Documentele legate de vaccinul anti-COVID-19 și ale altor medicamente au fost furate de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) luna trecută.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care evaluează și aprobă medicamentele pentru Uniunea Europeană (UE), a dezvăluit că infractorii cibernetici au postat online o parte din documentele care au legătură cu vaccinurile anti-COVID-19 și au fost furate într-un atac cibernetic de luna trecută.
„Investigația în curs a atacului cibernetic asupra EMA a dezvăluit că unele dintre documentele legate de medicamentele și vaccinurile anti-COVID-19 aparținând unor terți (și accesate ilegal) au fost expuse pe internet. Autoritățile de aplicare a legii vor lua măsurile necesare.", se arată în comunicatul de presă al EMA. Cu toate acestea, agenția a adăugat că sistemele sale sunt pe deplin funcționale și că termenele de aprobare și evaluare pentru vaccinuri nu au fost afectate.
Agenția, cu sediul în Olanda, a dezvăluit pentru prima dată pe 9 decembrie 2020 că a suferit un incident cibernetic de origine necunoscută. Ancheta ulterioară a constatat că mai multe documente aparținând unor terți, probabil cele ale unor companii care lucrează la vaccinuri, au fost accesate ilegal.
În cadrul anchetei, breșa datelor a fost limitată la o singură aplicație IT, infractorii vizând în mod direct informații care implică medicamente și vaccinuri anti-COVID-19. Potrivit BleepingComputer, datele includeau „capturi de ecran ale unor e-mailuri, comentarii de evaluare ale EMA, documente Word, PDF-uri și prezentări PowerPoint”. Companiile afectate au fost notificate despre incident în timp util.
În urma dezvăluirii atacului, companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer au dezvăluit că se numără printre cele ale căror documente au fost accesate. Companiile, care au colaborat pentru a dezvolta și testa un vaccin anti-COVID-19, au emis o declarație comună care adresează breșa de date:
„Astăzi, am fost informați de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) că organizația a fost victima unui atac cibernetic și că unele documente ce cuprindeau informații privind reglementările necesare pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech, BNT162b2, care a fost stocat pe un server EMA, au fost accesate ilegal. Este important de reținut că nu au fost afectate sistemele BioNTech sau Pfizer de acest incident și nu credem că participanții la studiu au fost identificați prin intermediul datelor accesate.”
Din păcate, este posibil să nu fie ultima dată când auzim despre atacuri cibernetice și tentative de fraudă privind vaccinurile și medicamentele anti-COVID-19. În perioada premergătoare Revelionului, autoritățile de aplicare a legii din întreaga lume au emis un semnal de alarmă cu privire la infractorii cibernetici și fraudatorii care încearcă să producă bani profitând de lansarea vaccinului.
The US Department of Treasury este una dintre ultimele agenții care a lansat un avertisment serios cu privire la încercările infractorilor de a exploata lansarea vaccinurilor anti-COVID-19, inclusiv promițând în mod fals oamenilor că îi vor pune în față pe listele de vaccinare. Rețineți că astfel de oferte sunt frauduloase mai ales pentru că majoritatea țărilor au o strategie de vaccinare care acordă prioritate grupurilor cu risc ridicat și profesioniștilor din domeniul medical, iar încercarea de a trece în fața acestor persoane poate duce la amenzi severe. Dacă întâlniți astfel de oferte sau altele similare pentru a cumpăra un vaccin, cu siguranță este o înșelătorie - la fel ca oricare dintre diferitele escrocherii centrate pe virusul corona care au apărut imediat după începerea pandemiei.
Lasa un comentariu