Cum să configurați soluția de control parental pe noul smartphone al copilului dvs.


Fiecare părinte este preocupat de siguranța copilului său în mediul virtual. Pentru a ajuta la crearea unui spațiu online sigur pentru copilul dvs., folosiți soluțiile de control parental atât pentru sistemul Android, cât și pentru iOS. 

Este momentul să îi oferiți copilului dvs. primul smartphone. În timp ce acesta va fi extrem de încântat de noul său dispozitiv, apar preocupările legate de timpul petrecut în fața ecranului și cum îl puteți împiedica să-și petreacă fiecare oră lipit de noul gadget. Sunt șanse ca, pe parcurs, să descoperiți și să implementați beneficiile soluțiilor de control parental pentru călătoria digitală a copilului dvs. 

Atât dispozitivele Android, cât și cele iOS pun la dispoziție mai multe funcții pentru a oferi părinților și tutorilor controlul asupra dispozitivelor copiilor lor, inclusiv în ceea ce privește limitarea timpul petrecut în fața ecranelor. Cu toate acestea, navigarea printr-o astfel de aplicație și implementarea acestor funcții (reguli de gestionare a timpului de nefuncționare, limite de timp și de conținut etc.) pot fi destul de copleșitoare, mai ales dacă abia vă familiarizați cu opțiunile oferite. 

Mai jos puteți găsi o imagine de ansamblu asupra a tot ce trebuie să știți și câteva sfaturi pentru a vă ghida în punerea în aplicare a acestor funcții de control.

Noul dispozitiv al copilului dvs. - un ghid pas cu pas

După cum am menționat, sunt multe aspecte de organizat, așa că recomandat este să configurați inițial noul telefon al copilului dvs., înainte de a-l oferi copilului spre utilizare. Astfel, din momentul în care l-au primit, se pot bucura de dispozitiv atât cât doresc sau atât cât le permiteți.

Desigur, configurarea soluției de control parental diferă în funcție de dispozitivele folosite, dar indiferent de sistemul de operare, fie el Android sau iOS, sau de combinația dintre telefonul dvs. ca părinte și cel al copilului, există întotdeauna o soluție.

Smartphone cu sistem Android

Înainte de a folosi noul dispozitiv al copilului, creați-i un cont Google sau introduceți datele celui existent, dacă există deja unul. Este responsabilitatea unui părinte sau unui tutore să îi ajute pe copii să-și gestioneze conturile. Când introduceți data de naștere a copilului dvs., Google va solicita automat e-mailul unui adult pentru a conecta ambele conturi pe noul dispozitiv.

O dată finalizată această primă etapă, indiferent dacă sistemul este Android sau iOS, descărcați Family Link, aplicația Google care vă va ajuta să gestionați toate funcțiile de control parental. Conectați-vă folosind același e-mail pe care l-ați introdus și pentru a conecta contul copilului dvs.

Acum puteți porni noul telefon și puteți introduce detaliile de conectare ale copilului. Google va recunoaște acest telefon ca fiind un telefon pentru un copil, va solicita autentificarea ca părinte și vă va oferi permisiunea de a configura dispozitivul.

În acest moment, Google vă va arăta mai multe funcții disponibile pentru a hotărî ce activități pot fi efectuate pe acel dispozitiv. Analizați și decideți dacă doriți să acordați permisiuni de utilizare pentru toate aplicațiile preinstalate și alegeți evaluarea aplicațiilor în funcție de media adecvată vârstei. Puteți activa Google SafeSearch pentru a ascunde conținutul explicit și a restricționa accesul la anumite site-uri web sau, invers, pentru a permite accesul numai la anumite site-uri web. De asemenea, puteți activa și opțiune „vedeți locația copilului”, astfel încât să o puteți verifica oricând pe dispozitiv. Nu vă faceți griji – toate aceste funcții pot fi modificate, activate și dezactivate ulterior prin Family Link de pe smartphone-ul dvs.

De îndată ce ați făcut prima modificare, reveniți la dispozitiv dvs. și deschideți Family Link pentru a vizualiza în timp real orice schimbare. 

Acesta este spațiul în care puteți gestiona toate funcțiile și puteți monitoriza activitatea copilului pe dispozitivul său. De pe propriul telefon, puteți configura cât timp poate fi petrecut zilnic pentru fiecare aplicație, timpul de nefuncționare sau restricțiile specifice de conținut pentru Google Play sau Chrome. De exemplu, puteți opta pentru solicitarea permisiunii  ori de cât ori copilul dvs. dorește să descarce o aplicație sau chiar pentru restricționarea accesului la site-urile web pe care le pot vizita. De asemenea, puteți bloca accesul la telefonul lor (cu excepția apelurilor și a aplicațiilor specifice pe care le decideți) și îi puteți ajuta să-și găsească dispozitivul sau să verifice locația.

Smartphone cu sistem iOS

Chiar dacă dvs. ca părinte dețineți un telefon Android și copilului dvs. îi oferiți un iPhone, puteți profita în continuare de Family Link, descărcându-l pe dispozitiv. Nu veți avea acces la toate funcțiile, dar va fi deosebit de util să gestionați restricțiile de conținut ale serviciilor Google, cum ar fi YouTube, Chrome sau motorul de căutare Google. Toate celelalte funcții de control al timpului de ecran și al aplicației, le puteți configura direct de pe iPhone-ul copilului, din opțiunea „Timp ecran” din „Setări” și le puteți proteja cu un cod PIN, astfel încât să nu poată să fie modificate fără supravegherea dvs. Dacă vă găsiți în această situație, vă sugerăm să vă creați un cont iCloud înainte de a configura iPhone-ul copilului. Chiar dacă nu dețineți propriul dispozitiv Apple, puteți utiliza iCloud pentru detalii de plată și alte setări de Partajare în familie.

Dacă aveți și dvs. tot un dispozitiv Apple, procesul devine mult mai ușor. Porniți iPhone-ul copilului pentru a începe configurarea acestuia. În afară de informațiile iCloud, vi se va solicita să introduceți și informații de plată pentru a continua.

Odată ce noul iPhone este pregătit, reveniți la telefonul dvs., la secțiunea Setări și alegeți opțiunea „Timp ecran”. Derulați în jos și adăugați numele copilului dvs. în zona Familie. Selectați „Activați durata ecranului”, apoi „Continuați”.

De aici puteți gestiona toate setările de supraveghere. Configurați programul de nefuncționare, conținutul pe care îl pot accesa în funcție de grupa lor de vârstă și limitele pentru diferitele aplicații pe care le-au instalat. De asemenea, puteți solicita aprobarea sau interzicerea instalării anumitor aplicații. Toate setările stabilite de dvs. vor fi protejate cu o parolă, astfel încât să nu poată fi modificate fără știrea dvs.

Puteți accesa locația dispozitivului copilului dvs. folosind aplicația „Find My”.

Sfat suplimentar: nu oferiți un dispozitiv Apple copilului dvs. pentru care ați folosit contul dvs. și datele dvs. de conectare din iCloud. Astfel evitați ca restricțiile privind durata de utilizare și limitele legate de aplicații să fie aplicate și pentru propriul iPhone și pentru orice alte dispozitive conectate cu același ID Apple.

Ce altceva puteți face pentru a proteja viața digitală a copilului dvs.?

Pe lângă grijile cotidiene obișnuite, protecția copiilor în fața posibilelor pericole din mediul online reprezintă o nouă provocare zilnică pentru părinți și tutori. Luând în considerare această nouă eră digitală, iată câteva indicații suplimentare pentru a menține calea cea bună:

  • În calitate de părinte sau tutore, este important să vă faceți copilul conștient de riscurile de a fi online. Tratați acest lucru în același mod în care explicați necesitatea de a fi atent la mașini atunci când traversează strada sau la orice străin care încearcă să intre în vorbă cu el. 

  • Educația este cheia: explicați cât mai clar cum trebuie folosit un smartphone în siguranță și stabiliți reguli de utilizare.

  • Explicați necesitatea de a avea grijă de prezența lor online de la o vârstă fragedă. Cu cât mai devreme aceasta este o prioritate, cu atât va fi mai ușor să o gestionați în viitor.

  • Utilizați aceleași aplicații ca și copiii dvs., astfel încât să puteți identifica anumite riscuri.

  • Explicați importanța confidențialității datelor și de ce este critică, inclusiv prin aspecte de confidențialitate a conturilor prietenilor lor atunci când vine vorba de a-și da consimțământul pentru a face fotografii și a le partaja pe platformele online și pe rețelele sociale.

  • Creșteți nivelul de securitate al familiei dvs. cu un software cuprinzător de securitate mobilă și control parental.

 

André Lameiras January 19, 2023

Lasa un comentariu