Cum să partajați online fișiere sensibile în siguranță


Iată câteva sfaturi pentru transferuri securizate de fișiere și ce trebuie să luați în considerare atunci când partajați documente sensibile, astfel încât datele dvs. să rămână în siguranță.

Viețile noastre sunt trăite din ce în ce mai mult în lumea digitală. Deși acest lucru vine cu o serie de beneficii, ne expune, de asemenea, la amenințarea furtului de date. Fie că este vorba de informații personale, medicale sau financiare sensibile, toate datele obținute de către infractorii cibernetici ar putea fi folosite pentru fraude ulterioare sau chiar pentru șantaj. Pe scurt, faptul că nu reușiți să vă partajați în siguranță cele mai sensibile fișiere ar putea avea consecințe majore. Nimeni nu dorește să experimenteze stresul sau pierderile financiare asociate unei breșe și poate nici nu are timpul și resursele necesare pentru recuperarea după un incident major de date.

Dar cu atât de multe opțiuni, poate fi greu să știți de unde să începeți. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

De ce este importantă partajarea securizată a fișierelor?

Conform unor studii recente, 61% dintre americani au aflat că datele lor personale au fost expuse într-o breșă de securitate ce a afectat cel puțin unul dintre conturile lor. Peste 44% spun că acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori. Adesea, infractorii cibernetici vizează organizațiile care dețin datele noastre în masă. Potrivit Verizon, peste 94% dintre breșele de securitate a datelor din 2023 au fost motivate financiar și peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată.

Cu toate acestea, aceleași motivații îi determină pe infractorii cibernetici să vizeze persoane fizice prin atacuri de phishing. De asemenea, este posibil să vă faceți griji cu privire la faptul că guvernul vă spionează datele private sau că utilizatorii neautorizați pot citi informații confidențiale.

De ce trebuie să ne ferim

Există o mulțime de opțiuni pentru partajarea fișierelor. Unele, cum ar fi unitățile USB sau alte medii de stocare detașabile, sunt în mod clar excluse pentru transferurile online și prezintă și alte dezavantaje potențiale. Următoarele, de asemenea, au dezavantajele lor:

  • FTP: Protocolul de transfer de fișiere (FTP) a fost creat special pentru partajarea de fișiere. Dar nu dispune de criptare încorporată (cu excepția cazului în care utilizați forma sa securizată, cunoscută sub numele de FTPS sau o alternativă securizată la FTP, cunoscută sub numele de SFTP) și poate necesita o configurare complexă pe care numai companiile și persoanele cu experiență în domeniul tehnologiei o pot susține.
  • P2P: Peer-to-peer (P2P), care elimină intermediarul, poate funcționa pentru partajarea anumitor fișiere, dar, în absența altor măsuri de precauție, nu este, în general, cea mai bună opțiune pentru partajarea documentelor sensibile.
  • Documentele atașate e-mailului: Oamenii consideră adesea că aceasta este cea mai bună modalitate de a trimite fișiere sensibile. Dar ei uită că mulți furnizori nu securizează (criptează) neapărat un mesaj odată ce ajunge la destinatar. De asemenea, ce se întâmplă dacă conturile de e-mail ale dvs. sau ale destinatarului sunt compromise? Există, de asemenea, o limită de mărime pe multe platforme, ceea ce ar putea să îngrădească trimiterea de fișiere mari de imagini sau video. Un serviciu testat care oferă un e-mail dedicat criptat end-to-end este, în general, o opțiune mai bună în multe scenarii, dar există și alte variante.

ARTICOL SIMILAR: Cum ajută criptarea la securizarea datelor

7 sfaturi pentru partajarea în siguranță a fișierelor mari

Stocarea în cloud de fișiere criptate end-to-end se potrivește pentru majoritatea utilizatorilor, în special atunci când soluțiile de mai sus eșuează. Dacă luați măsurile de precauție potrivite, această criptare poate oferi o unitate de stocare în cloud securizată, în care fișierele dvs. sunt ținute în siguranță. Apoi puteți invita anumiți utilizatori selectați să le vizualizeze, furnizând un link de descărcare pentru o perioadă limitată de timp. Acest lucru este important, deoarece înseamnă că puteți actualiza fișierele în timp ce sunt utilizate și toată lumea va putea vizualiza aceeași copie.

Cu toate acestea, nu toate soluțiile sunt create la fel și este posibil să fie nevoie să implementați măsuri suplimentare pentru a atenua cele mai grave probleme de securitate, confidențialitate și experiență a utilizatorilor. Luați în considerare următoarele:

1. Alegeți criptarea end-to-end (E2EE): Deoarece datele dvs. sunt criptate la sursă și decriptate la destinație (rămând criptate în timpul stocării), E2EE este ideal pentru schimbul de date de la un dispozitiv la altul. Aceasta acoperă apoi criptarea în repaus și în tranzit și înseamnă că, chiar dacă furnizorul este ținta infractorilor cibernetici, datele dvs. nu vor fi dezvăluite. Pe lângă furnizorii de partajare de fișiere în cloud E2EE, sunt disponibile și servicii de e-mail E2EE, deși există limite de mărime pentru fișiere.

2. Optați pentru un furnizor axat pe securitate și confidențialitate. Există multe oferte pe piață. Este important să faceți câteva cercetări în prealabil pentru a vă asigura că furnizorul pe care îl alegeți este cel potrivit. Citiți politicile de confidențialitate și înțelegeți cum sunt securizate datele dvs.

3. Nu uitați de controalele de acces: Pentru a spori și mai mult securitatea, asigurați-vă că fișierele sunt protejate cu parole puternice și unice, astfel încât să le țineți la adăpost. De asemenea, activați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru o protecție suplimentară a contului împotriva phishing-ului și a altor atacuri. Configurați un link de partajare, astfel încât doar cei care au acest link să vă poată accesa fișierele.

4. Linkuri cu durată limitată: Prin setarea unui termen de expirare a linkurilor de descărcare pe care le trimiteți unui destinatar, puteți reduce la minimum riscul de acces neautorizat la fișierele dvs. De asemenea, unii furnizori vă pot permite să ștergeți de la distanță fișierele sau să revocați accesul după ce acestea au fost descărcate, pentru o protecție suplimentară.

5. Folosiți un VPN în rețele Wi-Fi publice: Dacă este posibil, nu accesați niciun cont sensibil atunci când sunteți conectat la o rețea Wi-Fi publică potențial nesigură. Dacă trebuie să faceți acest lucru, asigurați-vă că folosiți un VPN de încredere pentru a împiedica orice interferență.

6. Suport pentru fișiere de dimensiuni mari: Verificați limitele de mărime ale potențialilor furnizori de partajare a fișierelor în cloud aflați pe lista dvs. pentru a vă asigura că veți putea trimite date rapid și ușor.

7. Utilizați software de securitate: Este de la sine înțeles că trebuie să tratați cu precauție orice linkuri de descărcare de fișiere partajate - chiar dacă acestea par legitime. Un software de securitate va scana orice astfel de link-uri sau fișiere descărcate pentru a detecta programe malware și vă va proteja propriul dispozitiv împotriva atacurilor menite să deturneze sau să obțină acces la comunicații.

Cu toții avem toleranțe diferite în ceea ce privește riscurile legate de securitate și confidențialitate. Dar, folosind sfaturile de mai sus drept un ghid practic, ar trebui să puteți selecta serviciul potrivit pentru nevoile dvs. de partajare a fișierelor.

Phil Muncaster April 8, 2024

Lasa un comentariu