Reversul monedei: De ce piața cripto este foarte atrăgătoare pentru infractori


Infractorii cibernetici continuă să caute oportunități în spațiul cripto – iată ce ar trebui să știți despre hack-urile de exploatare și furtule monedelor cripto.

Oriunde te uiți în aceste zile, criptomonedele sunt la știri. Și nu este doar din cauza mediatizării despre scăderea recentă a prețurilor acestora. Ci pentru că toată lumea pare să fi luat o bucată din plăcinta cripto în ultimii câțiva ani. "Lucruri" precum Bitcoin au trecut pe parcursul unui deceniu de la simple curiozități, la nume uzuale, și au dat naștere la o mulțime de noi cripto-milionari. În zilele noastre, percepția este că fie ești înăuntrul acestei bule, fie ai ieșit (și ai lăsat în urmă revoluția cripto și goana după aur).

Desigur, fascinația pentru toate lucrurile cripto și creșterea care (aproape) sfidează gravitația multor criptomonede, nu au scăpat de atenția infractorilor. Până la urmă, aceștia vor întotdeauna să fie acolo unde sunt banii – sau, în unele cazuri, acolo unde banii sunt creați.

Să ne uităm la modul în care escrocii deturnează puterea de calcul pentru a mina noi monede și cum se descurcă cu „numerarul cripto” al altor persoane.

Un primer despre criptomonede

În cel mai simplu mod, criptomoneda este o formă de monedă care este securizată prin criptografie și utilizează un registru public blockchain pentru a înregistra tranzacțiile. Spre deosebire de monedele convenționale, criptomonedele nu sunt susținute de guverne (deși există unele excepții), iar sectorul cripto este supus unei minime reglementări. Mulți oameni văd cripto-ul ca o alternativă viabilă la clasele tradiționale de active, cum ar fi acțiunile și obligațiunile și ca un depozit de valoare mai bun decât monedele fiduciare. În mai 2021, s-a estimat că aproximativ 220 de milioane de oameni din întreaga lume dețin criptomonede.

Sursa: crypto.com

Dincolo de Bitcoin, bunicul criptomonedelor, există alte mii de monede, cu proiecte noi care apar și altele care mor de o moarte rapidă în fiecare zi. Noi monede și jetoane sunt create prin cryptomining, un proces de calcul și consum mare de energie prin care computerele rezolvă puzzle-uri matematice pentru a confirma autenticitatea tranzacțiilor pe blockchain. Proprietarii acestor platforme sunt apoi răsplătiți cu criptomonede nou create în schimb.

Avantaje

  • Susținătorii cripto-ului mizează puternic pe arhitectura sa descentralizată, viteze îmbunătățite ale tranzacțiilor, costuri de tranzacție mai mici, confidențialitate mai bună și (pseudo)anonimat.
  • Alte avantaje, fie că sunt reale sau percepute, decurg din faptul că oferta de cripto este adesea finită, iar deficitul determină în general valoarea mai mare. Într-adevăr, puneți acest lucru în contrast cu banii fiduciari, în care guvernele pot activa „presa de tipărire a banilor” și pot injecta banii în economie aproape după bunul plac.
  • De asemenea, criptomonedele nu implică nicio barieră de intrare, evident atâta timp cât aveți deja mijloacele adecvate – fie pentru a cumpăra monedele deja existente și să sperați la creșterea valorii lor, fie pentru a crea platforme computerizate extrem de puternice care pot rezolva puzzle-uri care strâng numerele pentru a mina monede noi.
  • Informațiile care sunt odată înregistrate în blockchain sunt stocate acolo pentru totdeauna și nu pot fi modificate. Acest lucru încurajează transparența și ajută la prevenirea fraudei.
  • Unele țări sunt „paradisuri fiscale cripto” și nu trebuie să îi explicați autorității fiscale cum v-ați adunat monedele.
  • De asemenea, puteți folosi cripto-ul pentru a plăti pentru tot felul de servicii de pe internet – nu numai de pe dark web.

Dezavantaje

  • Deoarece prețurile cripto fluctuează sălbatic, „investirea” în aceste active nu este pentru cei slabi de inimă. De fapt, ați putea susține că implicarea în cripto este foarte asemănătoare cu jocurile de noroc.
  • Valoarea de piață a unei criptomonede este o funcție de cerere față de ofertă, dar, spre deosebire de acțiuni, criptomonedele nu sunt legate de „activele reale” subiacente, cum ar fi deținerea unor acțiuni ale unei companii.
  • Pe măsură ce numărul de criptomonede disponibile crește, există riscul ca valoarea de piață a monedelor individuale să fie „diluată”.
  • Nu se știe ce se va întâmpla odată ce toate monedele au fost minate. Nu este exclus faptul că o criptomonedă ar putea deveni echivalentul unui „cartonaș de baseball” a cărei valoare este determinată doar de disponibilitatea sa limitată.
  • Exploatarea monedelor individuale este extrem de consumatoare de calcul și de energie, ceea ce are un impact imens asupra mediului și, eventual, asupra facturilor dvs. de energie.

Infractorii vor și ei o bucată din plăcintă

În ciuda volatilității perpetue și notorii a criptomonedelor, cele mai cunoscute monede au crescut în mare parte ca valoare în ultimii câțiva ani. Această parte a atracției cripto nu este pierdută pentru cei cu tendințe infracționale. Adăugați anonimatul relativ al cripto-ului la acest mix și devine din ce în ce mai clar de ce infractorii sunt dornici să-și acopere buzunarele până la refuz.

Pentru a face acest lucru, aceștia au două opțiuni principale: extragerea ilegală de criptomonede și furtul de criptomonede.

Exploatarea criptomonedelor (necinstite).

După cum am menționat mai devreme, monedele noi sunt create utilizând un proces numit minarea criptomonedei. Acest proces necesită o putere de calcul semnificativă și poate fi foarte costisitor. Se bazează pe unități de procesare grafică, numite GPU-uri (sau, din ce în ce mai mult, pe un hardware ASIC miner dedicat), oricare dintre ele fiind în general mai potrivită pentru efectuarea calculelor necesare pentru minarea de monede noi decât, de exemplu, unitățile centrale de procesare (CPU-uri).

Lipsa de cipuri de semiconductori, împreună cu graba „prospectorilor” cripto de a construi platforme specializate pentru a valorifica prețurile în creștere ale cripto-urilor au conspirat la o explozie a cererii pentru GPU-uri, fapt ce a dus și la explozia în cele din urmă a prețurilor lor.

Dar aceste evoluții au susținut, de asemenea, unele tendințe preexistente în criminalitatea cibernetică și au stârnit interesul multor escroci și altor infractori cibernetici care sunt prea dornici să călătorească pe valul cripto fără a-și investi banii într-un hardware personalizat. Aceasta este cryptojacking, practica în care resursele dvs. de calcul sunt deturnate pentru a mina cripto pentru altcineva.

Desigur, o astfel de criptominare rău intenționată este departe de a fi o practică nouă. Totuși, este încă o amenințare și astăzi, chiar și pentru persoanele care nu dețin rafturi de hardware specializate în care minează criptomonede la scară suficient de mare. Riscul implicat este să cădeți victimă campaniilor care răspândesc mineri rău intenționați și care sunt incluse de exemplu în copii false ale software-ului legitim sau cele care vă solicită să faceți click pe link-uri pentru a descărca actualizări de software aparent autentice.

O altă amenințare implică primirea de oferte frauduloase pentru a închiria o parte din puterea dvs. de calcul pentru cryptomining în schimbul unei părți din monedele nou bătute. Astfel de scheme de îmbogățire rapidă sunt doar unele dintre numeroasele tipuri de escrocherii cu criptomonede care circulă în special pe rețelele sociale.

Sursa: Instagram

Furt

Criptomonedele sunt stocate în așa-numitele portofele (sau mai bine zis cripto-portofele) și nu este deloc surprinzător că infractorii găsesc în mod constant noi modalități de a pune mâna pe aceste portofele.

De fapt, vă puteți stoca cripto-urile în două moduri – folosind stocarea portofelului la cald sau la rece. Portofelele reci sunt dispozitive fizice de dimensiunea unui stick USB care sunt păstrate offline și oferă, în general, o protecție mult mai bună pentru deținerile dvs. de monedă digitală.

Portofelele fierbinți însă sunt conectate la internet, fie pe dispozitivul utilizatorului, fie pe serverul unui furnizor de servicii. Ambele ajung în bătaia atacatorilor, deoarece aceștia distribuie aplicații false care fură identitatea aplicațiilor de portofel legitime și pun ochii pe bursele de tranzacționare cu criptomonede.

Dar nici măcar portofelele reci nu sunt 100% sigure – la urma urmei, trebuie să fie conectate la un computer cel puțin din când în când pentru a transfera monede. De asemenea, cercetările au arătat deja că chiar și aceste portofele pot fi sparte. Există, de asemenea, posibilitatea ca infractorii să plaseze malware pe computerele victimelor care interceptează această transmisie, și pe chei, deși personal nu cunosc niciun astfel de caz în viața reală.

Furtul sau pierderea unui portofel fizic este, fără îndoială, un risc mult mai mare. Dacă persoanele neautorizate pun mâna pe un portofel care este „securizat” cu un cod PIN ușor de ghicit, cripto-ul dvs. poate dispărea pentru totdeauna.

În încheiere

Acum o sută de ani, părea de neconceput să plătești cu carduri de plastic sau telefoane – acum acest lucru face parte din viața noastră de zi cu zi. Lumea finanțelor este în continuă evoluție și oricine își poate da cu părerea dacă criptomonedele sunt viitorul finanțelor. Acestea sunt cu siguranță un subiect al zilei – inclusiv acum când piața criptomonedelor pare să se topească.

Indiferent dacă credeți că acesta este începutul sfârșitului pentru Bitcoin și colegii săi sau că valul se va întoarce (din nou), ar trebui să fiți atenți la partea de securitate cibernetică a lucrurilor. Popularitatea tot mai mare a criptomonedelor a avut un efect asupra peisajului amenințărilor și puteți paria pe ultima dvs. monedă că infractorii cibernetici vor continua să mineze pentru noi oportunități de a-și umple buzunarele.

Thomas Uhlemann June 15, 2022

Lasa un comentariu