Începeți curățenia de primăvară și faceți ordine în viața digitală ca un profesionist


Este primăvară în emisfera nordică, asociată deseori cu prima curățenie generală din an datorită vremii care devine mai caldă și zilelor care devin mai lungi și mai luminoase. Dar această perioadă a anului ne invită nu doar să petrecem timp în aer liber ci reprezintă, de asemenea, momentul potrivit pentru a ne aranja atât casele cât și viețile noastre digitale.

Într-adevăr, având în vedere digitalizarea ferm înrădăcinată în aproape toate aspectele vieții noastre, ritualul anual de curățenie de primăvară nu ar trebui să se limiteze doar la casele noastre fizice. Mai degrabă, este ocazia perfectă de a organiza și de a insufla o viață nouă tuturor gadgeturilor de care depindem.

Ați rămas fără spațiu pe hard disk? Pornirea laptopului durează din ce în ce mai mult? Căsuța dvs. de e-mail este supraaglomerată? Soluții precum hard disk-uri mai mari, mai multă memorie sau plăci de bază și procesoare noi pot ajuta cu siguranță, dar acestea nu sunt gratuite. În plus, există modalități simple de a obține puțin mai multă performanță pentru dispozitivul dvs. 

Deci, de unde începeți? Unde anume este de făcut ordine? În funcție de cât de (dez)organizată este viața dvs. digitală, ar putea fi destul de multe de făcut. Totuși, nu vă temeți: orice sarcină poate deveni mai ușor de gestionat dacă este împărțită în pași mai mici. Iată prima propunere dintr-o mini-serie de trei articole despre curățarea digitală de primăvară.

În această primă parte oferim sfaturi pentru a vă curăța computerul, laptopul, smartphone-ul și tableta. Odată ce ați terminat, asigurați-vă că analizați și rețeaua de acasă și copiile de rezervă, precum și că urmați aceste tips&tricks pentru a face curățenie pe rețelele sociale și conturi online și pentru a îmbunătăți securitatea contului în acest proces.

Verificați software-ul instalat

Parcurgeți toate software-urile instalate și întrebați-vă când ați folosit ultima dată respectivele aplicații și dacă mai aveți nevoie de acestea. Software-ul nefolosit, cum ar fi unele aplicații Windows Store preinstalate, ocupă spațiu de stocare inutil și ar trebui șters. Pentru a face asta, accesați Start, apoi Setări și Aplicații (sau pur și simplu căutați Aplicații în bara de activități) și apoi eliminați toate programele de care nu aveți nevoie cu adevărat.

Același sfat este valabil și pentru „curățarea” dispozitivelor mobile. Dezinstalați toate aplicațiile de care nu aveți nevoie și luați în considerare dezactivarea aplicațiilor pe care le utilizați doar ocazional. De asemenea, opriți rularea aplicațiilor în fundal punându-le în modul „deep sleep”. Pentru îndrumări și indicații detaliate pentru dispozitivele Android și iOS, accesați articolul recent care explică de ce telefonul dvs. poate fi lent și cum să-l faceți să funcționeze mai rapid.

Examinați setările de pornire

Probabil că există o mulțime de software care se lansează automat ori de câte ori porniți laptopul. Dar aplicații precum Spotify, Skype sau iTunes trebuie să ruleze de fiecare dată când sistemul dvs. a pornit? De obicei acestea sunt accesate la cerere, așa că asigurați-vă că le împiedicați să ruleze în fundal și să afecteze procesul de pornire și performanța generală a sistemului dvs.

Sistemele de operare moderne vă permit să vizualizați și să editați cu ușurință aplicațiile care sunt încărcate automat odată cu pornirea sistemului. Pentru a vedea o listă a acestor programe pe Windows, de exemplu, faceți clic dreapta pe o parte goală a barei de activități și faceți click pe Task Manager și apoi pe Pornire. Sau pur și simplu apăsați butonul Windows de pe tastatură și căutați aplicațiile de pornire.

Curățați căsuța de e-mail

Dacă utilizați un program de e-mail, cum ar fi Microsoft Outlook sau Thunderbird, fie e-mailurile întregi, fie fișierele atașate acestora sunt stocate local pe dispozitiv. Unii furnizori de servicii de e-mail gratuite oferă, de asemenea, doar spațiu limitat de stocare online.

Pentru a efectua o curățenie de primăvară în căsuța de e-mail, luați în considerare ca e-mailurile dvs. să fie listate în ordine inversă în funcție de timp, adică mai întâi pe cele mai vechi, și decideți dacă mai trebuie să păstrați o chitanță de plată din 2010 sau o invitație la o petrecere din 2011, de exemplu. Cu opțiunea Outlook Mailbox Cleanup, de exemplu, sarcina de a vă menține căsuța de e-mail ordonată va fi ușoară, oferind diverse variante pentru filtrare și pentru acțiuni de ștergere sau arhivare.

figura 1. variante de filtrare pentru Outlook Mailbox Cleanup

Curățați folderul Downloads

Aveți unul sau mai multe foldere în care stocați toate fișierele descărcate de pe web? Deschideți aceste foldere, vedeți dacă mai aveți nevoie de fișierele vechi prezente acolo și dacă nu mai sunt de actualitate, ștergeți-le și asigurați-vă că goliți și Recycle Bin din computer. Acest lucru va elibera probabil gigaocteți de spațiu pe hard disk cu un efort minim.

Filtrați materialele foto și video

Cel mai probabil dețineți multe imagini și videoclipuri stocate pe laptop, telefon sau tabletă. În unele cazuri, acestea includ și fotografiile de pe dispozitivele mobile mai vechi. Dar este necesar să păstrați toate fotografiile sau videoclipurile pentru totdeauna? Luați în considerare ștergerea fotografiilor care nu mai prezintă interes sau de calitate scăzută sau, alternativ, mutați-le pe un hard disk extern, pe un stick USB, pe un dispozitiv de stocare în rețea (NAS) sau folosiți un serviciu de stocare în cloud. 

Instalați ultimele actualizări de software

După ce ați adus numărul de aplicații instalate la un total rezonabil și nu pornesc toate automat la pornirea dispozitivului, aruncați o privire dacă utilizați cele mai recente versiuni ale întregului software respectiv. Actualizările de software există cu un motiv, și mai ales cele care țin de securitatea sistemului de operare. 

Software-ul învechit poate conține lacune de securitate care sunt exploatate de infractorii cibernetici, fiind vulnerabilitatea pe care actualizările de sistem o elimină sau minimizează, prin aplicarea de patch-uri și astfel, ținerea la distanță a escrocilor. 

Ca rezultat, asigurați-vă că vă păstrați sistemul de operare și toate aplicațiile actualizate, fără a amâna prea mult instalarea actualizărilor disponibile. De fapt, pentru a ușura lucrurile, majoritatea dispozitivelor de astăzi au actualizări automate activate în mod implicit.

Acestea au fost sfaturile legate de curățenia de primăvară pentru dispozitivele mobile. În următoarele articole din mini-serie vom analiza cum să vă curățați rețeaua și dispozitivele conectate la rețea și cum puteți avea o rutină solidă de backup a datelor.

Citește și: 

Top 10 moduri pentru a vă limita amprenta digitală: un apel la vigilență și precauție în viața digitală

Datele dvs. personale sunt expuse excesiv în mediul virtual? Iată 7 pași pentru o prezență online responsabilă și sigură

 

Thomas Uhlemann April 10, 2023

Lasa un comentariu