Cum puteți depista prietenii și followerii falși de pe rețelele de socializare


Una dintre cele mai mari amenințări la care trebuie să fiți atenți pe rețelele sociale este frauda comisă de oameni care nu sunt cine pretind că sunt. Iată cum să îi recunoașteți.

Aproximativ 4,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau aproape 55% din populația globală, au cel puțin un cont pe una dintre rețelele sociale populare. Iar utilizatorii de internet la nivel mondial petrec aproximativ două ore și jumătate în fiecare zi citind știri, împărtășind informații și schimbând imagini pe platformele de socializare alese. Cu alte cuvinte, rețelele sociale au avut un efect incomensurabil asupra vieții noastre, inclusiv asupra modului în care se face recrutarea sau se realizează interacțiunile cu alți oameni.

Cu toate acestea, nu totul este întotdeauna așa cum pare, atunci când vorbim despre rețelele sociale. Asemenea spațiului internetului în ansamblu, aceste platforme au devenit un punct de interes pentru escroci dar și pentru cei care vizează răspândirea de știri false. Volumul mare de utilizatori la nivel mondial, natura dinamică a conținutului generat de aceștia și agilitatea actorilor rău intenționați fac ca supravegherea acestor platforme să fie extrem de dificilă pentru furnizori.

Rețelele sociale pot fi un refugiu pentru escroci

Printre cele mai mari amenințări din social media se numără “prietenii” și followerii care nu sunt cine pretind că sunt. Escrocii sunt firește în spatele acestor profiluri, deseori înregistrate și gestionate de boți automatizați, pentru a trimite mesaje spam utilizatorilor cu oferte prea bune pentru a fi adevărate, cu povești de tip clickbait, cu escrocherii romantice și multe altele. Conținutul poate varia de la un link către niște date statistice legate de „cine ți-a văzut profilul” și până la o oportunitate falsă de investiție în criptomonede sau o ofertă de card cadou gratuit.

Concluzia este că escrocii vor mereu banii și/sau datele dvs. Ei speră să vă determine să faceți click pe un link rău intenționat și să declanșați o descărcare ascunsă de malware sau să predați în mod voluntar informații personale. S-ar putea chiar să încerce să vă atragă într-o înșelătorie mai complexă, cum ar fi o fraudă romantică sau înșelătorii cu valute virtuale.

10 sfaturi pentru a depista profilurile false

Platformele de rețele sociale sunt din ce în ce mai bune în eliminarea profilurilor și a conturilor false. Dar nu au nici pe departe o rată de succes de 100%. De aceea toții utilizatorii trebuie să fie precauți și suspicioși cu privire la ceea ce vedem pe aceste platforme. Iată câteva dintre modalitățile de top de a identifica escrocii:

O biografie neobișnuită: conturile false pot avea biografii care sunt copiate și actualizate din altă parte, ceea ce duce la un amestec inconsistent de fraze. De asemenea, fiți atenți la greșelile de scriere, la emoji-urile excesive și/sau la limbajul stilizat, specific unui bot.

Catfishers: Escrocii pot folosi profiluri de rețele sociale false așa cum fac pe site-urile de întâlniri, în încercarea de a începe o legătură romantică online cu victima, construind o relație de încredere cu scopul final de a pretinde beneficii financiare. O căutare inversă a imaginii de profil ar trebui să fie primul pas. Mai multe detalii puteți afla din videoclipul de mai jos.

O nepotrivire între „followers” și „following”: Aceasta este deosebit de răspândită pe Instagram. Conturile de spam vor urmări automat sute sau mii de utilizatori, dar un număr foarte mic de utilizatori îi vor urmări înapoi.

Poza de profil a unui prieten: Uneori, escrocii vor încerca să cloneze contul unui prieten. Ei pot trimite apoi un mesaj urgent pretinzând că prietenul are probleme și cerând diverse sume de bani. Această escrocherie este destul de ușor de pus în practică și încă păcălește mulți utilizatori naivi de pe rețelele sociale. Merită întotdeauna să verificați suplimentar cu orice prieten dacă v-a trimis cu adevărat un astfel de mesaj, folosind un alt canal de comunicare. Alternativ, puteți verifica și contul care trimite mesajul pentru alte  semne care indică escrocheriile onlinei.

Spam prin mesaje directe (DM): Un cont folosit pentru escrocherii va încerca adesea să vă trimită mesaje directe cu oferte false și vă va încuraja să răspundeți cu un mesaj altcuiva sau să vizitați un site web pentru a afla mai multe. Aceste conturi false vor fi, de asemenea, folosite pentru multe tipuri de înșelătorii, de la fraude cu investiții cu criptomonede până la escrocherii cu produse sau excursii cadou gratuite.

Fără bifă oficialăInstagram, Facebook și X(Twitter), de exemplu, au insigne sau bifă pentru a identifica conturile oficiale ale companiilor. Dacă vedeți un cont care se pretinde a fi o organizație sau o personalitate, dar care nu include niciuna dintre acestea, este foarte probabil să fie contul unui impostor.

nicolas cage

figura 1. Un exemplu (extrem) pentru mulți (sursa: Reddit)

Activitate de postareConturile false vor posta adesea un val de conținut, static sau video, poate cu subtitrări similare sau identice, pentru ca apoi să nu mai aibă activitate o perioadă îndelungată de timp sau poate chiar deloc. Așadar, verificați cantitatea, calitatea și cadența oricăror postări.

Oferte de cadouri gratuiteAtenție la orice conturi care vă oferă cadouri și/sau numerar, uneori poate în schimbul completării unui sondaj. Ei pot uzurpa identitatea unui brand de renume pentru a face acest lucru, pentru a extrage informațiile dvs. personale.

Reduceri și discounturi foarte mariConturile false pot promova, de asemenea, articole de lux la prețuri foarte reduse. Amintiți-vă, dacă este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei este.

Comentarii aleatorii: Dacă un cont lasă comentarii la postările dvs. fără legătură cu acea postare, probabil că este un cont fals.

Cum puteți raporta conturile false

Vestea bună este că mulți gardieni ai rețelelor sociale, precum Instagram și LinkedIn, caută în permanență modalități de a îmbunătăți verificarea conturilor și de a elimina utilizatorii și boții falși de pe platformele lor. Cu toate acestea, unul dintre cele mai bune instrumente pe care le au pentru a identifica conturile false îl reprezintă chiar utilizatorii proactivi, cu ochi de vultur. Iată cum puteți să raportați orice cont sau profil suspect pe 4 dintre principalele site-uri de socializare:

Facebook: Dacă cineva uzurpă identitatea dvs., vizitați această pagină. Dacă descoperiți un cont fals, faceți click pe butonul cu trei puncte din partea de jos a fotografiei de profil și apoi pe “Find, support or report” („Găsiți, asistență sau raportați”) sau pe “Report Page”(„Pagina de raportare”).

X (fost Twitter): Raportați aici. Sau faceți click pe cele trei puncte de lângă numele contului și apoi urmați instrucțiunile.

Instagram: Faceți clic pe cele trei puncte de lângă numele contului, apoi pe „Report” („Raportați”). Puteți de asemenea să faceți click aici pentru a raporta un cont care uzurpă identitatea dvs., a companiei sau a copilului dvs.

LinkedIn: Faceți click pe “More” („Mai multe”) sub numele contului și apoi “Report/Block” sau “Report Abuse” („Raportați/Blocați” sau „Raportați abuz”).

Cel mai bun antidot pe care îl aveți împotriva adepților înșelătoriilor este să vă setați profilul pe modul privat și apoi să verificați cu atenție pe oricine dorește să vă urmărească. Chiar dacă uneori viața se mișcă prea repede pentru a face din acest lucru o obișnuință, țineți cont de cele de mai sus pentru a rămâne permanent în siguranță online.

Phil Muncaster October 5, 2023

Lasa un comentariu