Smartwatch pentru copii, retras de pe piață de Comisia Europeană, pe motive de securitate


Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piață a unui smartwatch destinat copiilor, din cauza preocupărilor că ar reprezinta un risc serios pentru viața privată și securitatea purtătorilor săi.

Ceasul, numit Safe-KID-One și comercializat de compania germană ENOX Group, este vândut ca un „smartwatch de înaltă tehnologie pentru protejarea și supravegherea prin SIM/GPS a copiiilor". Este dotat cu o serie de caracteristici, inclusiv un tracker GPS, un difuzor și un microfon, precum și funcții de apel și SMS.

Potrivit descrierii produsului, gadgetul vine cu o aplicație mobilă dedicată, disponibilă atât pentru sistemul iOS, cât și pentru Android, pe care părinții o pot folosi pentru a-și localiza copiii „cu o precizie de aproape un metru”, dar și pentru a înregistra și a vedea deplasările lor într-un anumit interval. Tot din fișa produsului aflăm că se poate desena un „gard virtual" în jurul copilului, iar dacă acesta părăsește perimetrul, părintele va fi informat/avertizat imediat.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a concluzionat că partea de securitate a acestui gadget lasă mult de dorit, nivelul de risc asociat ceasului fiind „serios". Brațul executiv al UE a descoperit că Safe-KID-One contravine cu Directiva privind echipamentele radio (2014/53/EU), impunând astfel autorităților publice din Europa retragerea de pe piață a acestui dispozitiv de la utilizatorii finali.

„Aplicația mobilă care însoțește gadget-ul are o comunicare necriptată cu serverul său de backend, iar acesta permite acces neautorizat la date. În consecință, date precum istoricul locațiilor, numerele de telefon, numărul de serie pot fi cu ușurință preluate și modificate. Un utilizator rău intenționat poate să trimită comenzi unui ceas, să-l facă să apeleze orice număr își dorește, poate comunica cu copilul care poartă dispozitivul sau îl poate localiza prin intermediul GPS-ului", se arată în ordinul de retragere din RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products), un sistem utilizat de țările din UE și din Spațiul Economic European (SEE) pentru schimbul rapid de informații privind produsele nealimentare periculoase.

Smartwatch-ul retras de pe piață. Sursă: notificarea RAPEX

ZDNet a notat că este pentru prima dată când autoritățile UE au emis un ordin de retragere a unui produs, pe motive de securitate sau confidențialitate.

Ca răspuns la această decizie, The Register a citat un reprezentant ENOX, care susține că dispozitivul a trecut printr-un test al Agenției Federale a Rețelelor din Germania. „Acest anunț RAPEX se bazează pe un test efectuat în Islanda. Considerăm că acest test a fost exagerat - nu este rezonabil, concret sau corect - fie a existat la mijloc o neînțelegere sau a fost evaluat produsul greșit (o versiune anterioară a produsului, care nu mai există pe piață)", a declarat compania.

În orice caz, au crescut în ultimul timp preocupările privind tehnologia inteligentă pentru copii și au mai fost luate astfel de măsuri înainte. De exemplu, Germania a introdus o interdicție totală a smartwatch-urilor pentru copii la sfârșitul anului 2017, din cauza îngrijorării că aceste dispozitive ar putea fi utilizate în scopuri de spionaj. În iunie 2018, preocupările legate de securitate și confidențialitate au determinat marii retaileri online să renunțe la vânzarea unei familii de jucării numite CloudPets.

Pentru a afla mai multe despre implicațiile legate de confidențialitatea și securitatea acestor dispozitive inteligente, vă recomandăm să citiți și aceste articole How secure is your smartwatch? sau Wearables: where’s the security risk?.

Tomas Foltyn February 6, 2019

Lasa un comentariu