Liquid, o platformă de tranzacționare japoneză, suspendă depozitele și retragerile de criptomonede și își mută activele într-un depozitul frigorific
Exchange-ul de criptomonede japonez Liquid a fost victima unor hackeri care le-au compromis portofelele virtuale și au câștigat peste 97 de milioane de dolari SUA în diverse active.
„În data de 19 august, la aproximativ 07:50 SGT AM, departamentele Operațiuni și Tehnologie ale Liquid au depistat o infiltrare neautorizată într-unele dintre portofelele virtuale gestionate de companie“ , citează raportul care anunță incidentul.
Compania a declarat pe Twitter că atacatorii le-au compromis așa-numitul portofel „ cald”, așa că pentru moment criptomonedele și activele sale au fost mutate într-un portofel rece. Între timp, Liquid a suspendat toate depozitele și retragerile de criptomonede, în timp ce investighează incidentul și evaluează impactul atacului. Cu toate acestea, utilizatorii vor avea în continuare acces la retrageri și depozite fiat, precum și la alte servicii ale platformei.
Pentru a clarifica lucrurile, un „hot wallet” este un portofel conectat la internet și care facilitează tranzacțiile de bază. Portofelele calde seamănă foarte mult cu portofelele fierbinți, cu excepția faptului că se bazează pe software instalat local și au controale îmbunătățite de verificare a securității și identității. În schimb, portofelele reci sunt offline și sunt, adesea, bazate pe hardware, fiind de departe cea mai sigură opțiune. Proprietarii de criptomonede sunt sfătuiți, în general, să-șipăstreze majoritatea investițiilor într-un portofel rece și să stocheze doar o mică parte din veniturile lor în criptomonede pe un portofel fierbinte pentru tranzacții zilnice.
Vinovatul sau vinovații din spatele atacului nu au fost încă identificați; totuși, conform blogului Liquid (în japoneză), câteva indicii pleacă de la un portofel compromis ce este utilizat de filiala sa din Singapore, QUOINE. În total, platforma japoneză de exchange estimează că 69 de active de criptomonede diferite au fost însușite în mod greșit și transmise către alte burse sau locații de schimb DeFi.
Potrivit unei analize realizate de firma de analize blockchain Elliptic, hackerii au reușit să acumuleze peste 97 de milioane de dolari SUA în diverse active de criptomonede.
„Vorbim de 45 de milioane de dolari în token-uri Ethereum, care sunt în prezent convertite în Ether folosind schimburi descentralizate (DEX-uri) precum Uniswap și SushiSwap. Acest lucru îi permite hackerului să evite blocarea acestor active - așa cum este posibil cu multe token-uri Ethereum”, a adăugat Elliptic.
O problemă recurentă
Platformele de exchange sunt deja familiarizate cu astfel de atacuri, în care infractorii speră să dea lovitura și să câștige sume fabuloase de bani. Acest caz recent vine în urma unei alte breșe majore prin care hackerii au reușit să fure mai mult de 600 milioane USD în criptomonede de pe platforma de finanțare descentralizată Poly Network. Într-o întorsătură neașteptată a evenimentelor, hackerii au returnat mai târziu aproape întreaga sumă câștigatâ.
Lasa un comentariu