Pierdut și găsit: cum să localizați dispozitivele rătăcite și multe altele


Pierderea cheilor sau a portofelului poate fi neplăcută, dar există o varietate largă de trackere care vă pot ajuta să vă localizați lucrurile lipsă, cu o acuratețe extraordinară.

Ați avut vreodată acel scurt moment de îngrijorare când ați căutat telefonul și nu l-ați găsit imediat în buzunar? Este o senzație familiară pentru mulți dintre noi. Panica se instalează ușor în timp ce verificați rapid celelalte buzunare. Apoi, aproape întotdeauna, îl găsiți în locul său obișnuit, poate în compartimentul ascuns al hainei. Acesta este o mică reamintire a dependenței noastre de aceste dispozitive la îndemână, nu-i așa? Mai jos vom vorbi despre câteva modalități de a evita aceste momente descurajante de anxietate bruscă.

Trackere fizice

Trackerele fizice sunt obiecte mici, circulare sau pătrate care folosesc baterii simple, înlocuibile, pentru a rămâne încărcate o perioadă lungă de timp. Produse precum Apple AirTag, Tile sau Samsung SmartTag sunt suficient de mici pentru a încăpea în buzunar, într-un compartiment secret din mașină sau în bagaj. Într-adevăr, pentru călătorii care merg cu bagaje în trenuri și avioane, au existat momente în care acestea au fost foarte utile pentru a da de urma valizelor lipsă. Sau, dacă mergeți mult cu bicicleta, puteți chiar să ascundeți unul în claxon, astfel încât să vă simțiți în siguranță (fie că verificați din când în când dacă este acolo unde ați lăsat-o sau fie că trebuie să urmăriți traseul hoțului, dacă a fost furată).

Tehnologia Bluetooth și ultra-wideband (UWB) le permite acestor dispozitive de urmărire mici să funcționeze printr-o frecvență sigură activată de producător, care apoi utilizează rețeaua proprietarilor de etichete/telefon pentru a-l localiza, cu locația trackerului afișată într-o aplicație, cum ar fi Find My de la Apple sau SmartThings Find de la Samsung.

Un lucru important de reținut despre etichetele specifice producătorului, cum ar fi AirTag de la Apple, este că sunt proiectate să funcționeze exclusiv cu aplicațiile sau dispozitivele propriei mărci. Deci, un AirTag nu ar fi compatibil cu un dispozitiv Android, de exemplu. De asemenea, aceste trackere se bazează pe o rețea de dispozitive similare pentru a fi localizate, deoarece nu au capabilități GPS. Când vine vorba de trackere GPS, acestea sunt deosebit de utile pentru a urmări obiectele care sunt mereu în mișcare și au nevoie de actualizări regulate ale locației, cum ar fi vehiculele. Aceste dispozitive de urmărire se bazează pe tehnologia satelitului pentru a le identifica locația exactă, ceea ce le face ideale pentru urmărirea obiectelor dinamice.

Cealaltă față a dispozitivelor de mici dimensiuni

Tehnologiile sunt instrumente și însăși capacitățile care fac trackerele fizice atât de valoroase pentru localizarea articolelor rătăcite le fac, de asemenea, vulnerabile la utilizarea greșită. Prin urmare, ar fi neglijent să nu menționăm și riscurile potențiale asociate cu utilizarea instrumentelor de urmărire.

Ce se întâmplă dacă cineva vă strecoară un dispozitiv de urmărire în geantă sau în mașină fără acordul dvs.? Într-adevăr, au existat numeroase cazuri în care oamenii au susținut că traseele le-au fost urmărite de către străini folosind dispozitive precum AirTags. Preocupările au condus la apeluri pentru îmbunătățirea siguranței trackerelor compatibile cu Bluetooth, în special pentru a împiedica utilizarea lor greșită pentru urmărire.

 Ca răspuns, Apple și Google s-au asociat pentru a reduce astfel de urmăriri nedorite, inclusiv prin lansarea de noi funcții anti-stalking pentru produsele și sistemele lor de operațiuni mobile. De exemplu, ar trebui să primiți o notificare dacă un AirTag care nu este al dvs. se deplasează cu dvs., indiferent dacă dețineți un smartphone cu iOS sau Android.

 În plus, cei doi giganți ai tehnologiei lucrează la o propunere comună pentru  o specificație globală pentru industrie pentru a combate riscurile de siguranță asociate cu urmărirea nedorită prin intermediul dispozitivelor de urmărire Bluetooth. Există o oarecare speranță că specificația, care a obținut și sprijin de la producătorii altor dispozitive de urmărire Bluetooth, ar putea fi finalizată și actualizările ar putea fi disponibile în 2024, atât pentru iOS, cât și pentru Android.

Trackere software

Un alt set la îndemână de instrumente pentru localizarea dispozitivelor pierdute sunt soluțiile bazate pe software. Acestea pot fi preinstalate de producătorul dispozitivului și conectate la contul dvs., sau pot fi aplicații terță parte, adesea furnizate de companiile de securitate. Printre cele mai populare sunt cele care vin deja instalate pe smartphone, precum Samsung SmartThings Find sau Find My de la Apple. Aceste aplicații nu sunt doar pentru a vă găsi telefonul. Ele pot, de asemenea, să vă ajute să localizați alte dispozitive, cum ar fi ceasul inteligent, laptopul sau tableta.

Configurarea acestor aplicații de găsire a dispozitivului începe de obicei cu crearea unui cont, care face legătura cu dispozitivul dvs. și confirmă că sunteți proprietarul. Caracteristica remarcabilă a acestor aplicații este capacitatea lor de a afișa locația dispozitivului dvs. pe o hartă. Interesant este că această hartă este adesea accesibilă prin intermediul browserelor de internet, o caracteristică pe care o oferă și unele trackere fizice. Chiar dacă dispozitivul este offline, aceste aplicații pot identifica locația acestuia. Acest lucru este posibil datorită unei tehnologii similare cu cea folosită în trackerele Apple/Samsung. Aceștia folosesc o combinație de surse de date despre locație, inclusiv GPS, hotspot-uri Wi-Fi aglomerate și locații ale turnurilor de telecomunicații pentru a oferi o poziționare precisă. Proprietarii pot alege, de asemenea, să folosească aplicații și instrumente de urmărire terță parte. Unele soluții anti-malware includ urmărirea dispozitivului ca parte a ofertei lor premium pentru consumatori, cum ar fi utilizarea funcțiilor antifurt pentru a vă localiza dispozitivul printr-un portal online sau într-o aplicație.

Există alte alternative?

În trecut, triangulația turnurilor de telecomunicații a fost cea mai folosită metodă de urmărire a unui dispozitiv, folosind mai multe turnuri de telecomunicații pentru a măsura în cât timp un anumit semnal revine la turnuri de la un telefon. Această întârziere este apoi convertită în distanță și oferă o locație destul de precisă a telefonului. Cu toate acestea, nu este la fel de precis ca trackerele GPS și este, de asemenea, mai puțin precis decât formele moderne de triangulație folosind o combinație de turnuri de telecomunicații, Wi-Fi și alte date, în special în zonele rurale, unde nu există atât de multe astfel de turnuri.

Această alternativă este destul de estimativă și este folosită mai ales de furnizorii de servicii de telefonie mobilă pentru a urmări telefoanele mobile sau de către forțele de ordine.

Alegerea depinde de ceea ce doriți să urmăriți

Deci, care este cea mai bună opțiune în cazul în care telefonul dispare? Mai întâi, configurați un software de urmărire pe telefon imediat ce începeți să îl utilizați. În acest fel, dacă telefonul dvs. dispare vreodată, vei putea să-i urmăriți locația cu un grad bun de precizie. În plus, este o mișcare inteligentă să vă securizați telefonul cu o funcție de blocare a ecranului - indiferent dacă este vorba de recunoaștere facială, scanare a amprentei sau o parolă. Acest nivel suplimentar de securitate poate ajuta la prevenirea accesului neautorizat la aplicațiile și conturile dvs. personale. În al doilea rând, de îndată ce dispozitivul dispare, apelați numărul de telefon, pentru a observa dacă îl auziți sunând în apropiere sau dacă răspunde cineva la apel. De asemenea, încercați să îl blocați de la distanță utilizând aplicația de urmărire ca măsură suplimentară de securitate.

Dacă vă faceți griji că telefonul dvs. ar putea fi pierdut definitiv, este important să luați câteva măsuri imediate:

Mai întâi, contactați furnizorul de servicii pentru a vă bloca cartela SIM. Acest lucru va împiedica pe oricine să vă folosească apelurile și planul de date.  Apoi utilizați aplicația de urmărire pe care ați configurat-o pe telefon pentru a vă șterge toate datele de la distanță. În acest fel, vă puteți proteja informațiile personale împotriva accesului neautorizat. În ceea ce privește alte dispozitive sau echipamente, utilizați trackere fizice. Cel mai bine sunt folosite pentru bagaje, genți, mașini, obiecte care nu au nicio altă capacitate care să le permită urmărirea. Pentru cei care fac drumeții, trackerele GPS au, de asemenea, mai mult sens decât locația afișată de telefoanele lor.

Una peste alta, lumea trackerelor este foarte diversă. Încercați întotdeauna să vă păstrați bunurile în siguranță, dar amintiți-vă, dacă dispozitivele dvs. se pierd vreodată, acum sunteți echipat cu cunoștințele necesare pentru a le localiza mai precis.

 

Mark Szabo January 26, 2024

Lasa un comentariu