Cât de sigură e metoda dvs. de blocare a telefonului?


Plecând de la o simplă parolă până la autentificarea biometrică, există destul de multe opțiuni pentru a vă bloca telefonul Android, dar care dintre ele este cea mai sigură?

Pentru că oamenii devin tot mai conștienți de problemele ce țin de confidențialitatea și securitatea datelor, ați putea crede că securizarea telefonului dvs. cu o măsură de autentificare este un pas de la sine înțeles. Această afirmație este însă departe de adevăr. Potrivit unui raport al Pew Research Center, aproape o treime dintre americani nu folosesc niciun fel de protecție de acces la ecranul principal. Am luat în calcul acest aspect când am discutat despre cum să îmbunătățim securitatea telefonului în 2020.

De această dată, vom aprofunda problema și vom analiza diferitele metode de autentificare pe care le oferă dispozitivele Android.

Blocarea cu ajutorul unui model (pattern lock)

O blocare a ecranului cu un model, după cum sugerează și numele, necesită trasarea unei forme tactile pe ecran, definită de utilizator pentru a debloca dispozitivul. În ceea ce privește opțiunile de blocare a ecranului, folosirea unui astfel de desen ar putea fi considerată o opțiune de securitate de nivel mediu. Ați putea alege desenarea unui simplu L sau ați putea face modelul mai dificil prin desenarea unei forme sofisticate. Cu cât este mai simplu modelul, cu atât este mai ușor pentru cei care ne privesc să-l copieze.

De fapt, cercetările au descoperit că persoanele care vor să afle codul de deblocare al unui utilizator au reușit să recreeze modelul în 64,2% din cazuri doar după o singură privire atentă; de aceea, expunând public procedura aleasă de deblocare de mai multe ori, cresc, bineînțeles, și riscurile. Vă puteți însă îmbunătăți securitatea prin dezactivarea afișării liniilor de feedback atunci când introduceți modelul și să optați pentru o formă mai sofisticată. Cu toate acestea, un PIN sau o parolă sunt, în general, o opțiune de securizare a accesului mai sigură.

PIN / parolă

Dacă ați fost preocupat până acum de securitatea dispozitivului și ați configurat o modalitate de protecție pe dispozitivele dvs. Android, probabil că sunteți familiarizat cu opțiunea PIN / parolă, pentru că este codul pe care cardul dvs. SIM vi-l cere de fiecare dată când opriți și porniți telefonul. Multe versiuni de Android vă vor permite să setați un cod din patru cifre, dar dacă vă doriți un nivel avansat de securitate, puteți alege un cod PIN mult mai lung.

Dacă doriți să îmbunătățiți și mai mult metoda de blocare a ecranului, ar trebui să optați probabil pentru o parolă care să încorporeze litere, numere și caractere speciale și să aibă cel puțin 8 caractere. Poate fi puțin mai greu să vi-o amintiți mereu, dar pe termen lung vă va ajuta să rămâneți în siguranță. Dacă doriți să fiți protejat cu adevărat, puteți, de asemenea, să activați funcția de ștergere a telefonului după o serie de încercări de deblocare eșuate.

Amprentă digitală

Din fericire pentru unii dintre noi, blocările biometrice cu amprentă sunt încă posibile. Puteți identifica implementări diferite, unele oferind spații de scanare dedicate, altele încorporându-le în butonul principal iar cele mai recente dezvoltări inserând din nou mascat scannerul, de data aceasta chiar pe ecranul smartphone-ului. Blocarea prin amprentă poate fi considerată una dintre cele mai rapide modalități de securizare a telefonului. Prin plasarea degetului pe cititorul de amprente, telefonul dvs. se va debloca într-o fracțiune de secundă.

Dar această modalitate este oare imbatabilă? Ei bine, în cazul persoanelor obișnuite, este improbabil ca un infractor cibernetic să depună atât de mult efort. Totuși, spargerea blocării prin amprentă nu este în totalitate imposibilă. Amprentele pot fi furate din fotografii și din alte surse, apoi recreate, chiar și cu o imprimantă 2D și apoi folosite pentru a debloca metoda de autentificare prin amprentă. În 2017, un cercetător de securitate a putut recrea amprenta Ministrului Apărării din Germania din fotografii de înaltă rezoluție.

Scanarea feței

Această blocare biometrică face exact ceea ce spune: îți scanează fața. Deși vă imaginați că procesul este destul de sofisticat și implică un număr mare de minuni tehnologice, adevărul este că, practic, se bazează pe camera dvs. frontală și pe unele programe software. Camera scanează o imagine a feței dvs. și apoi se bazează pe un algoritm de recunoaștere a feței pentru a vă verifica. Viteza deblocării depinde, de asemenea, de telefonul dvs. și de calitatea camerei sale frontale.

Această metodă nu este neapărat atât de sigură și un răuvoitor poate păcăli cu ușurință sistemul printr-o fotografie a utilizatorului. De fapt, cercetătorii au efectuat un test pe 110 smartphone-uri diferite, iar descoperirile lort nu sunt deloc liniștitoare. În general, implementarea unei metode de blocare biometrice cu amprentă în combinație cu un cod de acces este o metodă mult mai sigură.

Caracteristici specifice brandurilor

Diferitele branduri de smartphone-uri își asumă, de asemenea, măsuri de securitate biometrice prin adăugarea de funcții speciale pentru a consolida securitatea dispozitivelor lor. Acestea variază de la diferite niveluri ale scanării feței până la scanări ale irisului. Samsung, de exemplu, are propria versiune a scanării irisului, care este destul de simplu de configurat. De asemenea, metoda ține cont dacă purtați ochelari sau nu. Tehnologia folosește un LED infraroșu pentru a vă lumina ochii în timp ce o cameră cu focalizare îngustă surprinde modelul irisului și smartphone-ul procesează informațiile respective. Pare o tehnologie foarte complicată, nu-i așa? Dar este sigură? Ei bine, o echipă de hackeri white hat care foloseau o cameră cu o funcție infraroșie a fost capabilă să păcălească primul model de telefon Samsung care a oferit această funcție.

Concluzii finale

Există o varietate de opțiuni de blocare a smartphone-ului din care puteți să alegeți. Este întotdeauna înțelept să alegeți o combinație de caracteristici și să nu vă bazați doar pe una. Dar, probabil, cea mai sigură opțiune de pe listă este PIN-ul sau parola de lungime și complexitate mare, urmate de scanarea amprentei. Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, este întotdeauna inteligent să anticipați riscurile și să fiți prudent. Securizarea atentă a telefonului dvs. vă poate salva de probleme ulterioare.

Amer Owaida June 10, 2020

Lasa un comentariu