Sondaj ESET: Impactul criminalității informatice asupra vieții private și a securității


70% dintre americanii intervievați de ESET sunt îngrijorați de posibilitatea utilizării abuzive a datelor personale furnizate pe site-uri web, atunci când fac tranzacții bancare sau cumpărături online, iar o majoritate covârșitoare a lor consideră criminalitatea informatică o amenințare pentru țară, un risc tot mai ridicat. Acestea sunt doar câteva dintre principalele concluzii ale ESET Cybersecurity Barometer, un sondaj ce a chestionat 3500 de adulți din America de Nord (2.500 în SUA și 1.000 în Canada).

În calitate de cercetător care monitorizează sondajele din acest domeniu de ani de zile, am observat o creștere în preocuparea publicului pentru subiecte legate de criminalitatea informatică, dar am fost surprins să văd aceste rezultate: 9 din 10 americani intervievați consideră criminalitatea informatică ca fiind „o provocare importantă pentru securitatea SUA".

Ca student la criminologie am fost, de asemenea, șocat să văd că respondenții consideră criminalitatea informatică ca fiind o provocare mai mare decât traficul de droguri sau spălarea de bani. Aproape la fel de îngrijorătoare a fost constatarea că mai puțin de jumătate dintre americanii chestionați consideră că autoritățile, inclusiv autoritățile de aplicare a legii nu fac destul pentru a combate criminalitatea informatică.

Ce fel de sondaj este acesta?

ESET Cybersecurity Barometer este un sondaj destinat să evalueze atitudinea publicului, precum și experiența acestuia în legătură cu domeniul criminalității cibernetice, a securității informatice și a confidențialității datelor. Ceea ce îl deosebește de alte studii - precum cele concepute de companiile care vând produse și servicii de securitate - este că acest „barometru" a fost conceput de oameni responsabili cu elaborarea de politici guvernamentale.

Ancheta folosește un set de întrebări care este în concordanță cu sondajele efectuate în UE, pentru Comisia Europeană. Intenția este de a produce date care pot fi utilizate cu încredere inclusiv de către cei care crează politici și care iau decizii, deoarece rezultatul poate rezista acuzațiilor de imixtiune a unor eventuale prejudecăți legate de designul sondajului. De asemenea, de-a lungul timpului, rezultatele anchetelor de acest fel vor permite studii longitudinale și comparații internaționale.

Descărcați aici documentul cu datele cercetării.

Raportul paralel pentru Canada este prezentat aici: ESET Cybersecurity Barometer Canada.

Ce putem remarca?

Pentru mine, cea mai frapantă constatare din acest sondaj a fost profunzimea preocupării exprimate de respondenți cu privire la amenințările reprezentate de criminalitatea informatică și lipsa lor de speranță că lucrurile se pot îmbunătății în curând. Aproximativ 87% dintre respondenți au declarat că se așteaptă ca riscul de a deveni victimă a criminalității cibernetice să crească.

Constatări suplimentare de interes sunt legate de modul în care americanii reacționează la criminalitatea informatică, inclusiv faptul că un procent îngrijorător de respondenți spun că sunt mai puțin tentați de a cumpăra sau de a efectua tranzacții online din cauza problemelor legate de securitate și confidențialitate (19% și, respectiv, 20%). Aceste procente reprezintă cu siguranță oportunități pierdute pentru comercianții online și companiile financiare. De asemenea, comercianții digitali ar trebui să rețină că 44% dintre respondenți au spus că problemele legate de securitate și confidențialitate i-au determinat să ofere din ce în ce mai puține informații personale site-urilor web.

Raportul evidențiază, de asemenea, relația dintre preocupările legate de criminalitatea informatică și rata celor care se confruntă efectiv cu astfel de infracțiuni. De exemplu, aproximativ 70% dintre americanii adulți pe care i-am chestionat au raportat că primesc e-mailuri frauduloase sau apeluri telefonice prin care le sunt solicitate detalii personale. Un procent similar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceaste tipuri de incidente.

În plus, un număr mult mai mare de persoane chestionate sunt îngrijorate că ar putea deveni victime ale furtului de identitate (86%), dar procentul respondenților care au raportat că au fost victime ale furtului de identitate este mai mic de jumătate din acest număr (30%). Este totuși destul de șocant faptul că trei din 10 americani au cunoscut că au fost victime ale furtului datelor de identificare.

De ce această cercetare?

Cititorii obișnuiți ai blogului de securitate ESET știu că am prezentat anterior argumentele pentru evaluarea opiniei publice privind criminalitatea cibernetică și securitatea informatică. Le puteți citi aici: De ce să întrebați publicul despre criminalitatea informatică și securitatea informatică?

Oamenii aleg componența guvernul și ajută indirect la stabilirea
politicilor de adresare a criminalității informatice. Tot oamenii obișnuiți susțin prin contribuțiile lor financiare la bugetul de stat eforturile de aplicare a legii pentru a reduce criminalitatea informatică. Prin urmare, evaluarea opiniei publice privind criminalitatea și securitatea informatică dar și confidențialitatea datelor este esențială pentru dezvoltarea cu succes a politicii privind criminalitatea cibernetică și critică pentru succesul eforturilor societății în domeniul securității informatice.

După părerea mea, rezultatele studiului de aici arată că, cu
excepția cazului în care securitatea informatică și descurajarea criminalității informatice sunt tratate ca priorități de către agențiile și instituțiile guvernamentale, rata de abuz a sistemelor și datelor va continua să crească, erodând încrederea oamenilor în tehnologie. Însă după cum reiese din raport, menținerea și creșterea acestei încrederi este vitală pentru bunăstarea economică a Americii, acum și în viitor.

Stephen Cobb February 7, 2019

Lasa un comentariu