Gaming-ul și escrocheriile online: care sunt principalele amenințări și cum se pot proteja gamerii


Gamerii și profesioniștii din domeniul securității cibernetice au ceva în comun - prezența constantă a pirateriei informatice, a escrocheriilor și a furtului de date - dar cum și de ce ar vrea cineva să vizeze gamerii?

Una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din ultimii ani în sfera de jocuri online a fost introducerea microtranzacțiilor, care presupun plătirea unei sume de bani dacă gamerii vor să accelereze evoluția din joc, dacă doresc să aibă un echipament mai bun sau dacă vor să achiziționeze „skin-uri” (aspect sau îmbunătățire estetică oferită unui personaj, unor echipamente sau chiar a mediului din joc) suplimentare pentru personajul din joc, de exemplu. Acestea pot fi valabile atât pentru jocurile multiplayer, cât și pentru cele cu un singur jucător; prin urmare, există mult mai multe oportunități pentru ca actorii rău intenționați să poată profita de gameri.

Omniprezența escrocheriilor în cadrul jocurilor online sunt facilitate de interacțiunea dintre jucători prin intermediul chat-ului din joc sau al serviciilor de voce. De cele mai multe ori, aceste locuri reprezintă primele puncte de contact între escroci și victimele lor, ceea ce poate avea impact nu numai asupra adulților, ci și asupra copiilor, datorită naturii extrem de populare a acestor jocuri.

Phishing

Infractorii cibernetici exploatează jocurile online ca mijloc de a obține venituri, fie prin compromiterea și vânzarea datelor personale ale utilizatorilor, fie prin obținerea de informații despre conturile lor bancare. Ransomware, viruși și troieni sunt, de asemenea, folosiți pentru a viza gamerii și pentru încercarea de a sustrage bani de la aceștia.

Cea mai importantă oportunitate în acest sens este reprezentată de monedele virtuale, skin-uri, arme și altele similare, deoarece mulți dezvoltatori de jocuri le vând pentru diverse sume de bani, unele skin-uri costând sute de dolari sau mai mult datorită rarității lor.

Un escroc poate crea cu ușurință un cont în cadrul unui joc online și apoi poate folosi detaliile financiare furate pentru a cumpăra aceste tipuri de active, iar odată ce contul este complet aprovizionat, acesta poate fi vândut pentru o sumă mare. Unele conturi pot fi vândute cu mii de euro, schimbând obiecte virtuale în monedă reală.

Sub atac

Desigur, jocurile online folosesc diferite niveluri de protecție pentru a securiza conturile utilizatorilor; cu toate acestea, compromiterea conturilor continuă să se întâmple, deoarece datele conținute în aceste conturi pot avea o valoare imensă, dacă luăm în considerare „averea” acumulată de gamer în joc, diversele licențe pe care acesta le-ar putea deține în magazinele de jocuri online, precum și datele de identificare personală, cum ar fi numere de telefon, adrese, e-mailuri și informații financiare.

Este suficient ca un gamer să aibă o singură parolă slabă și contul acestuia poate să-i fie compromis, mai ales dacă ținem cont de tendința oamenilor de refolosire a unor parole slabe, în loc să opteze pentru crearea de parole mai puternice sau, chiar mai bine, folosirea un manager de parole securizat.

O problemă suplimentară este și faptul că multe servicii de jocuri nu dispun de metode de autentificare suplimentare. De asmenea, poate exista și situația în care furnizorul ar putea suferi o încălcare a securității datelor care să expună parolele utilizatorilor.

ARTICOL SIMILAR: 5 moduri în care hackerii pot fura parole (și cum să îi opriți)

Fraudă „prietenoasă”

Una dintre escrocheriile poate mai puțin cunoscute în lumea online este cunoscută sub numele de „friendly fraud”. Numai în Statele Unite, comercianții din comerțul electronic raportează pierderi de 11,8 miliarde de dolari provocate de acest tip de fraudă. Aceasta a devenit o problemă din ce în ce mai mare din momentul apariției microtranzacțiilor. Modul în care acest tip de fraudă se poate întâmpla este atunci când copil ar putea folosi cardurile bancare ale părinților săi pentru achiziții în aplicație, pentru a obține un skin special/valută folosită în joc, de exemplu. Un părinte ar putea să nu știe despre acest lucru și să conteste încasările din contul său bancar la bancă sau la compania de jocuri.

Deși poate neintenționat, aceste dispute pot totuși să copleșească banca și compania de jocuri sau să-i facă pe părinți să pară escroci. Există, de asemenea, astfel de fraude intenționate, caz în care gamerii, sau persoanele care pretind că sunt gameri, cumpără un joc/monedă și apoi contestă cheltuielile din factura cardului de credit pentru a primi o rambursare.

Promoții false

În afară de trucurile menționate anterior, actorilor rău intenționați le place, de asemenea, să extragă credențiale prin intermediul unor materiale promoționale false, cum ar fi obiecte exclusive gratuite și oferte promovate pe rețelele de socializare în care oferă timp de joc gratuit, conducând gamerii către un site web de autentificare fals pentru a le extrage informațiile personale. De asemenea, aceste site-uri web false pot fi folosite și la distribuția de malware gratuit.

Chiar și comerțul în joc poate fi periculos, deoarece tranzacțiile pot avea loc în afara cadrului  jocului, prin PayPal, de exemplu, după care escrocul contestă plățile, lăsând gamerul fără obiectul dorit și cu o pierdere financiară. Multe dintre aceste escrocherii se bazează pe o eroare din partea utilizatorului, ceea reprezintă realitatea, deoarece eroarea umană este în continuare principala problemă de securitate cibernetică.

Ce poate face un gamer pentru a se proteja?

Din fericire, există câteva sfaturi de securitate pe care un gamer le poate pune în practică pentru a-și proteja conturile și timpul de joc de actorii rău intenționați. Iată câteva dintre ele:

  • Folosiți o parolă puternică - Încercați să stați departe de combinațiile simple de cuvinte și numere și introduceți caractere speciale, majuscule sau încercați fraze de acces, care sunt mai complexe și care pot reprezenta totuși o alternativă mai ușor de memorat.
  • Utilizați autentificarea cu mai mulți factori - O metodă suplimentară de autentificare, prin utilizarea unei aplicații generatoare de coduri unice, cum ar fi Microsoft Authenticator sau Authy, este o necesitate atunci când securizați în mod corespunzător orice cont.
  • Încercați să achiziționați conținut de joc în interiorul jocului - Încercați să vă faceți achizițiile în interiorul magazinului propriu al jocului sau prin intermediul unui revânzător oficial, fără a vă pune la dispoziția escrocilor detaliile dvs. financiare.
  • Nu vă lăsați păcăliți de cadouri - Unele jocuri pot oferi cadouri gratuite de conținut din joc, dar pot exista cazuri în care cei care vă cer detaliile contului dvs. sunt escroci - verificați întotdeauna dacă oferta este pusă la dispoziție de o sursă aprobată oficial.
  • Nu oferiți niciodată altora informații despre contul dvs. - Acest sfat este adesea repetat în special în jocul World of Warcraft: un administrator sau un dezvoltator de jocuri nu v-ar cere niciodată numărul cărții de credit sau detalii bancare, mai ales în interiorul unui joc online.

În cazul în care contul dvs. a fost piratat dintr-un motiv sau altul, pe Steam, de exemplu, există modalități pentru a obține o recuperare reușită. Acest lucru nu înseamnă că gamerii nu ar trebui să rămână vigilenți, căci lumea profitabilă a jocurilor online va fi mereu amenințată de escroci și de hackeri. Rămâneți în siguranță și fiți atenți la orice pericol care se ascunde în umbră.

CITIȚI ȘI: Contul dvs. de Steam a fost hackuit? Iată cum îl puteți recupera

 

Mark Szabo August 22, 2023

Lasa un comentariu