Se spune că este cea mai mare operațiune a guvernului SUA, care vizează infracțiunile din zona mai puțin cunoscută și legală a internetului.
Agențiile de aplicare a legii din întreaga lume s-au concentrat asupra a zeci de furnizori de bunuri ilegale de pe dark web. Nu mai puțin de 179 de vânzători de bunuri ilicite au fost arestați în cadrul unei operațiuni numite DisrupTor, care a cuprins mai multe acțiuni separate, dar complementare și a fost rezultatul unui efort colectiv, în mare parte depus de către autoritățile nord-americane și europene.
Agenția europeană de aplicare a legii, Europol, a lăudat succesul raidurilor într-un comunicat de presă, oferit de Edvard Šileris, directorul Centrului European de Criminalitate Cibernetică, care a declarat: „Aplicarea legii cunoaște cel mai ridicat grad de eficiență atunci când lucrăm împreună, iar anunțul de astăzi trimite un mesaj puternic infractorilor care vând sau cumpără bunuri ilicite pe dark web: internetul ascuns nu mai este ascuns, iar activitatea dvs. anonimă nu este anonimă. Oamenii legii s-au angajat să urmărească infractorii, indiferent de locul de unde operează - pe stradă sau în spatele ecranului unui computer.”
După cum a menționat Departamentul de Justiție al Statelor Unite, DisrupTor merge pe urmele a două raiduri similare, desfășurate cu puțin timp în urmă. În martie 2019, o operațiune globală denumită SaboTor a dus la arestarea a 61 de traficanți suspectați de deținerea de bunuri ilegale pe dark web. Două luni mai târziu, o altă operațiune de succes a dus la eliminarea Wall Street Market - a doua cea mai mare piață online de pe dark web care se ocupă cu vânzarea de bunuri ilicite.
Cantitatea de informații pe care operațiunea le-a oferit a permis anchetatorilor să identifice suspecții din spatele conturilor utilizate pentru desfășurarea de activități ilegale, fapt ce a condus către cei 179 de vânzători de bunuri ilicite care au ajuns în custodia autorităților din Europa și SUA și la confiscarea a mii de bunuri ilegale, inclusiv a peste 6,5 milioane de dolari SUA, care cuprindeau atât numerar, cât și criptomonede, precum și aproximativ 500 de kilograme de substanțe și droguri de mare risc și arme.
Procurorul general al SUA, Jeffrey Rosen, a reiterat semnificația operațiunii: „Infractorii care vând fentanyl pe Darknet ar trebui să fie atenți la Operațiunea DisrupTor. Arestarea a 179 dintre aceștia în șapte țări - plus confiscarea drogurilor și banilor - arată că spațiul cibernetic nu reprezintă un refugiu sigur pentru traficul de droguri.”
În timp ce anchetele sunt încă în curs și ofițerii de aplicare a legii sunt ocupați cu identificarea altor suspecți, au fost făcute arestări în mai multe țări. Statele Unite conduc cu 121 de arestări, Germania urmând cu 42. Olanda a capturat opt suspecți, în timp ce Regatul Unit a reținut patru, Austria a reținut trei, iar Suedia a arestat o persoană.
La începutul acestui an, agențiile europene de aplicare a legii au putut, de asemenea, să spargă o rețea de chat criptată, ceea ce a dus în cele din urmă la arestarea a peste 800 de infractori suspectați.
Lasa un comentariu