Vreți să ajutați oamenii din Ucraina? Donați cu înțelepciune – cercetați cu grijă însă mai întâi, astfel încât să vă puteți oferi sprijinul fără să fiți înșelat
Vremurile de criză pot scoate la iveală tot ce este mai bun din oameni, dar pot, de asemenea, să aducă la suprafață tot ce este mai rău în escroci. Și ei urmăresc titlurile din presa internațională și vor încerca să demareze multiple scheme malițioase în încercările lor de fraudă financiară. Am văzut acest lucru de nenumărate ori în timpul pandemiei de COVID-19 și, la doar câteva zile de la începutul războiului din Ucraina, situația nu este deloc diferită.
Dacă această criză v-a îngrijorat și doriți să susțineți activitatea umanitară la fața locului printr-o donație, asigurați-vă că banii dvs. se duc spre cauza corectă.
Cercetătorii ESET au descoperit, la nivel global, o mulțime de site-uri web dubioase care solicită bani sub pretextul unor scopuri caritabile. Acestea tind să abordeze o temă similară, făcând apeluri emoționante dar, ușor de dedus la o analiză mai atentă, false, la solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean, îndemnând publicul să ajute la finanțarea eforturilor de apărare ale țării.
Site-urile web în cauză fac afirmații foarte vagi cu privire la modul în care va fi utilizat „ajutorul”. De asemenea, ar trebui să fie evident – la o inspecție mai atentă – că niciunul dintre ele nu reprezintă o organizație legitimă.
Printre domeniile web în cauză, față de care trebuie să fiți cert sceptici se numără:
- help-for-ukraine [.] eu
- tokenukraine [.] com
- supportukraine [.] today
- ukrainecharity [.] gives
- ukrainesolidarity [.] org
- ukraine-solidarity [.] com
- saveukraine [.] today
Rămâneți în permanență în alertă în relație cu cererile emoționante de ajutor pe care le puteți primi direct pe adresa personală de e-mail. Un utilizator Reddit a împărtășit o astfel de abordare care poate provoca emoție (vezi mai jos). Alte trucuri similare care urmăresc să determine victimele să doneze Bitcoin sunt abundente pe Twitter și pe alte rețele sociale. În general, în epoca în care preluările de conturi și atacurile cibernetice în curs împotriva țintelor ucrainene sunt la ordinea zilei, verificarea informațiilor „exclusiv digitale” poate fi dificilă. În timp ce rețelele de socializare joacă adesea un rol major în răspândirea veștilor despre o cauză caritabilă într-o perioadă de criză, ele sunt, de asemenea, un mediu propice pentru fraudă.
Cum să evitați frauda prin acțiuni de caritate
Dacă doriți să acordați sprijin printr-o donație, iată câteva sfaturi despre cum să o faceți în siguranță:
- Verificați cu atenție înainte de a oferi – cel mai bine este să alegeți organizații binecunoscute, care au o istorie de lucru în domeniu și au o prezență sau parteneri în Ucraina.
- Donați banii prin intermediul site-ului web oficial al organizației sau contactați direct organizația de caritate pentru îndrumare.
- Fiți atenți la cererile de transfer de bani sau transfer prin carduri cadou. Organizațiile caritabile nu solicită în mod normal acest tip de „donație”.
- Evitați să accesați linkuri sau să descărcați atașamente din e-mailurile nesolicitate sau din mesajele de pe rețelele sociale, în special din surse necunoscute și care ridică semne de întrebare. Prin aceste metode puteți ajunge să descărcați involuntar programe malware pe dispozitivul dvs.
- Aveți grijă chiar și la mesajele din surse de încredere și verificați că informația este autentică. Pentru a face acest lucru, contactați respectiva sursă prin alte canale decât cele prin care ați primit informarea, de exemplu, prin telefon dacă ați primit mesajul prin e-mail etc.
- Fiți sceptic față de postările pe rețelele sociale care promovează o organizație de caritate, cu excepția cazului în care verificați și descoperiți că organizația este legitimă. Prietenul care face recomandarea s-ar putea să nu fi făcut cercetările necesare și numărul de aprecieri pentru o postare pe rețelele sociale nu este un indicator valid pentru legitimitatea acesteia.
- Nu cedați presiunii nejustificate – escrocii vor încerca să folosească urgența situației pentru a vă convinge să donați rapid.
Autoritățile naționale și locale derulează o serie de comunicări, alături de numeroase organizații non-profit.
Sprijinul dumneavoastră este esențial, dar precauția și atenția nu trebuie să lipsească atunci când subscrieți la ele.
Iată o listă cu câteva din principalele organizații internaționale care oferă asistență de urgență în Ucraina:
- Comitetul Internațional al Crucii Roșii
- Salvati Copiii
- Medici fără Frontiere
- UNICEF
- Consultați și Charity Navigator pentru a căuta și alte organizații caritabile verificate.
Întrucât criza este în continuare o știre de primă pagină în întreaga lume, escrocii vor continua să caute noi modalități de a exploata vulnerabilitatea oamenilor afectați de război pentru propriul câștig. Poate cel mai rău lucru este că o înșelătorie prin acțiuni de caritate nu-i afectează doar pe cei care donează, ci înseamnă, de asemenea, că destinatarii vizați nu primesc asistența necesară, ceea ce face acest tip de fraudă și mai deplorabilă.
Citește și: HermeticWiper: Un nou program malware de ștergere a datelor lovește Ucraina
Lasa un comentariu