Cum să verificați dacă computerul dvs. a fost piratat și ce să faceți în cazul acesta


Bănuiți că PC-ul dvs. a fost victima unei tentative reușite de hacking? Orice s-ar întâmpla, nu intrați în panică. Citiți în rândurile de mai jos despre cele zece semne prin care vă puteți da seama dacă securitatea computerului sau conturilor dvs. a fost compromisă și cum puteți să remediați asta.

Infractorii cibernetici globali câștigă trilioane de dolari în fiecare an. O mare parte din succesul lor provine din exploatarea greșelilor pe care utilizatorii le fac involuntar –  precum că accesează linkuri de phishing, uită să actualizeze software-ul critic și nu folosesc autentificarea cu mai mulți factori (MFA). Există mulți vectori de atac la îndemâna infractorilor: o sursă nesfârșită de date de identitate furate gata de a fi utilizate și nenumărate site-uri de criminalitate cibernetică pe care se tranzacționează date furate, instrumente și servicii de hacking. 

Cu cât realizați mai devreme dacă dispozitivul dvs. a fost compromis, cu atât mai bine, însă cu cât mai târziu, cu atât infractorii virtuali v-ar putea cauza mai multe daune ce vor avea consecințe costisitoare pentru dvs. Așa că este important să faceți câteva verificări proactive și să nu așteptați să luați măsuri abia atunci când este prea târziu. Peste 847.000 de companii și consumatori casnici au raportat o infracțiune cibernetică anul trecut la FBI, incidente care au costat aproape 7 miliarde de dolari.

Zece semne că este posibil ca dispozitivul dvs. să fi fost hackuit

Hackerii de obicei nu își vor face publice atacurile. A rămâne sub acoperire este regula jocului, deoarece cu cât victima este ținută mai mult în întuneric, cu atât atacatorii au mai mult timp să monetizeze atacurile.

Dacă ați devenit fără să vreți victimă a unei infracțiuni cibernetice, fiți cu ochii pe aceste indicii clare pentru a le identifica cât mai devreme:

  1. Primiți un mesaj ransomware

Dacă porniți computerul și vă întâmpină doar un mesaj de răscumpărare în locul ecranului obișnuit de pornire, sunt șanse foarte mari să fi devenit victima unui atac de tip ransomware. De obicei, acest mesaj vă va indica un interval de timp scurt în care să plătiți, alături de instrucțiuni despre cum să plătiți în monedă digitală. Vestea proastă este că chiar dacă urmați instrucțiunile întocmai, există o șansă din trei să nu recăpătați accesul la acele fișiere criptate.

2. Computerul funcționează lent

Când programele malware - inclusiv troieni, viermi și mineri de criptomonede - sunt instalate pe un computer, acestea încetinesc dispozitivul. Acest lucru este valabil mai ales pentru atacurile de criptojacking, care folosesc putere și energie excesivă de procesare pentru a extrage moneda digitală. Dispozitivele care funcționează lent pot fi însă și rezultatul unor factori non-malițioși, cum ar fi igiena slabă a computerului. Cel mai bine este să verificați totuși dispozitivul pentru a vedea dacă a fost cu adevărat compromis.

3. Camera web pornește de la sine

Unele programe spyware instalate de hackeri sunt concepute nu numai pentru a colecta date de pe computer, ci și pentru a porni în secret camera web și microfonul. Acest lucru ar putea permite infractorilor cibernetici să înregistreze și să sustragă videoclipuri cu dvs. și familia dvs., pentru a le folosi apoi în potențiale încercări de șantaj. Urmăriți lumina camerei web pentru a verifica dacă devine independentă operațional. Este recomandat să o dezactivați atunci când nu o folosiți, prin aplicarea unui sticker sau a unui capac de acoperire asupra sa. 

4. Prietenii dvs. primesc mesaje nesolicitate de la conturile dvs.

O tactică clasică de phishing este de a deturna conturile victimelor și apoi de a le folosi pentru a trimite spam sau phishing către toți prietenii lor. Aceasta este o amenințare care poate fi ușor atenuată, dacă vă asigurați că toate conturile dvs. sunt protejate de MFA (autentificarea multifactor).

5. Apar mult mai multe reclame pop-up pe ecran

Adware-ul face de obicei bani pentru atacator prin expunerea victimelor la volume excesive de anunțuri. Astfel că dacă dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, acesta este un bun indicator că puteți avea instalat undeva pe dispozitiv un cod rău intenționat sau un software potențial nedorit.

6. Apar bare noi de instrumente în browser

Programele malware pot instala și bare suplimentare de instrumente în browser. Dacă descoperiți vreuna pe care nu o recunoașteți sau nu vă amintiți că ați descărcat-o dvs., acesta ar putea fi un alt semn că dispozitivul dvs. a fost hackuit. Dacă vă confruntați cu un atac malware din partea unui grup APT, poate fi necesar să restaurați PC-ul la setările din fabrică pentru a le elimina. O PUA (Potentially Unwanted Applications) simplă nu necesită o abordare atât de drastică, iar ștergerea aplicației și a barei de instrumente ar putea fi suficientă în acest caz.

7. Încep să apară pictograme aleatorii

Când software-ul malware este instalat pe un computer compromis, vor apărea adesea pictograme noi pe desktop. Acestea pot fi observate cu ușurință, atât timp cât desktopul dvs. este curat și organizat în permanență.

8. Parolele/date de conectare nu mai funcționează

Dacă hackerii au reușit să vă compromită computerul, este posibil să fi deturnat diverse conturi online, cum ar fi e-mailul dvs., și să vă fi schimbat parolele pentru a vă bloca accesul la ele. Confruntarea cu consecințele acestui lucru poate fi una dintre cele mai stresante părți ale oricărui atac cibernetic. Aceste situații implică o cantitate importantă de relaționare cu diverșii furnizori online ale căror clienți, parteneri sau conturi ale angajaților au fost deturnate.

9.  Datele și informațiile despre autentificări circulă pe dark web

Dacă primiți vreodată o notificare de încălcare a datelor de la o companie cu care faceți afaceri, luați-o întotdeauna în serios și încercați să o verificați și independent. Pe site-uri precum HaveIBeenPwned? puteți verifica o eventuală încălcare de securitate a datelor. Instrumentele de monitorizare pe dark web pot de asemenea să caute datele dvs. pe forumurile de criminalitate cibernetică și pe alte forumuri, acestea fiind o modalitate mai proactivă de a rămâne informat. Dacă acționați rapid, și vă schimbați parolele și/sau anulați cardurile de credit, puteți atenua riscul înainte ca infractorii să poată monetiza un atac.

Citiți și despre: 

Ce trebuie să faceți dacă primiți o notificare de încălcare a datelor

10. Primiți un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele de la instrumentele anti-malware cu tradiție ar trebui luate în serios, deși în același timp ferestrele pop-up false ale unor pretinse aplicații software de securitate pentru computere reprezintă o amenințare persistentă. Astfel, verificați dacă mesajul vine de la furnizorul dvs. legitim de software de securitate instalat pe computer și apoi urmați instrucțiunile pentru a încerca să găsiți și să ștergeți fișierele rău intenționate de pe computer. Nu presupuneți că avertismentul înseamnă că instrumentul software de securitate va curăța automat computerul de acea amenințare.

Ce puteți să faceți în continuare?

Dacă computerul dvs. a fost compromis, rulați o aplicație anti-malware de la o companie de renume pentru a încerca să găsiți și să eliminați orice cod rău intenționat. Apoi luați în considerare:

  • Resetarea tuturor parolelor pentru orice cont accesat de pe acel computer
  • Descărcarea unei aplicații de autentificare multifactor pentru a reduce riscul suplimentar de compromitere a contului
  • Achiziționarea unui instrument de monitorizare dark web pentru a verifica ce date au fost furate/expuse
  • Configurarea unei blocări a conturilor bancare, astfel încât hackerii/fraudatorii să nu poată exploata conturile dvs.
  • Monitorizarea tuturor conturilor pentru activități suspecte, în special conturile bancare

Dacă nu sunteți sigur că dispozitivul a fost curățat complet, luați în considerare resetarea parolei de pe un dispozitiv alternativ. Contactați furnizorul de software de securitate sau banca pentru mai multe sfaturi.

Citiți și despre: 

Cum să vă dați seama dacă telefonul dvs. a fost spart?

Phil Muncaster August 23, 2022

Lasa un comentariu