat în mod negativ imaginea unor persoane celebre, sportivi și chiar a oficialilor publici.
Cunoști cu adevărat acea persoană?
„Nu vorbiți cu străinii” este poate una dintre cele mai repetate propoziții pe care un copil le-a auzit. Ideea este enunțată acasă nu doar de părinți, ci și de profesori, de anunțurile emise de autorități și lista poate continua. Așadar, deși majoritatea adolescenților pot considera că rețelele sociale sunt mai sigure din moment ce interacțiunea are loc online, părinții ar trebui să comunice clar că riscurile sunt aceleași și, în unele cazuri, s-ar putea dovedi chiar mai grave.
Din păcate, puteți ilustra riscurile folosind nenumărate exemple de povești înspăimântătoare care implică adolescenți ce au fost ademeniți de prădătorii online de copii și, în cele din urmă, au devenit victime ale acestor persoane. Alternativ, există mai multe filme și seriale TV care tratează subiectul interacțiunii cu străinii din mediul online. Putem aminti aici un proverb antic: „Este mai bine să vezi ceva o dată decât să auzi despre asta de o mie de ori.” Black Mirror este un astfel de serial TV care se ocupă într-un mod sci-fi, de partea întunecată a tehnologiei și a vieții conectate.
Setările de confidențialitate
Când adulții se alătură unei rețele sociale, rareori se opresc și citesc în detaliu setările de confidențialitate, astfel încât nu ne putem aștepta ca adolescenții să fie mai meticuloși, chiar dacă s-au născut într-o lume conectată. Un alt lucru de reținut este faptul că rețelele sociale își actualizează în permanență setările de confidențialitate și securitate, pentru a ține pasul cu controlul sporit al publicului larg și al guvernelor. Prin urmare, este foarte important ca adolescenților să li se insufle cu un sentiment de responsabilitate cu privire la modul în care pot fi gestionate și vizualizate datele lor.
În acest scop, unele rețele sociale au început să introducă instrumente care vă permit să efectuați recenzii privind confidențialitatea. Facebook, de exemplu, are opțiune de verificare a confidențialității (Privacy Checkup). Acest instrument complex vă permite să vă priviți profilul prin ochii diferitelor tipuri de utilizatori, de la prieteni până la străini, astfel încât să puteți alege mai ușor ce doriți să împărtășiți și cu cine. O altă opțiune simplă vă permite să verificați cine vă poate vedea postările anterioare și viitoare. Puteți citi mai multe detalii în articolul nostru privind setările de confidențialitate Facebook pentru a înțelege mai bine ce opțiuni aveți pentru a vă asigura atât confidențialitatea dvs., cât și cea a copilului dvs.
Concluzii finale
Creșterea unui copil într-o lume puternic digitalizată se poate dovedi a fi o provocare, mai ales că timpurile s-au schimbat și avem de-a face cu o mulțime de opțiuni și tehnologii care nu existau când dvs. erați copil. Pe de altă parte, este important să nu vă îndepărtați de aceste provocări și să vă pregătiți copiii pentru obstacolele cu care se vor confrunta în lumea digitală, precum și în cea reală, deoarece acestea sunt aflate în inter-conectivitate. Vorbind cu copiii dvs. despre riscurile și capcanele din social media și cum să le gestioneze în mod responsabil, puteți să îi pregătiți mai bine pentru momentul în care vor deveni tineri adulți, să îi protejați și să fiți totodată chiar și dvs. mai liniștiți, știind că ei vor fi mult mai vigilenți în mediul online.
Lasa un comentariu