Octombrie este Luna Europeană a Securității Cibernetice! Aflați cum puteți fi mai precaut online


Deși campania durează doar o lună, ar trebui să reținem că securitatea cibernetică este un aspect ce merită atenția noastră pe tot parcursul anului

Luna octombrie este asociată cu o varietate de teme, iar începutul toamnei aduce aroma de dovleac în cafele și diverse preparate și culminează cu una dintre cele mai înfricoșătoare zile ale anului, Halloween-ul. Dincolo de creșterea prețurilor acțiunilor la Starbucks și a volumului de vânzări din costumele de Halloween, luna octombrie este marcată ca fiind „Luna dedicată conştientizării importanţei securităţii cibernetice” în SUA și „Luna europeană a securităţii cibernetice” în UE.

O persoană obișnuită poate avea impresia că are o înțelegere aprofundată asupra securității cibernetice în ansamblul ei și că a adoptat deja diverse practici pentru o bună securitate, însă realitatea ne dovedește deseori contrariul. Topurile anuale cu cele mai frecvente parole conturează o imagine destul de sumbră asupra acestei probleme; aruncați o privire la topul celor mai proaste parole din 2020, de exemplu.

În plus, lumea nu a fost niciodată mai conectată când vine vorba de tehnologie, iar numărul noilor tehnologii digitale va continua să crească de-a lungul anilor; din acest motiv, trebuie să punem mai mult accent asupra securității cibernetice. Angajându-se la aceste campanii de conștientizare, țările contribuie la promovarea unor obiceiuri adecvate de securitate cibernetică pentru cetățenii lor și, astfel, îi ajută să își protejeze datele valoroase și să devină niște internauți mai responsabili.

La urma urmei, o mai bună securitate cibernetică este o responsabilitate colectivă și, adoptând practici adecvate de igienă cibernetică, atât în ​​viața noastră profesională, cât și în cea personală, ne asigurăm că infractorii cibernetici au mai puține puncte de intrare în dispozitive, reducând astfel plaja de amenințări.

Riscurile subestimării securității cibernetice

Dacă sunteți sceptic cu privire la modul în care funcționează lucrurile, iată câteva exemple. Dacă nu adoptați aceste obiceiuri ca parte a vieții dvs. personale și, de exemplu, continuați să folosiți aceeași parolă pentru multiple conturi online, în cel mai rău caz, un infractor cibernetic v-ar putea accesa datele personale și, ulterior, să comită un furt de identitate, să vă golească conturile bancare sau să vă afecteze reputația. Impactul imediat v-ar afecta pe dvs. și, probabil, pe cei dragi.

Dintr-o perspectivă profesională, obiceiurile de securitate cibernetică slabe într-un mediu de lucru pot fi în detrimentul a mii de oameni. Acest lucru este cu atât mai grav pentru persoanele care fac parte din infrastructura critică. Atacul Colonial Pipeline poate fi un exemplu destul de recent: o parolă compromisă le-a permis unor infractori cibernetici să intre în sistem și să îl oprească complet printr-un program ransomware. Într-un alt caz, un hacker a încercat să otrăvească alimentarea cu apă într-un oraș din Florida. Și să nu uităm de toate facilitățile medicale care au fost afectate de ransomware și care nu le-au mai putut oferi pacienților un tratament adecvat.

Majoritatea acestor incidente ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi implementat măsuri adecvate de securitate cibernetică și oamenii ar fi practicat o serie de măsuri preventive.

#BeCyberSmart

Deci, cum puteți începe să luați în serios securitatea cibernetică și să fiți inteligent când vine vorba de aceasta? Ei bine, oricât de clișeic ar părea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să puneți la punct elementele de bază.

Asta înseamnă că, atunci când vine vorba de parole, ar trebui să optați cu siguranță pentru o frază de acces puternică, mai degrabă decât o simplă parolă pe care să o puteți memora cu ușurință și ar trebui să faceți întotdeauna tot posibilul pentru a evita greșelile de bază când vine vorba de crearea de parole. Dacă sunteți un tip de persoană care are zeci și zeci de parole diferite, probabil că ați face bine să utilizați un manager de parole, care vă va simplifica întreaga sarcină de creare și memorare a parolelor, pentru a vă aminti doar una.

Odată ce aveți parolele blocate ca Fort Knox, ar trebui să luați în considerare adăugarea unui strat suplimentar de securitate prin utilizarea unei metode de autentificare multifactor, care poate lua diferite forme, de la aplicații care generează coduri la chei hardware și date biometrice.

Securizarea dispozitivelor dvs. este un alt lucru pe care nu ar trebui să-l subestimați niciodată; prin urmare, păstrați-le întotdeauna actualizate, implementând toate patch-urile în timp util și utilizați o soluție de securitate de încredere care vă va proteja împotriva majorității amenințărilor pe care le-ați putea întâlni.

Și, deși tehnologia vă poate duce departe, nu uitați să fiți prudent. Asta înseamnă că ar trebuie să abordați cu o doză de scepticism tot ceea ce vedeți online, fie că este vorba de rețelele sociale sau de e-mail. Aveți grijă să nu dați click pe vreun link sau ofertă care pare suspectă chiar și de la distanță.

Gânduri finale

Rețineți că, deși această campanie de conștientizare se desfășoară doar pe durata acestei luni, securitatea cibernetică este o arie de interes ce trebuie atent gestionată pe tot parcursul anului. Nu ar trebui să lăsați niciodată garda jos și să vă asigurați că aplicați în continuare cunoștințele dvs. de securitate cibernetică în toate interacțiunile online. Acum că am trecut în revistă elementele de bază, trebuie să aveți în vedere și alte pericole mai mari. În cea de-a doua săptămână a lunii octombrie, vom analiza mai îndeaproape modul în care puteți combate phishing-ul. Până atunci, găsiți mai multe informații și resurse despre această campanie pe StaySafeOnline.org.

Amer Owaida October 5, 2021

Lasa un comentariu