Infracționalitatea cibernetică și alte probleme de securitate vor submina economia digitală?


Multe țări se bazează pe o economie digitală în plină expansiune pentru a oferi locuri de muncă mai bine plătite, pentru a îmbunătăți productivitatea și pentru a asigura prosperitatea viitoare. Prin urmare, tot aceste țări ar trebui să fie intens preocupate de orice fenomene acre indică că această creștere ar putea fi subminată, datorită unei erodări a încrederii și temerilor tot mai mari ridicate de efectele utilizării tehnologiei digitale. Pentru a verifica dacă există semne ale acestui fenomen, am decis să punem unui număr de 1.000 de adulți din SUA următoarea întrebare:

Credeți că problemele legate de tehnologia digitală, cum ar fi hacking-ul PC-ului și întreruperile din rețea, reprezintă un risc pentru securitatea și bunăstarea dvs.?

Voi împărtăși rezultatele imediat, dar mai întâi vă voi oferi câteva definiții și câteva concepte fundamentale. Economia digitală poate fi definită drept "rețeaua mondială de activități economice activate de tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC). De asemenea, poate fi definită mai simplu ca o economie bazată pe tehnologii digitale "(TechTarget).

Istoricul sondajului

Computerele sunt nucleul tehnologiei digitale și, așa cum a observat președintele Comisiei pentru Îmbunătățirea Securității Cibernetice în raportul său din 2016: "Tehnologiile de calcul au un potențial enorm de a îmbunătăți viața tuturor americanilor. În fiecare zi vedem noi dovezi ale modului în care aceste tehnologii pot fi transformate și modul în care ele pot influența pozitiv economia și calitatea vieții noastre la locul de muncă "(Casa Albă).

Comisia a adăugat: "Trăim într-o economie digitală care ne ajută să lucrăm mai inteligent, mai rapid și mai sigur. Schimbarea nu este limitată doar la locurile de muncă. Viețile noastre sunt îmbogățite de dispozitive și de rețele digitale, de către inovatorii care au găsit modalități creative de valorificare a tehnologiei".

Comisia a făcut suplimentar o remarcă importantă: "Economia noastră digitală și societatea își vor atinge întregul potențial doar dacă americanii vor avea încredere că aceste sisteme le vort proteja siguranța, securitatea și intimitatea". Nu numai că sunt de acord cu acest lucru, dar se întâmplă să fie o realitate pe care o constat în ultimele două decenii.

În ciuda ratei ridicate a vitezei de operare cu care internetul comercial a crescut în SUA la sfârșitul anilor 1990, mi-a devenit clară ideea că unii oameni au evitat tehnologia pentru că se temeau de problemele de securitate și confidențialitate ridicate. Nu au fost însă destui astfel de oameni care să motiveze companiile tehnologice, ce se bucurau oricum de creșteri mari, să acționez.  Odată cu noul secolul și odată cu problema tot mai agresivă a infracționalității cibernetice, am devenit din ce în ce mai îngrijorat de faptul că economia digitală nu și-a îndeplinit cu adevărat potențialul. Până la dezvăluirile Snowden din 2013, am avut ocazia să măsor efectul știrilor negative despre confidențialitatea digitală și securitatea digitală. Și ceea ce am aflat a fost acest lucru: economia digitală nu este imună la inversarea norocului. ESET a efectuat un studiu în Statele Unite în care a întrebat oamenii dacă și-au redus activitatea online "pe baza a ceea ce au aflat despre supravegherea guvernului". Un procent semnificativ dintre respondenți a spus că și-au revizuit activitatea online. Am analizat din nou în 2014 și am constatat că efectul era și mai pronunțat - aproximativ unul din patru persoane și-a redus într-adevăr activitatea online în domenii-cheie.

 

În 2016, Administrația Națională a Telecomunicațiilor și Informațiilor (NTIA), care lucrează cu datele sondajului din SUA, a constatat că 45% dintre conturile online din America se abțineau de la "participarea la anumite activități online din cauza problemelor de confidențialitate sau de securitate". Printre activități se numără tranzacțiile financiare online, cumpărarea de bunuri sau servicii online, postarea de mesaje pe rețelele sociale sau exprimarea opiniilor pe probleme controversate sau politice prin intermediul internetului.

Tot în 2016, ESET a raportat că percepțiile publice asupra riscului de securitate și de confidențialitate au avut impact asupra unuia dintre cele mai discutate subiecte, despre un viitor digital prosper, Internet of Things (IoT). De exemplu, 50% dintre consumatorii americani chestionați au indicat că preocupările legate de securitatea informatică a unui dispozitiv IoT i-au determinat să nu își cumpere un dispozitivl nou.

Rezultatele sondajului

În mod evident, un număr semnificativ de americani observă riscuri tehnologiei digitale, iar unii reacționează la aceste riscuri prin schimbarea comportamentului. Cu toate acestea, unii jurnaliști au pus la îndoială persistența temerilor tehnologice de-a lungul timpului, argumentând că amintirile legate de incidente specifice - cum ar fi dezvăluirile Snowden sau breșele care au afectat major datele clienților precum incidentul care a vizat lanțul Target - tind să se estompeze în timp. Răspunsul meu a avut două părți: în primul rând, vestea proastă este că aceste vești apar tot mai des, iar în al doilea rând, trebuie să ținem în continuare cont de părerea opiniei publice.

Așadar, am fost foarte dornic să văd ce se întâmplă atunci când 1.000 de adulți americani sunt chestionați privind părerea lor despre problemele legate de tehnologia digitală, cum ar fi hacking-ul PC-ului și breșele de rețea și cum aceste probleme reprezintă un pericol pentru securitatea și bunăstarea lor. Posibilele răspunsuri au fost: Aproape niciun risc; Risc ușor; Risc moderat; și risc ridicat. Răspunsurile au fost prezentate în această ordine în jumătate dintre formularele de anchetă, iar în cealaltă jumătate ordinea a fost inversat (această schimbare a fost efectuată la întâmplare pentru a reduce orice influență asupra răspunsului).

M-am așteptat ca rezultatele să arate o diferență de 50/50 între oamenii care au văzut un risc mic (niciun pericol + ușor) și cei care au văzut un risc mai mare (moderat + ridicat). De fapt, rezultatul sondajului a fost mai aproape de 32/68 în favoarea unui risc mai mare. În total, o treime dintre respondenți au selectat un risc ridicat. Riscul moderat a fost selectat de numai 35%.

Sursa: Sondaj efectuat de ESET, via Google Suverys, martie 2017

Cu doar unul din opt respondenți care văd "aproape niciun risc" și mai puțin de unul din cinci, care observă doar "riscuri ușoare", se pare că fundamentele viitorului nostru digital nu pot fi la fel de ferme precum sunt presupunerile în proiecțiile economice influențate pozitiv de tehnologie.

Cred că problemele legate de tehnologie, cum ar fi hacking-ul pe computer și întreruperile de rețea, reprezintă un risc pentru securitatea și bunăstarea noastră.

În plus, aș susține că subestimarea riscurilor tehnologice digitale se adaugă pericolelor enumerate mai sus. Colega mea Lysa Myers și cu mine vom efectua o analiză mai detaliată a percepțiilor publice asupra riscului tehnologiilor digitale în cursul acestui an. Vom examina, de asemenea, implicațiile acestor percepții asupra economiei digitale.

Între timp, este clar că, în mod justificat sau nu, o mulțime de oameni din SUA consideră că problemele legate de tehnologia digitală, cum ar fi hacking-ul computerului și întreruperile de rețea, reprezintă un risc pentru securitatea și bunăstarea lor.

 

STEPHEN COBB
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana April 30, 2017

Lasa un comentariu