Escrocheriile de tip „Pig butchering”: o nouă amenințare cibernetică în creștere


Rețelele sociale și mesageria instantanee au făcut ca păstrarea contactului cu prietenii să fie mai ușor ca niciodată. În zilele noastre, nu suntem niciodată prea departe de oamenii din cercul social sau prea departe de oricine din orice colț al lumii. În plus, nu mai trebuie să așteptați o oră potrivită pentru un apel, deoarece mesajele pot fi transmise oricând și sunt mai convenabile și mai silențioase.

Dar această hiper-conexiune funcționează în ambele sensuri. Și dvs. aveți lumea la îndemână, dar și toți ceilalți. Cu vechile linii de separare între online și offline aproape dispărute, sunteți mereu disponibil, pentru aproape oricine. Și în timp ce inițierea de noi conversații online poate fi incitantă, escrocii de toate tipurile iau în considerare aceste canale pentru a lansa atacuri. În zilele noastre, aceștia pot cu ușurință să bată la ușa dvs. virtuală, folosind tehnici din ce în ce mai înșelătoare pentru a duce la bun sfârșit fraudele.

Cum funcționează „Pig butchering”?

Cu siguranță sunteți familiarizat cu veche metodă de cold calling (apeluri la rece), care implică adesea vânzări directe via apeluri telefonice. Același termen se extinde și la e-mailuri și mesaje text, această extindere putând fi folosită atât cu scopuri legitime, cât și cu intenții malițioase.

În unele tipuri de fraudă online, contactarea la rece aduce recompense mai mari atunci când se utilizează tehnici mai puțin intruzive și mai sofisticate. În multe cazuri, aceste scheme pot începe adesea cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis „din greșeală”, care în realitate poate conține malware sau linkuri către pagini web sau aplicații false. 

În ultimul timp, a existat o creștere a înșelătoriilor prin care escrocii construiesc o relație cu victimele prin mesaje, după care folosesc încrederea câștigată pentru a-i păcăli. Acest tip de înșelătorie este cunoscută drept „Pig butchering” și face trimitere către comportamentul crescătorilor de porci care au grijă și îngrașă animalele înainte de sacrificare. Ca și în cazul fermierilor, și escrocii acordă atenție, timp și resurse relației cu potențiala victimă, pentru ca apoi să o sacrifice pentru beneficii materiale proprii. 

figura 1. Exemplu de tehnică de abordare

Pagubele materiale pot fi substanțiale

Tehnica „Pig butchering” se bazează pe o combinație de aplicații, site-uri web, găzduire web și oameni - în tot mai multe cazuri, victime ale traficului de persoane - pentru a construi o relație de încredere cu o persoană aleatorie pe o perioadă de săptămâni sau luni, adesea sub pretextul unui interes romantic. Ca atare, această escrocherie nu este un gen cu totul nou de fraudă, deoarece împrumută din tehnicile unor tipuri de fraudă deja testate și de succes, cum ar fi cea romantică, și are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bunuri sau sume de bani către răufăcători

Discuția în întregime online se poate îndrepta în cele din urmă către prezentarea unor oportunități de investiții, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susține că a câștigat profituri uriașe. Victima este invitată să participe și deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate și de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate. Abordarea nu ridică suspiciuni, deoarece vine de la cineva de încredere iar scenariul în care cineva care a avut profituri substanțiale după ce s-a implicat în investițiile cu criptomonede este deja un lucru obișnuit. 

Escrocii au un singur scop 

Odată ce victimele investesc o anumită sumă de bani, escrocii le vor permite inițial să facă retrageri, pentru a susține legitimitatea tranzacțiilor. În faza a doua,  escrocii blochează contul respectiv și susțin că pentru a recăpăta turna accesul este necesară depunerea unui anumit procent din soldul investitorului. Chiar și atunci când depozitul este plătit, banii nu sunt returnați, iar escrocii inventează noi motive pentru care victima ar trebui să trimită mai mulți bani.

Deși poate părea imposibilă o relație atât de strânsă cu o persoană întâmplătoare, care trimite mesaje din senin, deoarece cei mai mulți dintre noi au auzit sau își pot imagina cu ușurință ce escrocherii pot fi făcute sub pretextul dating-ului online, este un fapt acela că oamenii continuă să cadă pradă acestor trucuri

Escrocheriile sentimentale au adus victimelor pagube de 1,3 miliarde de dolari în 2022, potrivit ultimelor cifre ale Comisiei Federale de Comerț din SUA. Aproape 70.000 de persoane au raportat că au căzut victime ale escrocilor romantici, cu pierderi medii raportate de 4.400 USD. Doar o astfel de victimă a pierdut până la 2,5 milioane de dolari din cauza faptului că a fost înșelată în investiții cripto. De asemenea, este sigur să spunem că acest lucru încă nu surprinde amploarea problemei, deoarece multe victime nu declară fraudele pentru că se simt jenate.

Escrocherii globale la scară industrială

Dacă o singură persoană poate fi înșelată să investească mii de dolari în acest tip de escrocherie, veniturile infractorilor dintr-o astfel de operațiune cu mai multe victime trebuie să fie masive. Într-adevăr, numai în 2021, au fost pierdute 429 de milioane de dolari din cauza înșelătoriilor de tip „Pig butchering”. Situația a devenit atât de gravă, încât atât UE, cât și SUA au început să prioritizeze acest domeniu, atât prin investigații extinse cât și prin urmărirea penală  a persoanelor suspectate de propagarea escrocheriilor.

Un alt aspect care înrăutățește situația, devenind un avantaj pentru infractori, sunt aplicațiile de traduceri online automate care ating un nivel ridicat de calitate și pe care le pot explaota pentru crearea de texte convingătoare într-o varietate de limbi. Împreună cu apariția noilor chatbot-uri bazate pe învățare automată, cum ar fi ChatGPT, escrocii pot genera mesaje și mai persuasive și la un ritm mai mare decât oricând, deschizând probabil calea către și mai multe operațiuni globale.

Articole similare: 

Escrocherii cu criptomonede: Ce trebuie să știți despre acestea și cum să vă protejați

Când dragostea rănește: Aveți grijă la escrocheriile romantice de Ziua Îndrăgostiților

 

Cum vă puteți proteja de „Pig butchering” 

Așa cum se întâmplă și în cazul altor escrocherii bazate pe tehnici de inginerie socială, dar în acest caz cu un plus de manipulare emoțională, fraudele de tip „Pig butchering” exploatează buna credință a victimelor și naivitatea umană în general. Iată câteva recomandări generale pentru a vă menține protejați: 

  • Fiți atenți la mesajele nesolicitate, inclusiv la cele pe care aparent le primiți „din greșeală”.
  • Fiți sceptici: chiar dacă răspundeți la astfel de mesaje, nu aveți încredere în nicio persoană pe care tocmai ați întâlnit-o online doar pentru că pare simpatică.
  • Nu discutați online despre situația dvs. financiară cu persoane necunoscute și fiți deosebit de precauți cu privire la sfaturile de investiții nesolicitate.

 

Pentru a preveni și pentru a crește nivelul de conștientizare privind această nouă amenințare cibernetică, FBI a împărtășit următoarele caracteristici ale înșelătoriilor de tip „Pig butchering” care ar trebui considerate semnale de alarmă clare:

  • Sunteți contactat din senin de un cunoscut cu care nu ați luat de  mult legătura sau de un străin pe rețelele sociale.
  • Adresa URL a platformei de investiții sugerată nu se potrivește cu site-ul oficial al unei piețe sau case de schimb de criptomonede populare, dar este foarte similară (typosquatting).
  • Aplicația de investiții pe care ați descărcat-o generează avertismente de „untrusted web site” atunci când este lansată pe Windows sau este marcată ca „potențial periculoasă” de software-ul dvs. antimalware.
  • Oportunitatea de investiție sună prea bine pentru a fi adevărată.

 

Mark Szabo April 5, 2023

Lasa un comentariu