Creșterea copiilor în epoca rețelelor de socializare. Gândiți-vă de două ori înainte de a posta


Modul în care împărtășiți toate succesele copiilor dvs. cu ceilalți poate avea un impact imediat asupra lor sau îi poate afecta într-un viitor mai îndepărtat - cum pot fi însă reduse aceste riscuri?

Majoritatea oamenilor preferă să împărtășească imagini din viața lor personală pe social media, de la activități sportive și mâncare delicioasă până la realizări și momente speciale. Acestea sunt de obicei împărtășite cu membrii familiei, prieteni și, uneori cu urmăritorii din mediile sociale. Motivul cel mai comun este cel de consolidare a legăturilor, cercul dvs. familial și de prieteni putând fi dispersat pe tot globul.

Cei care sunt și părinți postează deseori fotografii cu copiii lor de la o vârstă fragedă, uneori chiar și sub forma unor ecografii. Practic, copiii lor au o prezență digitală înainte de a se naște. Dar sharingul nu se oprește aici: primul dinte, primii pași, primul antrenament și o gamă largă de alte realizări pe care unii părinți își doresc să le împărtășească până când copiii lor ating vârsta adolescenței.

Fenomenul de (supra) sharing a conținutului care implică copii pe rețelele de socializare și-a câștigat chiar și propriul nume - sharenting. Este în regulă să păstrați amintiri ale modului în care evoluează cei mici, dar nu este în regulă să împărtășiți fiecare moment pe rețelele de socializare cu toată lumea. Iată câteva motive pentru care nu este indicat să faceți asta.

Nu sunt informațiile dvs.

Deși majoritatea părinților își doresc tot ce este mai bun pentru copii lor, de asemenea, ei tind să fie foarte intruzivi în ceea ce privește viața privată a celor mici. Conform unui raport recent al Children’s Commissioner - Anglia, părinții postează în medie 1.300 de fotografii și videoclipuri ale copiilor lor până la vârsta de 13 ani. În timp ce părinții împărtășesc diverse aspecte din viața copiilor lor cu cele mai bune intenții, ei ar trebui să se gândească la impactul pe care l-ar putea avea în viitor acele imagini. Pe măsură ce copiii lor cresc, unele fotografii și detalii pe care le-au împărtășit pot avea consecințe majore, de care nu sunt conștienți în acest moment.

De exemplu, părinții pot posta imagini în tricourile echipei sportive locale care sprijină un partid sau o cauză, cu care cei mici poate nu își vor dori să fie afiliați sau cu care s-ar putea să nu fie de acord odată ce vor deveni tineri adulți. În plus, s-ar putea dovedi dificil pentru ei să renunțe la reputația pe care părinții lor le-au cultivat în mod neintenționat pentru ei, prin îmbrăcarea unor ținute necorespunzătoare.

Împărtășirea imaginilor cu copiii este la discreția părinților atunci când aceștia sunt prea mici pentru a înțelege sau a se îngriji, dar vine un moment în care trebuie să discutați despre ce anume puteți posta cu ei pe rețelele de socializare. Ar trebui să faceți un set de reguli cu privire la ce conținut este acceptabil și să respectați opiniile lor în această privință, inclusiv în ceea ce este postat de fapt.

Dacă aveți impresia că această metodă este nouă, ați greșit. Gwyneth Paltrow a fost criticată de fiica ei, Apple Martin, pentru că nu i-a cerut acordul atunci când actrița a postat o fotografie de tipul mamă-fiică. „Mamă am discutat despre asta. Nu poți posta nimic fără acordul meu ”, a scris Apple, care avea 14 ani la acea vreme.

Ce împărtășesc? Și cu cine?

Datele de pe internet sunt, de obicei ușor de căutat, transmisibile și au persistență de lungă durată. Sau cu alte cuvinte „ceea ce este postat pe internet, rămâne de obicei acolo”. Pe internet se pun o mulțime de etichete celorlalți în funcție de ceea ce postează, de aceea ar trebui să vă gândiți de două ori la ceea ce partajați, și de zece ori dacă postați informațiile altcuiva, cum ar fi copilul dvs.

Cu toate acestea, oamenii tind să uite că ceva atât de banal precum împărtășirea unei fotografii publice cu ocazia zilei de naștere a unui copil ar putea cauza foarte mult rău dacă fotografia ar fi văzută de o persoană greșită. Să vedem cât de multe informații poate include o simplă postare. Ar putea include:

  • O fotografie cu copilul, probabil cu o urare de tipul „La mulți ani, Maria!”
  • Detalii care pot dezvălui locația, cum ar fi repere stradale.
  • Alte persoane, pentru că poate fi o fotografie de grup; acest lucru poate fi și problematic, deoarece trebuie să fiți atenți la confidențialitatea altor persoane.
  • O aproximare a locației dacă părintele nu a dezactivat urmărirea locației.

Punând laolaltă informațiile, avem numele copilului, data nașterii și adresa. Această informație ar putea fi folosită, de exemplu, pentru furtul de identitate și fraudă.

Stacey Steinberg, director asociat la Centrul pentru Copii și Familii, a prezentat pericolele sharenting-ului în cadrul prezentării sale, Sharenting: Children’s privacy in the age of social media. Unul dintre exemplele menționate este acela al unei mame care a postat imagini în care arăta cum îi învață pe gemenii ei să folosească toaleta. Ulterior, ea a aflat că niște persoane străine au accesat aceste imagini, le-au descărcat și modificat, apoi le-au împărtășit pe un site web folosit de pedofili.

Acesta, dar și alte exemple prezentate de Steinberg demonstrează că, uneori, oamenii nu sunt conștienți de cât de ușor este pentru alte persoane să descarce și să stocheze imaginile partajate pe social media sau cât de multe informații conțin. Ceea ce ne aduce la o altă întrebare - cu cine împărtășiți aceste fotografii?

Publicul postărilor dvs. depinde de platforma pe care o utilizați și cu cine alegeți să le împărtășiți. Dacă profilul dvs. de socializare este public, atunci oricine accesează profilul dvs. poate vedea conținutul. Cu toate acestea, dacă îl mențineți privat, doar cei pe care i-ați acceptat drept „prieteni” sau care au permisiunea de a vă urmări, pot vedea ce postați. Pe câți dintre ei îi cunoașteți cu adevărat? Când a fost ultima dată când ați efectuat un audit al listei de prieteni sau followers?

Facebook, de exemplu, vă permite să alegeți o audiență pentru fiecare dintre postările dvs., astfel încât să puteți restricționa anumite persoane sau puteți partaja informațiile doar cu familia sau prietenii. Chiar și această opțiune prezintă propriul set de probleme. Puteți avea încredere că acele persoane nu vor reposta? Credeți că respectă toate regulile securității cibernetice și practicile de confidențialitate corespunzătoare și au totul securizat ca într-o fortăreață? Acestea sunt întrebări pe care părinții nu și le adresează atât de des atunci când postează ceva, deși ar trebui.

Cum ar trebui să arate un „sharent” responsabil?

Cel mai bun și cel mai sigur sfat ar fi „să nu postați nimic despre copiii dvs. pe rețelele de socializare”, dar pentru majoritatea părinților moderni ar fi o regulă foate dificil de respectat. Răsfoirea albumelor de fotografii fizice este dintr-o epocă trecută, iar transportarea acestora pentru a le împărtăși cu familia și prietenii este mult prea impractică astăzi. Cu toate acestea, există modalități de a împărtăși fotografii care diminuează riscurile pe care le-am evidențiat anterior.

  • Nu împărtășiți nimic care să conțină vreun tip de detalii sau informații personale care ar putea ajuta la identificarea copilului dvs.: nume complet, adresă, data de naștere.
  • Dezactivați urmărirea locației atunci când faceți fotografii, astfel încât să nu fie afișate date geografice.
  • Fiți specific cu privire la modul în care împărtășiți fotografiile; aruncați o privire mai întâi la filtrele dvs. de confidențialitate și la publicul postării înainte de partajarea pe social media.
  • Postați fotografii și informații cu persoanele pe care le cunoașteți cu adevărat și aveți încredere și rugați-i să nu le partajeze mai departe.
  • Înainte de a posta orice, faceți un pas înapoi și luați în considerare modul în care ceea ce intenționați să partajați va reflecta asupra copilului dvs. în viitor.

Toată lumea înțelege nevoia de a înregistra amintiri și de a le împărtăși cu cei apropiați, dar trebuie să o faceți într-un mod sigur și responsabil. Sperăm ca acest articol să clarifice riscurile asociate sharingului, a modului în care poate impacta viitorului copiilor dvs. Copiii dvs se vor alătura în cele din urmă rețelelor de socializare, așa că puteți fi un model pentru cei mici. În acest fel, vor avea o bază stabilă înainte de a putea începe o conversație serioasă cu aceștia despre pericolele rețelelor de socializare.

Amer Owaida July 8, 2020

Lasa un comentariu