5 lucruri pe care le poți face pentru a lucra mai sigur de acasă


Nu este nevoie de studii avansate în securitate sau un buget copleșitor pentru a stăpâni bazele unei igiene de securitate eficiente. Iată 5 aspecte pe care trebuie să le luați în calcul pentru a lucra mai sigur, chiar de la domiciliu

Multe birouri de acasă au la bază diverse improvizații pentru a funcționa optim, ca de exemplu, rețele private virtuale (VPN), stații de lucru gestionate de la distanță de către specialiști IT, care în cele mai multe cazuri își desfășoară activitatea de la firmă. Multor angajați, însă, le lipsesc practic orice fel de instrumente IT care să îi ajute să-și desfășoare activitatea, însemnând practic că utilizatorul final este personalul IT, fie că ne place sau nu acest aspect.

Dacă vă regăsiți în povestea de mai sus, acest articol este pentru dvs. Întrucât celebrăm Cybersecurity Awareness Month (luna conștientizării securității cibernetice), iar tema acestei săptămâni de pe blog este „Securizarea dispozitivelor de acasă și de la muncă”, am pregătit cinci lucruri pe care le puteți face pentru a fi protejați chiar și lucrând de acasă - fără a avea nevoie de studii avansate în securitate cibernetică sau un buget prea mare. Înainte de a începe să ne prezentăm sfaturile, trebuie să mărturisim că punctul zero în acest proces este preocuparea pentru practici mai bune de securitate cibernetică. Știm că tehnologia poate să dea mari bătăi de cap și că mulți dintre noi ar fi tentați să renunțe deja când întâmpină primul impediment, însă până și cele mai mărunte măsuri în direcția unei mai bune securități se pot dovedi mai utile decât nicio măsură în acest sens.

Începeți cu routerul

În zilele noastre, routerul pe care îl utilizați pentru accesul la internet are mult mai multe funcții decât ați putea crede. Are un firewall, unele opțiuni de securitate, conectivitate wireless și o serie de alte caracteristici. Dacă optați pentru un router de clasă business mai costisitor, acesta va deține opțiuni de securitate suplimentare, cum ar fi un firewall de inspecție a pachetelor, protecția împotriva atacurilor Denial-of-Service (DoS), filtrarea conținutului și multe altele. Nu trebuie să fii expert pentru a opera cu unele dintre aceste funcții de securitate mai speciale, însă routerele business sunt, de obicei, mai sigure și au un suport bun pentru a-ți indica cum să-l setezi. Unele vin cu feed-uri de amenințare încorporate, așa că pot bloca amenințări foarte avansate. De asemenea, este important să verificați dacă firmware-ul este actualizat la zi atunci când instalați routerul și verificați periodic - să zicem, o dată pe lună - dacă există actualizări de produs.

Măsurile de bază sunt cele mai importante

Utilizați soluții software de securitate care includ mai multe straturi de protecție, întrucât suitele de top din zilele noastre nu mai sunt antivirusuri unidimensionale. Recomandăm, de asemenea, să mențineți sistemul de operare și aplicațiile actualizate la zi, în mod automat, de preferat. Actualizările sunt esențiale, deoarece acestea includ adesea patch-uri pentru vulnerabilități critice. Dacă nu ați făcut-o deja, este momentul să implementați un instrument de criptare full disk. Este posibil de multe ori să părăsiți domiciliul și să vă desfășurați activitatea din alte spații, unde riscul de furt poate fi unul real. Din același considerent, menționăm că este esențial să facem backup-uri regulate

Impuneți niște limite clare

Probabil că rudele sau colegii de cameră nu ar putea reprezenta niciodată un risc real pentru furtul dispozitivelor dvs., însă aceștia v-ar putea crea fără voia lor mici probleme la muncă. Asigurați-vă că aveți o stație de lucru securizată pe care o utilizați pentru muncă și protejați accesul la datele stocate pe aceasta printr-o parolă puternică pe care nu o partajați cu nimeni altcineva. O parolă cunoscută de toată lumea nu mai are nicio întrebuințare. Prin extensie, familia dvs. nu ar trebui să folosească dispozitivele dvs. pentru activăți precum chatul cu prietenii sau streaming-ul online. Ați putea, de asemenea, să setați intervale scurte de timeout, astfel încât dispozitivul să se blocheze automat atunci când nu este utilizat pentru o perioadă. Și poate că prietenii virtuali, precum Alexa sau Siri, ar putea lua o pauză câtă vreme participați la apeluri sau întâlniri video care implică date sensibile.

Rămâneți vigilent

Escrocii cibernetici s-au adaptat rapid la noua realitate care ne înconjoară, folosind pandemia ca unealtă într-o serie de escrocherii menite să provoace și mai multă spaimă în oameni. Virusul este acum bine înrădăcinat în mintea noastră, iar infractorii cibernetici nu au renunțat în niciun caz la eforturile lor de a sustrage ilegal fonduri de la diverse business-uri sau de a păstra datele organizațiilor în schimbul unor răscumpărări - inclusiv prin exploatarea trecerii către un sistem de muncă de la distanță și a separării fizice între colegii de muncă. De exemplu, atacurile de compromis prin e-mail (BEC, Business email compromise) sunt cunoscute ca fiind una dintre sursele principale prin care astfel de grupuri infractoare reușesc să câștige sume amețitoare și, bineînțeles, se așteaptă o creștere în rândul acestor atacuri pe durata pandemiei. Pentru a preveni o astfel de situație, analizați atent toate mesajele de e-mail primite și evitați să dați click pe linkuri sau atașamente, în special în e-mailurile nesolicitate, deoarece acestea ar putea încerca să vă fure credențialele contului sau să vă infecteze cu malware pe dispozitiv. Fiți extrem de suspicios în privința cererilor urgente și verificați-le printr-un canal de comunicare alternativ înainte de a trimite bani sau date.

Rămâneți informat

Este uimitor câte poți învăța din podcasturi sau videoclipuri despre securitate. Există, de asemenea, un număr uimitor de cursuri gratuite sau la prețuri reduse, care vă vor oferi o bază solidă în orice aspect imaginabil al securității. Totuși, nu alegeți un curs mult prea avansat; în schimb, găsiți câteva pe care le puteți înțelege cu ușurință, care vă vor ghida pas cu pas în diverse module de bază. Am centralizat într-un articol anterior o serie de cursuri online gratuite, care s-ar putea dovedi destul de utile. În era informației, ignoranța este o alegere. 

Rămâneți în siguranță

Cu toții avem grijile noastre personale, însă nu trebuie să uităm că și munca de acasă vine cu o serie de riscuri. S-ar putea să fiți încă la început cu munca de la distanță și să încercați în continuare să obțineți un control asupra noii realități. Poate că circumstanțele tumultoase cu care ne confruntăm astăzi cer și o schimbare în gândirea noastră - n-ar trebui să existe o distincție între biroul de acasă și cel de la sediu, pentru că astfel am putea să ne expunem mai ușor nenumăratelor amenințări online care pot afecta în special „birourile mai puțin securizate de acasă”.

Cameron Camp October 27, 2020

Lasa un comentariu