Ne dați ori nu ne dați? Atacurile cibernetice pot fi mereu înfricoșătoare, nu doar de Halloween


Halloween-ul nu este doar o sărbătoare în care copiii vă bat la ușă îmbrăcați în costume înfricoșătoare și colindă casele pentru a primi dulciuri. Fiți precauți și rămâneți la curent pentru a afla despre unele dintre cele mai comune și dăunătoare trucuri folosite de criminalii online și despre cum puteți evita diverse erori de securitate în această perioadă și nu numai.

Pericolul real, însă, nu bate la ușă. Hackerii, impostorii și escrocii de tot felul se ascund în toate colțurile internetului și pun la cale noi metode de a vă păcăli pentru a primi date personale sau recompense financiare. Acesta este un moment bun să analizați câteva modalități comune prin care informațiile personale ar putea fi puse în pericol și să descoperiți câteva sfaturi care să vă ajute să evitați trucurile hackerilor.

Sfaturi de autoapărare împotriva trucurilor escrocilor

Trucul escrocilor #1: Site-uri web false

Sfatul #1: Recunoașterea atacurilor de phishing 

Cineva vă trimite un mesaj pe Instagram despre o afacere uimitoare cu Bitcoin. Minunat! Și tot ce trebuie să faceți este să accesați un simplu link? Sună și mai bine. Sau nu? O dată accesat linkul, ajungeți la un site care arată super profesionist și convingător, unde există un loc în care să introduceți detaliile cardului de credit pentru a merge mai departe? Da, aceasta este cu siguranță o înșelătorie. Și devine și mai greu de depistat imediat dacă un site web este real sau nu atunci când există versiuni frauduloase ale portofelelor de criptomonede binecunoscute.

Pentru a evita înșelătoriile care implică site-uri web false, în special cele care solicită informații personale sau detalii bancare, asigurați-vă că:

  • Evitați să faceți clic pe linkuri din mesajele nesolicitate, cu atât mai mult dacă au apărut din senin și folosesc un salut generic.
  • Analizați orice situație și nu vă grăbiți să luați o decizie.
  • Fiți atenți la domeniile scrise greșit și, o dată accesat un site web, căutați și alte semnale de alarmă, cum ar fi greșeli gramaticale suspecte sau imagini cu rezoluție scăzută.
  • Luați în considerare introducerea manuală a adresei site-ului web în bara browserului și/sau încercați funcția Google pentru Statusul de navigare sigură sau verificatorul de adrese URL al VirusTotal pentru a verifica dacă un anumit domeniu este sigur. 
  • Utilizați site-uri web cu HTTPS (reprezentat prin pictograma cu lacăt verde din stânga URL-ului), în special pe site-urile care solicită detalii de conectare sau ale cardului de credit, pentru a vă proteja datele în timp ce acestea sunt transmise de la browserul dvs. web la serverul web. Amintiți-vă, totuși, că acest lucru în sine nu este 100% sigur, multe site-uri de phishing folosind HTTPS, care criptează datele cu protocolul TLS/SSL.
  • Căutați setările pentru politica de confidențialitate care să vă garanteze drepturile conform GDPR sau reglementărilor locale în cazul în care decideți să oferiți informațiile dvs. personale. Absența unei astfel de zone dedicate vizibile ar trebui să vă facă suspicios. 

 

Trucul escrocilor #2: Aplicații bancare false și riscuri pe piețele online

Sfatul #2: Prudență suplimentară cu tranzacțiile online și serviciile bancare mobile

A face cumpărături online este atât de ușor încât există tendința de a uita de riscurile asociate și astfel oferim cu ușurință detaliile cardului bancar comercianților, ne conectăm conturile PayPal și trimitem bani prin aplicații online cum ar fi Cash App sau Zelle. Dar, pe măsură ce avem mai multe instrumente, infractorii cibernetici au mai multe oportunități de a ne înșela. Deci, dacă efectuați orice tranzacție online și doriți să vă protejați de riscurile bancare mobile, există câteva lucruri pe care ar trebui să le faceți întotdeauna:

  • Evitați descărcarea de aplicații financiare din magazinele online de aplicații terțe.
  • Instalați aplicații din magazinele de aplicații oficiale (Google Play și App Store). Chiar înainte de a o face, totuși, verificați evaluarea, recenziile și numărul de instalări.
  • Păstrați-vă dispozitivul actualizat și utilizați o soluție de securitate mobilă de încredere.
  • Dublați securitatea dvs. prin activarea autentificării cu doi factori (2FA). 
  • Dacă doriți să vindeți ceva online, de exemplu pe Facebook Marketplace, asigurați-vă că acceptați plăți numai prin servicii de renume, cum ar fi PayPal, și păstrați întotdeauna conversația în aplicația pe care o utilizați pentru vânzare. 
  • Băncile nu vă vor trimite din senin coduri de verificare aleatorii și apoi nu vă vor contacta telefonic ulterior pentru a cere respectivele numere. Aceasta este o înșelătorie pentru a obține acces la contul dvs.
  • Dacă este posibil, creați carduri virtuale pe care le puteți folosi pentru cumpărături online. Acest lucru va împiedica compromiterea numărului dvs. real de card bancar dacă există o breșă încălcare a datelor. Unele bănci permit, de asemenea, crearea de carduri virtuale de unică folosință pentru achiziții unice.

 

Trucul escrocilor #3: Escrocherii pe Instagram și alte platforme de social media

Sfatul #3: Învățați cum să deconspirați un escroc pe rețelele sociale 

Înșelătoriile care se răspândesc pe site-urile de social media, cum ar fi Instagram, Facebook și TikTok, sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de înșelăciuni și vin în diferite forme și dimensiuni. Dar dacă doriți să evitați să cădeți pradă acestor scheme, încercați să urmați câteva reguli:

  • Nu accesați linkuri trimise de străini în DM-urile dvs. Amintiți-vă că, dacă un hacker ajunge să impersoneze un cunoscut de-al dvs. și îi folosește contul pentru a vă trimite mesaje, ar putea folosi direct acel cont, fără să vă ceară dvs. detalii despre acesta.  De asemenea, Instagram trimite e-mailuri cu pașii de recuperare a conturilor doar la adresa de e-mail înregistrată de utilizatorul legitim, la crearea inițială a acestuia.
  • Chiar dacă cunoașteți persoana care vă scrie, aveți grijă când accesați linkurile – linkul ar fi putut fi trimis de cineva care i-a spart contul.
  • Nu participați la scheme cu criptomonede sau la orice fel de trucuri de îmbogățire rapidă. Nu numai că în majoritatea cazurilor aceste companii nu reușesc să „plătească dividende”, dar înșelătoria este de fapt o modalitate de a vă fura detaliile bancare. 
  • Unele înșelătorii, cum ar fi cele de tip Sugar baby, vă vor cere să le trimiteți o primă plată pentru a obține ulterior o indemnizație săptămânală sau lunară. Nu vă amăgiți, nu veți primi niciodată alocația și nici banii nu vă vor fi restituiți înapoi pe card.
  • Raportați contul escrocului.

 

Trucul escrocilor #4: Escrocherii pe WhatsApp de uzurpare a identității familiei 

Sfatul #4: Sunați mai multe persoane pentru a verifica și confirma mesajul primit 

Unele trucuri sunt destul de intruzive și malițioase, cum ar fi acesta. Escrocii pot trimite un mesaj text pentru a spune „Bună, mamă” sau „Bună, tată”, susținând că și-au pierdut numărul de telefon și că ar trebui să îl salvați pe acesta nou. În timp ce un părinte îngrijorat poate crede cu ușurință mesajul, escrocul va fi făcut primul pas spre a câștiga încrederea victimei pentru a cere la un anumit moment dat bani. Un alt mesaj folosit este „Nu-mi pot accesa contul bancar pentru că mi-am pierdut telefonul”. Și acesta sună destul de convingător și, înainte de a realiza ce se întâmplă cu adevărat, puteți trimite deja bani infractorilor prin intermediul unor site-uri dubioase. Iată cum să nu deveniți victimă în această schemă:

  • Verificați de două ori și apelați întotdeauna membrul familiei a cărui identitate să o uzurpe pe numerele de telefon originale.
  • Dacă nu puteți da de acesta de la primul apel, insistați până când reușiți. Nu transferați niciodată bani înainte de a confirma identitatea destinatarului.
  • Dacă sunteți cu adevărat îngrijorat și simțiți că cineva apropiat vă cere cu adevărat ajutorul, încercați să puneți câteva întrebări personale la care doar acea persoană ar putea răspunde.
  • Raportați contul escrocului.

Zi și noapte, de Halloween sau în orice altă zi a anului, lumea online este plină de riscuri. Din fericire, cu toții putem fi pregătiți să facem față acestor tipuri de amenințări, fiind vigilenți și folosind un software de securitate actualizat. Acestea sunt adevăratele recompense!

Bucurați-vă de un Halloween fericit și în siguranță!

 

Amer Owaida October 28, 2022

Lasa un comentariu