Edituri de cărți, vizate acum de campanii de phishing


Mai multe edituri de cărți din întreaga lume și o agenție internațională de cercetări literare au avertizat personalul în legătură cu o serie de e-mailuri de phishing care caută să sustragă informații sensibile ale autorilor și editorilor, inclusiv manuscrise de cărți, anunță The Bookseller.

Penguin Random House (PRH) North America, de exemplu, a emis un avertisment urgent pentru toți angajații miercurea trecută, care a coincis cu deschiderea Târgului de carte din Frankfurt.

„Am văzut recent o creștere în numărul tentativelor de a fura manuscrisele noastre. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe locații de pe glob. Persoanele care încearcă să acceseze aceste manuscrise au o înțelegere sofisticată a afacerii noastre și trebuie să ne protejăm de aceste amenințări", este un fragment al e-mailul PRH cu subiectul" Important: Alertă nouă de phishing".

Editura a îndemnat angajații să fie „extrem de prudenți" cu privire la informații și materiale precum „manuscrise, ID-uri de utilizator, parole, coduri numerice personale, datele cărților de credit, numere de cont bancar, W-2 (formă de impozit în SUA)  și transferuri bancare.”

Este cunoscut faptul că escrocii pretind a fi agenți literari sau membri de personal cu drepturi străine și că trimit aceste mesaje de pe adrese de e-mail falsificate. Adresa expeditorului este astfel falsificată încât mesajul să apară ca fiind trimis de la o sursă de încredere, un vechi truc pentru autorii campaniilor de phishing.

Un purtător de cuvânt al PRH a confirmat notificarea făcută de companie, despre această campanie de phishing și a subliniat importanța conștientizării și a instruirii angajaților despre securitatea cibernetică.

Cel puțin două nume mari din domeniu sunt cunoscute ca fiind vizate de aceeași campanie. Este vorba despre Pan Macmillan, care le-a cerut, de asemenea, angajaților săi să fie precauți. O altă editură (numele ei a rămas anonim) menționează că schemele care vizează manuscrisele sunt o evoluție nouă în campaniile de phishing.

The Bookseller raportează, de asemenea, că atacatorii se dau drept Catherine Eccles, proprietara agentiei Eccles Fisher din Londra, trimițând e-mail-uri către agentii literare în încercarea de a fura manuscrise și detaliile personale ale autorilor. Eccles bănuiește că în spatele jocului se află „cineva care deține cunoștințe despre această industrie și cu care lucrăm cot la cot".

Industria editurilor (și a self-publishing-ului) nu este scutită de campaniile rău intenționate ale phisherilor. În plus, de-a lungul anilor, au existat numeroase escrocherii care au vizat nu numai editori, ci și cititori obișnuiți. Într-un exemplu destul de cunoscut, JK Rowling a avertizat fanii Harry Potter despre o ofertă falsă care le promitea următorul roman al faimoasei serii, dar s-a dovedit a fi în schimb o încercare de a fura detaliile cărțiilor de credit.

Cum evitați să cădeți în capcana întinsă de acești escroci? Citiți printre rânduri și puneți la îndoială orice solicitare suspectă, atunci când este vorba de date personale. Vă recomandăm, totodată, să citiți lucrarea lui David Harley despre cum să recunoașteți mesajele de phishing sau să aflați care sunt cele cinci moduri simple în care vă puteți proteja de atacurile de tip phishing .

Tomas Foltyn October 24, 2018

Lasa un comentariu