Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor: protejarea drepturilor consumatorilor online


La 15 martie 1962, președintele John F. Kennedy a cerut Congresului să adopte o legislație pentru protejarea drepturilor consumatorilor - el a fost primul lider mondial care a abordat în mod oficial această problemă. Din 1983, această dată a fost marcată ca Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Liderii mișcării care militează pentru aceste drepturi folosesc această zi în fiecare an pentru a face cunoscute diferite probleme importante, ca de exemplu nivelul piețelor digitale, poluarea cu plastic sau oferirea de servicii de telefonie mobilă rentabile. Simplu spus, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este o oportunitate de a cere respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor și de a protesta împotriva abuzurilor de piață și a nedreptății sociale care subminează aceste drepturi.

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai digitalizată și obiceiurile de consum devin mai pronunțate în mediul online - 61% dintre consumatorii din întreaga lume cumpără online, mai des acum decât înainte de pandemie - aspectul digital al drepturilor consumatorilor devenind, astfel, mai important ca niciodată. Dezvoltarea tehnologiei - de la dispozitivele IoT, la tehnologia financiară (FinTech), la noile piețe online - are un impact imens asupra drepturilor consumatorilor. După cum remarcă Consumers International, digitalul a devenit modalitatea implicită de lucru pentru majoritatea companiilor - și odată cu acest nou mod de funcționare apar probleme legate de drepturile consumatorilor, inclusiv protecția datelor, confidențialitatea și escrocheriile online.

Când consumatorii sunt online, companiile colectează și stochează date despre achizițiile și comportamentele lor. Acest lucru poate fi convenabil, companiile recomandând ceea ce vă interesează, oferind reduceri și chiar amintindu-vă când trebuie să cumpărați un cadou de ziua de naștere a unei persoane dragi. Din păcate, dezavantajele pot fi mult mai îngrijorătoare. Organizațiile pot avea acces la informații care vă pot influența deciziile, eliminând unele dintre alegerile dvs. libere fără să vă dați seama. De asemenea, cache-urile mari de date - inclusiv informații de identificare personală (PII) - sunt atractive pentru infractorii cibernetici. Dacă sunt compromise de hackeri, informațiile stocate de magazinele online vă pot expune riscului de furt de identitate, atacuri phishing și escrocherii. Acest lucru poate contribui la faptul că mai puțin de o treime dintre consumatorii globali (29%) se simt foarte siguri atunci când fac cumpărături online.

A fi conștient cu privire la entițățile care au acces la informații despre dvs. este un pas important în protejarea datelor. Marcați această Zi Mondială a Drepturilor Consumatorilor, verificând unde sunt stocate informațiile dvs. - și ce puteți face pentru a limita utilizarea lor. Potrivit noilor cercetări ESET privind securitatea datelor și tehnologia financiară, consumatorii din întreaga lume nu sunt întotdeauna conștienți de modul în care sunt utilizate datele lor. Dintre acei consumatori care folosesc aplicații gratuite FinTech din întreaga lume, 50% nu știu dacă aceste aplicații își vând datele. Aparent, consumatorii din diferite țări au atitudini foarte diferite față de acest lucru. Brazilia și Marea Britanie au cele mai scăzute niveluri de conștientizare, peste 60% dintre consumatorii din ambele țări neștiind dacă aplicațiile FinTech își vând datele (Brazilia 62%, Marea Britanie 63%). În schimb, mult mai mulți utilizatori FinTech din SUA cunosc modul în care aplicațiile gratuite le folosesc datele - mai puțin de o treime (31%) nu știu dacă datele lor sunt vândute.

Știind cine are acces la datele dvs. și cum sunt utilizate este un aspect cheie al protejării drepturilor dvs. online în calitate de consumator. Conform cuvintelor rostite de președintelui Kennedy, consumatorii - indiferent că află online sau în magazinele fizice - merită „dreptul la siguranță, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege și dreptul de a fi auziți”. Pentru a afla mai multe despre Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, vizitați site-ul web Consumers International.

 

Amer Owaida March 15, 2021

Lasa un comentariu