Peste 1.000 de persoane arestate în cadrul unor acțiuni globale derulate împotriva fraudei online


Operațiunea în cauză, condusă de INTERPOL, a implicat forțele de ordine din 20 de țări și a condus la confiscarea a milioane de dolari din câștiguri ilicite.

Agențiile de aplicare a legii din întreaga lume au supravegheat sute de persoane suspectate de comiterea unor variate infracțiuni online, inclusiv înșelătorii romantice, fraude legate de oportunități de investiții și operațiuni de spălare de bani. Efortul internațional a dus la arestarea a peste 1.000 de persoane și la confiscarea a aproape 27 de milioane de dolari (USD) din câștiguri ilicite.

Operațiunea, condusă de Interpol și denumită HAECHI-II, s-a desfășurat pe o perioadă de patru luni și a implicat forțele de ordine din 20 de țări, precum și divizii specializate din Hong Kong și Macao. Autoritățile au reușit să rețină 1.003 persoane, să rezolve 1.660 de cazuri și să blocheze 2.350 de conturi bancare legate de fonduri ilicite obținute din infracțiunile cibernetice, precum și să identifice zeci de noi tactici utilizate de infractorii cibernetici.

„Rezultatele Operațiunii HAECHI-II arată cum creșterea criminalității financiare online,  generată de pandemia de COVID-19, nu dă semne de scădere. De asemenea, subliniază rolul esențial și unic jucat de INTERPOL în asistența țărilor membre în combaterea unei infracțiuni care, prin natura sa, nu are granițe. Doar prin această cooperare și coordonare strânsă, manifestată la nivel mondial, organele naționale de aplicare a legii pot aborda în mod eficient ceea ce este o pandemie paralelă de criminalitate cibernetică”, a declarat secretarul general al INTERPOL, Jurgen Stock, într-o declarație de presă în care lăuda succesul operațiunii.

Într-unul dintre cazuri, o companie de textile cu sediul în Columbia a fost fraudată cu peste 8 milioane de dolari (USD) de către infractorii cibernetici, folosindu-se un atac sofisticat de tip Business Email Compromise (BEC). Escrocii s-au dat drept reprezentanți legali ai companiei și au ordonat ca peste 16 milioane de dolari (USD) să fie transferați în două conturi bancare din China.

Jumătate din fonduri au fost transferate înainte ca înșelătoria să fie descoperită de compania fraudată și autoritățile columbiene să fie alertate. Din fericire, peste 94% din sumă a fost interceptată la timp, datorită reacției rapide a birourilor INTERPOL din Hong Kong, Beijing și Bogota.

Între timp, într-o altă escrocherie, o companie slovenă a fost păcălită să vireze peste 800.000 de dolari (USD) către conturi „cărăuși” din China. În cooperare cu autoritățile străine, Poliția Judiciară Slovenă a reușit să intercepteze și să returneze fondurile.

Operațiunea a oferit, de asemenea, informații substanțiale despre evoluția emergentă a criminalității financiare online. Autoritățile din Columbia au reușit să descopere o aplicație mobilă cu malware, deghizată ca fiind afiliată cu serialul de succes Netflix,  Squid Game. Odată ce victima descărca troianul, aplicația compromitea informațiile de facturare ale utilizatorului și încheia abonamente la alte servicii online, contra cost, titularul contului rămânând multă vreme complet neștiutor de frauda în derulare.

„Înșelătoriile online precum cele care folosesc aplicații rău intenționate evoluează la fel de rapid ca și tendințele culturale pe care le exploatează în mod oportunist”, a avertizat José De Gracia, director adjunct al diviziei de Rețele Criminale din cadrul INTERPOL. El a adăugat că „schimbul de informații despre amenințările emergente este esențial pentru ca forțele de ordine să poată proteja victimele infracțiunilor cibernetice financiare.”

Amer Owaida December 8, 2021

Lasa un comentariu