5 escrocherii comune legate de carduri cadou și cum să le depistați


Recunoașterea acestor tipuri de fraude vă va ajuta în mare măsură să vă protejați constant de aceste amenințări aflate într-o continuă evoluție, nu doar în acest sezon de sărbători

Este din nou acel moment al anului, când suntem cu toții în căutarea cadourilor perfecte. Cardurile cadou sunt o alegere din ce în ce mai populară, ceea ce înseamnă că s-ar putea fie să le dăruiți, fie să le primiți în perioada festivă. De fapt, acestea s-au materializat într-o piață globală uriașă, care se estimează că va crește rapid în următorii ani, ca să ajungă la 2 trilioane de dolari până în 2027. Bineînțeles că popularitatea cardurilor cadou nu a scăpat de atenția infractorilor cibernetici și a escrocilor online, care au dezvoltat o întreagă industrie underground concentrată în jurul acestor tipuri de carduri.

Unele înșelătorii vor exploata cardurile în sine drept momeală, pentru a vă păcăli să predați informații personale și financiare sensibile. În alte cazuri, escrocii vor impersona alte persoane sau entități, cerându-vă să plătiți prin carduri cadou. Indiferent de înșelătorie, familiarizați-vă cu aceste tactici pentru a vă proteja datele și banii în acest sezon de sărbători.

CITIȚI ȘI: The triangle of holiday shopping: Scams, social media and supply chain woes 

De ce sunt populare cardurile cadou printre escroci?

Cardurile cadou sunt populare în rândul infractorilor cibernetici din aceleași motive pentru care sunt populare și în rândul consumatorilor - ele pot fi folosite pentru a cumpăra o gamă largă de bunuri și servicii. Principalele caracteristici:

  • Sunt ușor de cumpărat de către consumatori, online sau în magazin
  • Majoritatea comercianților sau a brandurilor de renume oferă acum o formă de card cadou
  • Există mai puține filtre de securitate decât dacă cumpărătorul ar folosi carduri de plată obișnuite
  • La fel ca numerarul, odată ce soldul cardului a fost consumat, cardul nu mai are valoare
  • Escrocul nu are nevoie să furnizeze un cont bancar pentru plată – are nevoie doar de codul PIN/codul cardului cadou

Acest lucru a transformat cardurile cadou într-o țintă atractivă pentru criminalii cibernetici. Într-un caz recent, un astfel de escroc a încercat să vândă o bază de 900.000 de astfel de carduri cu o valoare aproximativă de 38 de milioane de dolari pe un site dark web. Cardurile au fost furate de la magazinul online de carduri Cardpool, cuprinzând mii de mărci – inclusiv AirBnB, Amazon, American Airlines, Chipotle, Dunkin Donuts, Marriott, Nike, Subway, Target și Walmart.

CITIȚI ȘI: Watch out for these scams targeting Amazon customers 

Tactici de atac specific la care trebuie să fiți atent

După cum am menționat, escrocii cibernetici au în arsenal o serie de metode și abordări. Iată cinci dintre cele mai frecvente scheme, pe care le puteți depista ușor:

O entitate „oficială” solicită o plată urgentă

Escrocii se dau drept un oficial legitim al guvernului, un furnizor de utilități sau o altă organizație recunoscută. De obicei, își vor amenința victimele, poate pretinzând că datorează taxe neplătite sau plăți restante și subliniază urgența plății. Aceasta este o inginerie socială clasică, concepută pentru a forța victimele să grăbească luarea deciziilor.

Escrocheria ar putea lua forma unui e-mail de phishing, a unui mesaj text sau chiar a unui apel telefonic (fenomen cunoscut sub numele de „vishing”). Astfel, se pretinde plata printr-un card cadou, escrocii specificând de obicei și tipul de card pe care îl recomandă pentru tranzacție. Toate acestea ar trebui să fie semnale de alarmă. După cum spune Federal Trade Commission, nicio afacere sau  administrație reale nu vor solicita plata prin card cadou.

Boți care sustrag soldul

Uneori, escrocii merg direct la sursă și caută informațiile cardurilor cadou în istoricul digital al victimei. Cum fac asta? Folosind boți automati pentru a sonda sistemele IT ale băncii cu care au comunicat bancar comercianții și alte organizații, după detalii despre soldurile cardurilor și numerele cardurilor. Cu aceste informații, aceștia pot folosi cardul ca și cum ar fi titularul oficial al acestuia. Aceasta este o zonă ce poate fi ușor exploatată, întrucât cercetările arată că numai americanii dețin până la 15 miliarde de dolari în carduri cadou și credite neutilizate.

Modificarea cardurilor în magazin

Escrocii nu lucrează doar online. Cu ajutorul unui alt truc popular, aceștia vizitează magazinele ce au furnizat cardurile cadou și le fură numerele/PIN-urile secrete. Uneori, vor depune eforturi extreme pentru a-și ascunde acțiunile, cum ar fi recuperarea codurilor PIN cu un sticker. În funcție de card, aceștia pot aștepta până când victima intră online pentru a se înregistra și a încărca fonduri pe card, înainte de a-l folosi online sau înainte de a face o copie pentru a fi folosită în magazin.

Ai câștigat un premiu!

O altă categorie de escrocherii folosește momeala unui premiu pentru a păcăli utilizatorul să plătească o taxă printr-un card cadou. Fraudatorul inițiază un contact nesolicitat printr-un mesaj prin care va informa victima că a obținut un premiu important, însă trebuie să plătească o mică sumă pentru a-și revendica câștigul. Premiul ar putea consta în orice, de la o mașină la o vacanță, însă este de la sine înțeles că nu există niciun premiu.

Phishing-ul încearcă să vă fure datele

Cardurile cadou în sine pot fi folosite pentru a păcăli utilizatorii să-și predea datele personale. Această tactică se aseamănă cu un atac de phishing clasic, în care destinatarul este abordat prin e-mail, text sau rețele sociale cu oferta unui sold mare de card cadou. Pentru a-l revendica, trebuie să completeze câteva detalii personale și, eventual, financiare, pe care escrocul le va vinde apoi pe dark web sau le va folosi pentru fraudă de identitate.

Cum să vă feriți de escrocheriile cu cardurile cadou, pe scurt

Creșterea și menținerea gradului de conștientizare a utilizatorilor este poate cea mai importantă parte a luptei împotriva înșelătoriilor din jurul cardurilor cadou. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să rămâneți în siguranță online:

  • Cumpărați numai de la comercianții care stochează carduri cadou în ambalaje închise
  • Dacă achiziționați online, cumpărați direct de la comerciant și nu de la magazinele cu reduceri
  • Cumpărați carduri cadou care conțin coduri PIN
  • Fiți sceptic – dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, de obicei este
  • Fiți conștienți de faptul că niciun reprezentant oficial nu va cere să efectuați o plată cu carduri cadou
  • Nu introduceți niciodată detalii personale și financiare după un contact nesolicitat online
  • Folosiți cardurile cadou cât mai repede
  • Verificați de două ori soldul cardului imediat ce primiți cardul

Amintiți-vă, infractorii se gândesc în mod constant la noi modalități de a monetiza datele furate. Prin urmare, lista tacticilor folosite nu se oprește la cele descrise în acest articol, însă exemplele oferite vă ajută să vă faceți o idee despre cele mai comune escrocherii legate de carduri cadou.

Phil Muncaster December 14, 2021

Lasa un comentariu