ESET lansează un nou instrument de decriptare pentru ransomware-ul de tip TeslaCrypt


Ați fost infectat de către una dintre noile variante (v3 sau v4) ale cunoscutului ransomware TeslaCrypt? În cazul în care fișierele criptate au extensiile .xxx, .ttt, .micro, .mp3 sau au rămas neschimbate, atunci ESET are o veste buna pentru dumneavoastră: avem un instrument de decriptare pentru TeslaCrypt.

Am analizat îndeaproape acest tip de malware, vreme de câteva luni,  uneori alături de Locky sau fiind  de Nemucod, care îl răspândește. Recent, operatorii TeslaCrypt au anunțat că își finalizează acest proiect infracțional:

teslacrypt_closed-1024x204

Cu aceasta ocazie, unul dintre analiștii ESET a contactat grupul anonim, folosind canalul oficial de sprijin oferit victimelor de către operatorii care solicită răscumpărarea TeslaCrypt și a cerut cheia master universală de decriptare.

În mod surprinzător aceștia au făcut-o publică.

Acest lucru a permis echipei ESET să creeze prompt un instrument gratuit de decriptare, care este capabil de a debloca fișierele afectate de toate variantele acestui tip de ransomware. Pentru instrucțiuni privind modul de utilizare a instrumentului, vă rugăm să vizitați pagina web din baza de cunoștințe a ESET.

TeslaCryptDecryptor

Trebuie să subliniem faptul că ransomware-ul rămâne una dintre amenințările informatice cele mai periculoase în acest moment, iar prevenirea este esențială pentru a menține utilizatorii în condiții de siguranță. Prin urmare, aceștia ar trebui să-și păstreze sistemele de operare și software-ul actualizate, folosind soluții de securitate fiabile cu mai multe straturi de protecție și să realizeze un back-up în mod regulat pentru toate datele importante și valoroase într-o locație offline (cum ar fi un sistem de stocare extern).

De asemenea, toți utilizatorii ar trebui să fie foarte atenți atunci când accesează link-uri sau atașamente suspecte din e-mail sau din browsere. Este foarte important mai ales când mesajele primite provin de la o sursă necunoscută sau care pare suspectă.

Pentru mai multe informații despre cum să vă protejați împotriva acestora și a altor amenințări care solicită răscumpărarea, vă rugăm să verificați acest articol: 11 lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja de ransomware.

 

EDITOR

Georgiana May 19, 2016

Lasa un comentariu