Cum stăm departe de magazinele online false în luna cadourilor


În căutările dvs. online după cadourile perfecte, fiți precaut în fața capcanelor întinse de  infractorii cibernetici care ar putea încerca să vă strice veselia de Crăciun, lăsându-vă atât fără cadouri, cât și fără bani

A sosit luna cadourilor, iar în pragul uneia dintre cele mai așteptate sărbători ale anului, oamenii încep să facă cumpărături pentru a-i surprinde pe cei dragi cu fel și fel de cadouri.

Cu toate acestea, ținând cont că anul 2020 nu s-a terminat și pandemia COVID-19 nu prezintă semne că s-ar încheia prea curând, vom avea un Crăciun diferit de oricare altul și, pentru a ne menține în siguranță, probabil că mulți dintre noi vom prefera să ne facem cumpărăturile online, nu în magazinele fizice. 

Ne-am propus cu ajutorul acestui articol să vă facem experiența de cumpărături cât mai sigură de Crăciun, oferindu-vă câteva sfaturi simple care vă pot menține în siguranță în timpul sesiunilor de shopping online. 

Cumpărați din magazine online de încredere

Ca în orice sezon în care crește activitatea cumpărătorilor, escrocii creează piețe online frauduloase pentru a atrage victimele nebănuitoare și a sustrage din conturile acestora sume considerabile. Pentru a evita riscul de a cădea într-o astfel de capcană, ar trebui să vă orientați către vendori de renume care au o experiență ce poate fi oricând verificată și dețin recenzii bune în rândul clienților. 

Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că așa este

În acest sezon festiv, escrocheriile mizează pe ideea că nimeni nu poate rezista unui preț extrem de competitiv. Cu toate acestea, ar trebui să vă puneți semne de întrebare când un  brand de lux sau un gigant de tehnologie își vinde produsele la prețuri incredibil de reduse; în aceste cazuri, cel mai probabil aveți de-a face cu o înșelătorie. Așadar, asigurați-vă că evitați astfel de achiziții suspecte - mai ales dacă provin de la un furnizor necunoscut.

Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează criptarea (HTTPS)

Când căutați cadouri online și găsiți, în cele din urmă, un magazin din care doriți să îl achiziționați, verificați mai întâi dacă site-ul magazinului online utilizează criptarea. Aceasta este semnalată cu sigla unui lacăt mic în bara de adrese a browserului dvs. și o adresă web începând cu „https://”. Acest tip de criptare vă asigură de faptul că datele sensibile, cum ar fi credențiaele contului, nu vor fi trimise în text clar, adăugând un strat suplimentar de protecție, indiferent dacă sunteți conectat la Wi-Fi-ul securizat de acasă sau o rețea Wi-Fi publică. Toate magazinele online legitime vor utiliza criptarea; fiți conștient, totuși, că infractorii cibernetici se adaptează repede, iar diferite site-uri web frauduloase folosesc deja la rândul lor criptarea.

Utilizați software de securitate de încredere, care include protecție la navigarea pe web

În timp ce faceți cumpărături online, una dintre cele mai bune măsuri de securitate pe care le puteți lua este să utilizați o soluție de securitate de renume, complet dotată. Acestea includ, de obicei, funcții precum blocarea site-urilor web necunoscute, oferirea de protecție împotriva majorității tipurilor de atacuri și chiar protecție pentru plățile și tranzacțiile dvs. online.

Luați-vă timp să vă gândiți înainte de a cumpăra ceva sau furniza informațiile dvs. personale

Înainte de a cumpăra ceva, analizați atent ce veți cumpăra, din ce sursă și ce fel de informații vă sunt solicitate, până la completarea procesului de achiziție. Dacă vă decideți să mergeți mai departe, uitați-vă la datele pe care le solicită furnizorul, completați doar informațiile necesare și lăsați câmpurile opționale goale, deoarece toate aceste date pot oricând să ajungă în mâinile greșite, în cazul unei breșe de date, spre exemplu.

Nu faceți cumpărături online printr-un hotspot; utilizați numai conexiuni securizate

Deși poate fi tentant să faceți cumpărături în timp ce așteptați să vă fie livrată o comandă takeaway sau câtă vreme așteptați alimentarea mașinii la benzinărie, ar trebui să eviți shopping-ul online cu dispozitivul conectat la un Wi-Fi public. Astfel de rețele sunt vizate în mod frecvent de infractorii cibernetici care ar putea încerca să vă compromită dispozitivul sau să pună mâna pe traficul dvs. pe internet. O idee mai bună ar fi să vă folosiți datele mobile ... și dacă nu puteți evita conectarea la rețele publice, cel puțin utilizați o rețea privată virtuală (VPN) pentru a vă cripta traficul.

Verificați extrasul de cont și contactați magazinul sau furnizorul cardului de credit dacă observați ceva suspect

După ce efectuați o achiziție, vă recomandăm să verificați soldul contului pentru a vă asigura că totul este în regulă și că prețul pe care l-ați plătit pentru produs corespunde cu prețul exprimat inițial. Spre exemplu, dacă remarcați că suma retrasă de pe card este mai mare decât ar fi trebuit sau depistați activități neobișnuite, ar trebui să contactați imediat banca la care sunteți client și să blocați, eventual, cardul până când găsiți o remediere a problemei.

Ideea principală este că puteți face cumpărături online și să găsiți oferte bune fără a vă asuma riscuri inutile. Tot ce trebuie să faceți este să respectați câteva practici de securitate esențiale și să fiți prudent în fața semnelor unor capcane întinse de infractorii cibernetici.

Amer Owaida December 14, 2020

Lasa un comentariu