Cu câteva ore înainte de Euro 2016, site-uri web false încă oferă bilete la suprapreț


Concursul pentru găsirea celei mai bune echipe naționale de fotbal din Europa începe în doar câteva ore, iar fanii de pe întregul continent sunt dornici să-și vadă jucătorii preferați pe teren. Însă pentru suporterii neavizați, procesul de cumpărare cu întârziere a biletelor pentru meciurile UEFA Euro 2016 poate fi dificil și riscă să se sfârșească cu o dezamăgire, pierderi de bani sau compromitere datelor personale folosite la achizițiile online.

Pentru că cererea depășește oferta, escrocii online încearcă să profite de fanii care caută neîncetat pe net ultimele câteva bilete. Folosind site-uri false, nou create, infractorii oferă bilete la preț de speculă, bilete pe care este posibil nici să nu le dețină.

Cu doar câteva ore rămase înainte de începerea oficială a campionatului, ESET a reușit să găsească mai multe site-uri web, rău intenționate, care oferă bilete cu până la 3.500 €. În conformitate cu buletinele de știri, unele site-uri false au încercat să câștige chiar mai mult, setându-și prețuri și mai ridicate, cerând până la 5.000 € pentru un bilet.

Cu toate acestea, biletele pot fi cumpărate în mod legal, numai prin intermediul site-ului oficial UEFA, cu prețuri variind de la 25 € la 895 €.

Astfel de campanii derulate prin site-uri false nu sunt noi, organizatorii Euro 2016 fiind pregătiți. Pentru a avertiza utilizatorii să nu cadă în plasa acestor înșelătorii, organizatorii au pregătit un instrument care ajută doritorii să identifice și să separe vânzători online neautorizați. Există, de asemenea, mai multe semne care pot indica faptul că un site web este fals:

  • Acesta oferă bilete în cantități mari.
  • Operatorul site-ului este greu de găsit și de multe ori nici măcar nu furnizează informații de contact.
  • Utilizatorilor li se cere să plătească prin transfer bancar, mai degrabă decât cu un card de credit sau de debit.
  • Site-ul a fost creat cu scurt timp înainte de eveniment.

De asemenea, mai multe tipuri de mesaje spam legate de Campionatul European din 2016 au fost observate în mediul online.

Folosind grafica oficială ca un paravan, aceștia notifică destinatarii că noi bilete sunt disponibile sau că au câștigat bilete la o loterie derulată de către UEFA. Dar, aceste informații sunt false, deoarece loteria s-a încheiat, iar organizatorii oferă acum bilete pe principiul primului-venit, primul-servit, prin intermediul platformei lor de vânzări Last Minute.

 

ONDREJ KUBOVIČ
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana June 10, 2016

Lasa un comentariu