14 cursuri gratuite online despre securitatea calculatorului


Internetul oferă o mare varietate de cursuri gratuite cu privire la subiectele despre securitatea cibernetică, care sunt disponibile pe diferite platforme în limba engleză.

Dacă sunteți în căutarea unei oportunități de a afla mai multe despre securitatea calculatorului, vă recomandăm să consultați această listă de Massive Open Online Courses (MOOC) pe care universități de prestigiu din întreaga lume le pun la dispoziție pe diferite platforme.

Cursurile acoperă o serie de subiecte și sunt potrivite pentru utilizatorii cu niveluri diferite de cunoștințe, de la începători la cei mai avansați. În acest fel, începătorii au șansa de a afla mai multe despre securitatea informațiilor, în timp ce persoanele care posedă cunoștințe avansate sau cele care doresc să se scufunde în subiecte specifice vor găsi, de asemenea, mari oportunități de învățare pe lista noastră.

Este important faptul că, deși toate cursurile sunt online și gratuite, nu au certificate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, dacă doriți ca formarea dvs. să fie validată după terminarea cursului, puteți obține un certificat de la instituția de învățământ, cu plata unei taxe stipulate.

Să continuăm cu selecția noastră de cursuri online gratuite în domeniul securității informatice:

  1. Securitatea informațiilor: context și introducere

Acest curs de șase săptămâni vă va prezenta lumea securității informațiilor. Veți primi o scurtă introducere pe teme precum criptografia și managementul securității, atât în ​​rețele, cât și în dispozitive. În plus, veți învăța despre mai multe concepte legate de lumea securității informațiilor.

  • Predat de: Universitatea din Londra
  • Limba: engleză
  • Platformă: Coursera
  1. Conflictele cibernetice internaționale

Prezentat de Universitatea de Stat din New York, acest curs gratuit online are ca scop prezentarea unui subiect care depășește granițele: conflicte cibernetice. Acesta vă va oferi o perspectivă asupra analizei și gestionării conflictelor și a incidentelor și asupra dezvoltării politicilor privind criminalitatea informatică. Pentru a aborda acest tip de problemă, avem nevoie de o perspectivă interdisciplinară care să includă o înțelegere a amenințărilor cibernetice, eforturile internaționale care vizează reducerea și îmbunătățirea siguranței cibernetice, precum și factorii socio-politici.

După finalizarea cursului, participanții vor fi învățat să identifice tipurile de actori implicați în conflicte cibernetice și diverse tipuri de amenințări. În plus, vor fi în măsură să enumere, printre altele, eforturile internaționale care încearcă să combată criminalitatea informatică.

Cursul, destinat publicului internațional, este menit să promoveze discuții cu privire la problemele actuale, în scopul îmbogățirii experienței cu diverse perspective culturale.

  • Predat de Universitatea de Stat din New York
  • Limba: engleză
  • Platformă: Coursera
  1. Tehnologii Bitcoin și Cryptocurrency

Acest curs își propune să explice, la nivel tehnic, modul în care lucrează bitcoin și ceea ce o face deosebită. În plus, acesta își propune să răspundă la câteva dintre următoarele întrebări: Cât de siguri sunt bitcoinurile dvs.? Cât de anonimi sunt utilizatorii acestui criptocurrency? Cum se determină prețul său? Se pot reglementa cryptocyrrency-ul?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cărora le răspunde acest curs de unsprezece săptămâni.

  • Predat de: Universitatea Princeton
  • Limba: engleză
  • Platformă: Coursera
  1. Criptografie I

Criptografia este un instrument fundamental pentru protejarea informațiilor în sistemele informatice. În acest curs de șapte săptămâni, predat de Universitatea Stanford, veți afla cum funcționează criptografia și cum este folosită de unele aplicații din lumea reală. De asemenea, vă va învăța câteva "trucuri" în utilizarea acestei tehnici.

  • Predat de Universitatea Stanford
  • Limba: engleză
  • Platformă: Coursera
  1. Istoricul internetului, tehnologia și securitatea

Într-o perioadă de unsprezece săptămâni, acest curs vă invită să studiați impactul tehnologiei asupra vieții noastre și importanța acesteia în societatea de astăzi. Cursul arată cum a fost creat internetul, cine l-a construit și cum funcționează. De asemenea, vă va prezenta mai mulți inovatori care au dezvoltat internetul și tehnologiile pe care le folosim astăzi.

  • Predat de: Universitatea din Michigan
  • Limba: engleză
  • Platformă: Coursera
  1. Securitatea rețelei

Acest curs gratuit online, care este oferit pe Udacity de către Institutul de Tehnologie din Georgia, își propune să ofere o introducere în securitatea rețelelor și a calculatoarelor. Are loc peste șaisprezece săptămâni și, după terminarea cursului, participanții vor dobândi competențe de bază în cercetarea în domeniul securității.

Cursul începe cu o introducere în sistemele de criptografie și de securitate, înainte de a se strânge mai adânc într-o gamă largă de subiecte de securitate. Subiectele acoperite includ securitatea rețelei, autentificarea, proiectarea și analiza protocolului de securitate, modelarea securității, calculul de încredere, securitatea programului, detectarea amenințărilor, detectarea și atenuarea DDoS, arhitectura și funcționarea sistemelor de securitate, politicile de securitate, securitatea web și altele.

  • Predat de: Georgia Tech
  • Limba: engleză
  • Platformă: Udacity
  1. Criptografie aplicată

Acest curs de două luni gratuit online face parte dintr-un curs de inginerie mecanică de învățare predat de Udacity.

Destinat utilizatorilor cu un nivel avansat al conceptelor care stau la baza, acest curs începe prin explicarea bazei matematice din spatele criptografiei. Apoi continuă să explice cum se utilizează criptografia pentru a rezolva problemele și pentru a gestiona, printre altele, parolele și tranzacțiile utilizatorilor.

  • Predat de: Udacity
  • Limba: engleză
  • Platformă: Udacity
  1. Cybersecurity: înțelegerea atacurilor pentru a implementa contramăsuri

Universitatea King Juan Carlos din Madrid oferă acest curs gratuit online despre securitatea calculatoarelor, care va introduce participanții în lumea securității informatice.

În timpul acestui program de șase săptămâni, elevii vor afla despre atacurile la nivel de rețea, sisteme și servicii, malware și amenințări persistente avansate (APT), criptografie și contramăsuri la nivel de rețea, provocări actuale și tendințe viitoare.

(Vă rugăm să rețineți că acest curs este oferit numai în spaniolă și portugheză)

  • Predat de Universitatea King Juan Carlos
  • Limba: spaniolă
  • Platformă: Miríada X
  1. Introducere în securitatea cibernetică

Sprijinit de Programul național de securitate cibernetică al Guvernului Marii Britanii, Universitatea Open University din Marea Britanie oferă acest curs gratuit introductiv privind securitatea informatică.

Acest curs are scopul de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a înțelege aspecte cheie legate de securitatea online, astfel încât să poată utiliza tehnologia mai în siguranță, atât acasă, cât și la locul de muncă.

Se vor aborda subiecte precum securitatea rețelei, criptografia, identificarea amenințărilor și gestionarea riscurilor, tipurile de amenințări, utilizarea parolelor, autentificarea în doi factori, detectarea amenințărilor, rețelele virtuale private și altele.

  • Predat de: Open University
  • Limba: engleză
  • Platformă: Future Learn
  1. Siguranța digitală pentru întreprinderile mici și mijlocii: identificarea amenințărilor și prevenirea atacurilor

În acest curs, veți afla ce este o cibernetizare și explorați unele dintre cele mai frecvente amenințări cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii. Subiectele includ principalele amenințări ridicate și metodele folosite de infractorii cibernetici, consecințele atacurilor cibernetice asupra întreprinderilor mici și mijlocii și strategiile și instrumentele preventive de protejare a organizației.

  • Predat de: Universitatea Deakin
  • Limba: engleză
  • Platformă: Future Learn
  1. Cyber ​​Security: siguranța la domiciliu, online, în viață

Acest curs gratuit online, prezentat de cercetători și practicieni de la Școala de Informatică din Newcastle University (Marea Britanie) și livrat peste trei săptămâni, acoperă subiecte legate de securitatea informatică în viața de zi cu zi, cum ar fi confidențialitatea online și modul în care trecerea la stocarea online poate pune confidențialitatea la risc. Acesta arată, de asemenea, modul în care plățile online pot fi făcute în siguranță și cum proliferarea "dispozitivelor inteligente" afectează securitatea.

  • Predat de Universitatea Newcastle
  • Limba: engleză
  • Platformă: Future Learn
  1. Asigurați dezvoltarea aplicațiilor Android

Livrat patru ore pe săptămână pe o perioadă de patru săptămâni, acest curs prezentat de Universitatea din Southampton are scopul de a vă prezenta securitatea dispozitivelor mobile și vă va învăța cum să dezvoltați aplicații Android securizate.

Subiectele acoperite de program includ importanța securității mobile, a arhitecturii de securitate pe Android și analiza statică a codului.

  • Predat de: Universitatea din Southampton
  • Limba: engleză
  • Platformă: Future Learn
  1. Securitatea rețelei pentru profesioniștii din industrie

Având în vedere numărul tot mai mare de atacuri din ultima perioadă, companiile s-au preocupat din ce în ce mai mult de securitatea rețelelor lor. Aceasta înseamnă că organizațiile trebuie să fie conștiente de problemele legate de securitatea rețelei și de necesitatea de a se proteja de acest tip de atac.

Acest curs gratuit online, livrat în numai trei săptămâni, își propune să explice tehnicile implementate pentru securitatea rețelei. Acesta va acoperi câteva vulnerabilități software care pot fi folosite pentru a ataca un sistem și posibile strategii de apărare pentru a atenua astfel de atacuri. În plus, participanții vor învăța să identifice diferite tipuri de atacuri care vizează securitatea rețelelor și modul în care companiile și persoanele fizice pot identifica o amenințare în cadrul rețelei proprii.

  • Predat de: Universitatea din Queens Belfast
  • Limba: engleză
  • Platformă: Future Learn
  1. Bazele securității digitale

După cum sugerează și numele său, acest curs încearcă să familiarizeze studenții cu pilonii securității cibernetice, astfel încât să poată învăța cum să detecteze amenințările, să protejeze sistemele și rețelele, să anticipeze potențialele atacuri și să învețe despre fundamentele criptografiei, printre alte subiecte. Ea are loc peste opt săptămâni și vizează utilizatorii cu cunoștințe avansate în materie.

  • Predat de: Institutul de Tehnologie din Rochester
  • Limba: engleză
  • Platformă: EdX

Știți despre un curs online despre securitate care nu este inclus pe lista noastră? În acest caz, vă rugăm să îl partajați cu noi în secțiunea de comentarii!

Juan Manuel Haran May 31, 2018

Lasa un comentariu