Autoritățile sanitare din 40 de țări, vizate de campanii frauduloase în jurul vaccinului COVID-19


Autorii din spatele campaniilor se dau drept producători de vaccinuri sau autorități responsabile cu supravegherea eforturilor de distribuire a vaccinurilor, avertizează INTERPOL.

INTERPOL a lansat un avertisment global cu privire la niște grupuri de criminalitate organizată care vizează guvernele cu oferte false prin care negociază vaccinuri COVID-19. Avertismentul a fost emis pentru toate cele 194 de țări membre ale INTERPOL după ce agenția internațională de aplicare a legii a înregistrat aproximativ 60 de cazuri în 40 de țări.

Scammerii s-au concentrat asupra angajaților din spitale și din ministerele sănătății, oferind vaccinuri COVID-19 care au fost aprobate pentru distribuire în țările lor. Pentru a-și atinge obiectivele, criminalii cibernetici s-au dat drept reprezentanți ai producătorilor de vaccinuri sau ai autorităților guvernamentale care dirijează eforturile de distribuire a vaccinurilor.

În încercarea de a încheia tranzacțiile frauduloase, escrocii au vizat atât conturi de e-mail business, cât și adrese personale, și chiar au încercat să contacteze victimele telefonic, în încercarea de a promova vaccinurile false. Este demn de remarcat faptul că achiziționarea vaccinurilor este negociată fie la nivel guvernamental, fie, în cazul Uniunii Europene (UE), de către o echipă specială de negociere comună, astfel încât tactica folosită de escroci ar trebui să ridice unele suspiciuni.

Producătorii de vaccinuri au avut, de asemenea, un rol esențial în a întări importanța avertismentului, întrucât INTERPOL l-a emis în urma informațiilor furnizate de producători, subliniind și alte strategii folosite de escroci, cum ar fi utilizarea site-urilor web false și a conturilor de socializare ca platforme de demarare a campaniilor.

„După cum putem vedea, în aria criminalității informatice, sectorul privat dispune, de regulă, de cele mai multe informații despre atacuri și tendințe, lucru care s-a întâmplat întocmai în cazul acestor tentative de înșelătorie cu vaccinuri. Chiar și atunci când o tentativă de fraudă eșuează, este important ca aceasta să fie raportată poliției, astfel încât să poată fi identificate potențiale legături și, de asemenea, ca în cazul alertei pe care INTERPOL a emis-o, pentru a avertiza forțele de ordine cu privire la aceste amenințări”, a declarat Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL.

El a subliniat în continuare că, odată cu apariția pandemiei și a țărilor care încă încearcă să își vaccineze rapid și în siguranță cetățenii, era esențial ca procesul de lansare a vaccinurilor să fie protejat de la începutul procesului de fabricație până la livrarea vaccinurilor.

O problemă în curs 

La începutul acestui an, INTERPOL și Investigațiile de securitate internă ale Statelor Unite (HSI) au emis o avertizare comună împotriva achiziționării de vaccinuri și a tratamentelor false pentru COVID-19.

Infractorii cibernetici au fost extrem de activi pe parcursul fiecărei etape a pandemiei COVID-19, vizând pe toată lumea, de la oameni obișnuiți la diverse companii farmaceutice și organizații guvernamentale implicate în procesul de dezvoltare, aprobare și implementare a vaccinului.

În decursul ultimului an, aceștia au desfășurat o serie de escrocherii legate de vaccinul COVID-19, au atacat un laborator de cercetare al Universității Oxford implicat în cercetarea modalităților de combatere a pandemiei COVID-19 și chiar au compromis Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), după care au scurs online documentele de vaccinare furate.

Amer Owaida August 19, 2021

Lasa un comentariu