Setările de confidențialitate ale contului Facebook: Protejați-vă datele urmărind aceste sfaturi


Facebook are deja o existență de șaisprezece ani. Acest lucru înseamnă că ne-a însoțit pe unii dintre noi de-a lungul adolescenței până la vârsta adultă. O realizare remarcabilă, pentru că site-urile și serviciile web tind să își piardă popularitatea pe parcursul anilor, încetând în cele din urmă să existe, devenind simple amintiri - un astfel de exemplu fiind rețeaua de socializare MySpace.

Totuși, popularitatea Facebook nu a avut întotdeauna un parcurs lin. A generat de-a lungul timpului diverse controverse, de obicei cu privire la confidențialitatea informațiilor și la modul în care sunt utilizate datele pe care platforma le obține de la utilizatorii săi. A ridicat deci numeroase întrebări despre cum protejează efectiv datele utilizatorilor și despre modul în care le gestionează. Reglementări binevenite în sprijinul acestor îngrijorări, precum GDPR, nu pot rezolva toate aspectele implicate; utilizatorii trebuie să se implice responsabil în protejarea datelor lor.

Ce moment mai bun decât acestea, în preajma aniversării platformei Facebook ,pentru a vă revizui setările contului și a vă asigura și mai eficient confidențialitatea dorită? O modalitate de a face acest lucru este utilizarea instrumentului încorporat de Facebook, Privacy Checkup.

Actualizați-vă profilul

Vă recomandăm să identificați precis ce lucruri pot vedea alți utilizatori despre dvs. atunci când vă accesează profilul. Aceast set de date include atât informațiile dvs. personale, cât și postările pe care le împărtășiți cu întreaga lume. Partea bună este că puteți schimba ușor opțiunile individuale existente în cont în funcție de nevoile dvs. Luați in calcul faptul că nu toate informațiile dvs. trebuie să fie împărtășite publicului larg, de exemplu ziua de naștere, educația sau statutul relației. Dacă doriți să parcurgeți pași suplimentari, puteți revizui și componența listei de prieteni. Pentru a fi sigur cum este vizibil profilul dvs. către lumea exterioară, puteți verifica modul în este el afișat altor utilizatori, accesând profilul dvs. și apoi alegând opțiunea Vizualizare ca; acest lucru permițându-vă să îl puteți ajusta în consecință.

Verificați-vă postările

După ce ați crescut confidențialitatea informațiilor personale și a profilului dvs., verificarea postărilor personale ar trebui să fie următorul pas pe care merită să îl luați în calcul. Nu se știe niciodată cine va avea acces la un moment delicat comunicat acum zece ani, care nu părea a fi important la acea vreme. Puteți parcurge manual postările din diverși ani sau puteți limita în setări cine vă poate vedea postările anterioare și chiar postările viitoare.

O mică avertizare, însă: dacă alegeți să vă limitați postările anterioare, singura modalitate de a anula această mișcare este de a schimba manual cine are voie să vadă postările. În ceea ce privește postările viitoare, acestea pot fi limitate folosind opțiunile oferite, de la alegerea unuia dintre grupurile preselecționate până la crearea unei liste personalizate.

Limitarea a ceea ce împărtășiți vă poate ajuta enorm. La urma urmei, chiar este nevoie să împărtășiți fiecare detaliu minuscul al vieții dvs? Postatul exhaustiv al tuturor evenimentelor poate ajuta la crearea unei imagini destul de cuprinzătoare a obiceiurilor dvs, care poate fi mai apoi folosită împotriva dvs.

Cine sunt prietenii dvs., mai exact?

V-ați uitat vreodată la lista prietenilor dvs. pe Facebook și v-ați gândit că este foarte mare? Probabil că nu sunteți singura personă care a constatat asta. Nu sugerăm că ar trebui să apelați la o ștergere masivă a prietenilor din listă, dar probabil că ar trebui să navigați prin aceasta pentru a vedea câte dintre aceste persoane cunoașteți cu adevărat.

Deși poate suna ca o corvoadă, există multe aspecte pozitive în acest demers. Puteți șterge persoane cu care nu ați vorbit sau pe care le-ați adăugat la o adunare socială și cu care nu ați stabilit o conexiune sau, puteți chiar să încercați să vă conectați cu prieteni vechi. Cel mai mare beneficiu este că veți curăța în final lista dvs. și veți avea o idee precisă despre cine are acces la lucrurile pe care le împărtășiți pe profilul dvs.

Fotografii pe Facebook

Similar cu postările, puteți edita setările de confidențialitate ale fotografiilor dvs., ceea ce înseamnă să decideți cine poate vedea fotografiile și albumele pe care le-ați postat. Din păcate, dacă nu ați adăugat personal fotografia, nu o puteți elimina; același lucru este valabil și pentru un album: eliminarea și editarea setărilor de confidențialitate pot fi făcute doar de către persoana care încarcă fotografiile.

Pe de altă parte, aveți opțiunea de a vă scoate eticheta de pe fotografii, fapt care nu elimină fotografia, dar înlătură asocierea cu profilul dvs. De asemenea, puteți dezactiva funcția de recunoaștere a feței, astfel încât Facebook să nu vă recunoască automat în fotografii și videoclipuri și să nu vă sugereze profilul pentru etichetare.

Cronologie și etichetare

Aceste setări vă permit să decideți cine vă poate vedea cronologia, cine poate să posteze pe aceasta sau cine poate redistribui lucrurile pe care le-ați postat deja pe paginile lor. Pe scurt, aici puteți decide cine și cum poate interacționa cu cronologia de pe profilul dvs. de Facebook. Aceasta include postările în care ați fost etichetat, pe care le puteți configura ca private sau puteți alege audiența.

Una dintre caracteristicile pe care ar trebui să le activați este funcția Review. Acest lucru vă permite să revizuiți orice lucru în care ați fost etichetat înainte ca acesta să îți croiască drumul către cronologia dvs., permițându-vă astfel să gestionați ceea ce văd utilizatorii din lista dvs. de prieteni.

Aplicații și site-uri web

Facebook este una dintre opțiunile principale pentru a vă conecta la diferite site-uri și servicii. Alternativ, îl folosim uneori pentru a participa la competiții, teste sau jocuri. Acestea solicită uneori o listă exhaustivă de permisiuni care nici măcar nu se raportează la funcțiile lor. Oricare ar fi situația, nu este deloc sigur să acordăm toate aceste permisiuni unor aplicații terțe, a căror proveniență este incertă.

Din fericire, există secțiunea Aplicații și Site-uri care listează toate aplicațiile și site-urile web în care ați folosit contul de Facebook pentru a vă autentifica. Există trei secțiuni: activ, expirat și eliminat. Puteți să vă uitați la acestea și să vă deconectați manual din ele și să limitați informațiile pe care le împărtășiți cu ei pentru a merge mai departe. Aceasta se aplică și secțiunii Expired. Nimeni nu se așteaptă să memorați fiecare serviciu pe care l-ați folosit vreodată; acest instrument ridică acestă povară de pe umeri dumneavoastră. Cu toate acestea, ar trebui să verificați această secțiune din când în când pentru a vedea ce permisiuni ați acordat; și puteți edita oricând lista.

Descărcați informațiile

Dacă v-ați întrebat vreodată în legătură cu informațiile pe care Facebook le-a acumulat despre dvs. de-a lungul anilor puteți afla acest lucru aici cu ușurință. Puteți descărca o copie completă a informațiilor sau numai anumite tipuri din anumite intervale de date; alegerea fiind în totalitate a dvs. În mod alternativ, dacă nu doriți să descărcați fișierele, puteți alege instrumentul Accesați-vă informațiile. Puteți utiliza Centrul de asistență Facebook pentru un tutorial pas cu pas.

Ați terminat de urmat toți acești pași?

Având deja o istorie care depașește acum 16 ani, se pare că Facebook este aici pentru a rămâne o vreme. Verificarea periodică a setărilor dvs. este o abordare prudentă care ajută semnificativ la atingerea unui grad de confidențialitate online mulțumitor.

Amer Owaida February 7, 2020

Lasa un comentariu