5 pași pentru securizarea dispozitivelor conectate


În încercarea de a ne face viața mai simplă, ne bazăm din ce în ce mai mult pe dispozitivele noastre conectate. Pe măsură ce dispozitivele inteligente și cele din gama Internet of Things (IoT) devin mai ieftine și accesibile pentru mase, este tot mai ușor să le încorporăm în viața noastră de zi cu zi. Să fim sinceri, cine nu și-ar dori să folosească zilnic asistentul vocal integrat în smartphone pentru a trece o idee la note sau pentru a fixa o întâlnire în calendar? Astfel de instrumente inteligente pot fi integrate chiar și în locuințe. Un exemplu familiar ar fi televizoarele inteligente.

Cu toate acestea, răspândirea tot mai accelerată a acestor dispozitive vine, de asemenea, cu diferite riscuri de securitate, deoarece astfel de gadgeturi și instrumente pot fi folosite ca noi căi de atac de către criminalii cibernetici, dacă nu sunt securizate corespunzător. Deci, ce măsuri puteți lua pentru a asigura securitatea dispozitivelor conectate la internet și pentru a atenua șansele de a cădea victimă unui atac cibernetic? Curând se apropie Cyber Security Awareness Month (CSAM), motiv pentru care ne-ar plăcea să vă oferim câteva sfaturi pentru a vă proteja de potențiale pericole. La ESET, avem o vorbă populară care spune: „Dacă poate fi conectat la internet, trebuie protejat”.

Asigurați routerul Wi-Fi

Securizarea routerului ar trebui să fie primul pas în direcția securizării conexiunii la internet; la urma urmei, este calea de acces către toate dispozitivele conectate la acesta. O greșeală frecventă pe care o fac oamenii după ce instalează routerul Wi-Fi este că nu modifică setările implicite. Deși este practic să le lăsați neschimbate, nu faceți decât să vă expuneți unui risc imens de securitate. Prin urmare, ar trebui să schimbați imediat atât parola utilizată pentru conectarea la router, cât și parola folosită pentru a accesa setările sale. Când schimbați parola routerului, alegeți opțiunea WPA 2 (sau WPA 3 pe routerele mai noi, dacă toate dispozitivele dvs. se pot conecta la aceasta). Nu uitați, de asemenea, să îl păstrați actualizat la cea mai recentă versiune de firmware; multe routere își fac acutalizările automat, însă nu strică să-l verificați din când în când pentru a vă asigura că este actualizat la zi. Pentru sfaturi suplimentare, puteți verifica un alt articol pe aceeași temă: modalități de a verifica dacă routerul dvs. este configurat în siguranță .

Criptați traficul web

Pe lângă securizarea conexiunii și a router-ului, la fel de importantă poate fi criptarea traficului web. Cel mai simplu mod prin care puteți face acest lucru este să configurați o rețea privată virtuală (VPN) care va funcționa ca un tunel criptat pentru traficul dvs. de internet. Pe lângă protejarea datelor de intruși, vă poate permite, de asemenea, să accesați în siguranță datele stocate în rețeaua de acasă, chiar dacă vă aflați la distanță. O altă măsură utilă ar putea fi configurarea unui VPN separat pentru toate dispozitivele inteligente conectate.

Fiți prudent cu smartphone-urile

Smartphone-ul este probabil dispozitivul pe care majoritatea dintre noi îl folosim cel mai mult. Nu îl mai folosim de mult doar pentru apeluri; ne este util pentru a face poze, a stoca fișiere, a primi și a trimite e-mailuri - practic un mic computer în palmele noastre. Și din moment ce este conectat la internet, acesta trebuie securizat. Majoritatea smartphone-urilor pot fi acum protejate cu o soluție de securitate endpoint care poate ține la distanță majoritatea amenințărilor. Pentru o protecție suplimentară puteți, de asemenea, să criptați toate datele sensibile de pe telefon, astfel încât să le fie mai dificil infractorilor cibernetici să folosească datele dvs., chiar dacă reușesc să pătrundă în dispozitiv. Puteți spori securitatea smartphone-ului dvs. aplicând sfaturile enumerate în articolul our 20 tips for 2020 article.

Actualizați constant dispozitivele

Nu putem pune mai mult accent pe acest punct: este vital să actualizați dispozitivele în mod regulat. Este adevărat că această sarcină devine mai dificilă dacă avem mai multe dispozitive ce necesită atenția noastră. Totuși, orice remedieri, corecții de securitate și actualizări ar trebui implementate de îndată ce sunt lansate fie pentru a remedia vulnerabilități specifice care, dacă sunt lăsate nesupravegheate, ar putea fi exploatate de hackeri black hat sau pentru a spori securitatea dispozitivelor. Nu ignorați solicitările de actualizare și nu opriți instalarea unui patch dacă aflați că este disponibil.

Protejați-vă televizorul inteligent

În prezent, este destul de dificil să găsim un televizor care nu vine cu funcții inteligente și, deși televizoarele non-inteligente încă există, oamenii caută să aducă un plus de utilitate și comoditate televizoarelor cu ajutorul dispozitive de streaming externe, cum ar fi un Chromecast sau Roku. Bineînțeles că televizoarele inteligente pot fi la rândul lor compromise. Hackerii black hat ar putea exploata vulnerabilitățile sale pentru a controla televizorul de la distanță sau pentru a-l infesta cu programe malware. Pentru a vă proteja televizorul inteligent, ar trebui să începeți prin a-l configura corect și a parcurge în detaliu setările acestuia; în plus, puteți verifica dacă există actualizări de firmware și, nu în ultimul rând, dacă există soluții de securitate disponibile care pot fi descărcate pentru a vă spori securitatea dispozitivului dvs.

Concluzii

Odată cu creșterea numărului de dispozitive conectate în majoritatea caselor noastre, trebuie să ne adaptăm și să adoptăm practici mai bune de securitate cibernetică. Deși confortul oferit de dispozitivele inteligente este excelent și ne face viața mai simplă, nu ar trebui să pierdem din vedere că acestea pot fi compromise cu ușurință. O mică lacună este suficientă ca un infractor cibernetic să vă provoace o pagubă considerabilă în portofel. Așadar, nu uitați: „Dacă poate fi conectat la internet, trebuie protejat”.

Amer Owaida October 6, 2020

Lasa un comentariu