Un atac DDoS a făcut ca site-urile guvernului belgian să fie indisponibile


Atacul a afectat sistemele unui furnizor de servicii de internet belgian, ducând la întreruperi ale serviciilor

Multe site-uri și servicii guvernamentale din Belgia au fost blocate marți după ce Belnet, furnizorul de servicii de internet (ISP) pentru sectorul public al țării, a fost lovit de un atac masiv de tip denial-of-service (DDoS).

Potrivit Belnet, atacul a început marți dimineață și a afectat toate cele aproximativ 200 de instituții și organizații care utilizează serviciile companiei. Birouri publice, universități și institute de cercetare au rămas parțial sau în întregime fără acces la internet, iar site-urile lor web au fost aproape inaccesibile.

„Nu există niciun semn că infractorii cibernetici s-ar fi infiltrat în vreo rețea. Toate dovezile arată că atacul a avut drept scop numai saturarea rețelei Belnet”, a declarat ISP.

Într-adevăr, atacurile DDoS - care implică creșterea exagerată a traficului pentru o țintă, cu ajutorul unui număr mare de dispozitive reunite într-un botnet - sunt adesea declanșate ca o cale de a sustrage bani de la ținte sau ca o acoperire pentru alte atacuri. În oricare dintre variante, atacul DDoS aduce pagube de milioane de venituri pentru organizații, ca să nu mai vorbim de daune reputaționale. Atacurile din Belgia pot fi privite ca o mărturie îngrijorătoare cu privire la amploarea amenințării cibernetice cu care se confruntă guvernele din întreaga lume.

Între timp, Euractiv a raportat că efectele atacului au fost resimțite și de sistemele ce țin de efectuarea rezervărilor online pentru vaccinările COVID-19. Parlamentul Federației Valonia-Bruxelles a fost, de asemenea, afectat și a trebuit să amâne lucrările comisiei.

„Suntem pe deplin conștienți de impactul asupra organizațiilor conectate la rețeaua noastră și a utilizatorilor lor și suntem conștienți de faptul că acest lucru le-a perturbat profund funcționarea. Belnet investește continuu în securitatea cibernetică. Cu toate acestea, atacul DDoS de ieri a fost de o asemenea amploare încât întreaga noastră rețea a fost saturată. Faptul că autorii atacului au schimbat constant tactica a făcut și mai dificilă neutralizarea acestuia”, a declarat miercuri Dirk Haex, Directorul Tehnic de la Belnet.

Conform paginii dedicate statusului acestei probleme a furnizorului de rețele belgian, atacul DDoS a avut loc în valuri succesive. Belnet și Centrul pentru securitate cibernetică din Belgia au reușit în cele din urmă să controleze atacul și să-i atenueze impactul. Până miercuri dimineață situația a fost stabilizată, dar echipa rămâne în alertă maximă în cazul în care furtuna nu s-a încheiat încă în totalitate.

„Situația rămâne stabilă. Cu toate acestea, rămânem vigilenți pentru a contracara orice noi tentative de atac. Incidentele avute sunt tratate în strânsă colaborare cu clienții afectați, acordând, bineînțeles, maximă prioritate acestui aspect", se arată în cea mai recentă actualizare a situației. Nu se știe cine este în spatele atacului.

Amer Owaida May 6, 2021

Lasa un comentariu