Vreți să cumpărați un dispozitiv second-hand? Iată de ce trebuie să țineți cont.


Dacă încercați să adoptați un stil de viață mai responsabil, încercați totodată să luați toate măsurile de protecție pentru a nu plăti în final mai mult decât vă doreați.

Potrivit unui raport publicat de Forumul Economic Mondial, în anul 2018 au fost produse aproximativ 50 de milioane de tone de deșeuri electronice. Se estimează că această cifră se va dubla în următorii ani dacă nu se va schimba comportamentul consumatorilor. În încercarea de a reduce poluarea de pe planeta noastră, multe persoane încearcă să adopte un stil de viață responsabil. Acestea își reduc consumul de carne, cumpără doar produsele de care au nevoie și care nu sunt neapărat un fashion statement și încearcă implementarea metodelor de reciclare ... toate pentru a reduce amprenta lor de carbon asupra mediului.

Un alt mod de a reduce risipa și de a economisi banii este achiziționarea de dispozitive electronice second-hand, în special computere și smartphone-uri - o opțiune care merită cu siguranță luată în considerare.

Cu toate acestea, achiziționarea unui dispozitiv second-hand poate prezenta un anumit risc, întrucât nu știți cu adevărat cum a fost utilizat dispozitivul în lunile sau anii anteriori. Dar riscurile pot fi atenuate; aflați cum citind mai departe acest articol.

Achiziționarea dispozitivului

Când alegeți să cumpărați un dispozitiv folosit în prealabil, aveți o varietate de surse din care să alegeți. Prima și, probabil, cea mai bună alegere este cumpărarea unui dispozitiv recondiționat de la un vânzător autorizat. Acest lucru înseamnă că dispozitivul a fost curățat și verificat de către vânzător, atât pe partea hardware, cât și din punct de vedere software. În unele cazuri, este posibil să primiți chiar și o garanție pentru dispozitiv, care vă oferă liniște dacă produsul dezvoltă probleme de operare la scurt timp după cumpărare.

Cealaltă opțiune este cumpărarea de pe site-urile online cu anunțuri de vânzare. În acest caz, probabil că vă va fi destul de greu să inspectați personal dispozitivul înainte de a-l comanda. Dacă optați pentru această metodă de cumpărare, ar trebui să accesați doar site-urile de anunțuri cu renume care impun măsuri de securitate împotriva persoanelor rău intenționate. Cercetați vânzătorul, parcurgeți recenziile acestuia și nu ezitați să puneți întrebări despre dispozitiv și starea acestuia. Dacă ați luat decizia de a achiziționa acel produs, utilizați un serviciu de plată care oferă protecție plăților online pentru a vă securiza detaliile bancare.

Ce să fac dacă am cumpărat un computer second-hand?

Dacă nu ați cumpărat un produs recondiționat, achiziționarea calculatorului sau a laptopului este doar o parte din ceea ce aveți de făcut până să puneți produsul în slujba dvs. Trebuie să verificați dacă totul este în stare de funcționare. Nu ar trebui să vă grăbiți să utilizați direct computerul. Dacă îl porniți și are deja un sistem de operare în funcțiune, nu vă grăbiți să descărcați programele preferate sau să utilizați rețelele de socializare. În primul rând, verificați dacă nu există pe hard disk date rămase ale proprietarului anterior.  Descărcați apoi și să instalați un produs de securitate antivirus si antimalware de renume pentru a realiza o scanare completă a computerului.

S-ar putea să vă întrebați "De ce?". Ei bine, nu aveți niciun alt mod mai bun de a ști dacă nu cumva vânzătorul a instalat vreun cod malware pe computer, având scopul de a vă înșela ulterior. Calculatorul poate avea un keylogger instalat pentru a avea acces la datele de autentificare ale tuturor conturilor dvs. sau poate avea o altă formă de malware care vă poate fura datele și le poate transfera pe un server de la distanță. Cu toate acestea, oricare dintre lucrurile menționate anterior pot fi evitate dacă depuneți puțin efort și luați metodele de protecție necesare.

O opțiune mai ecologică - în comparație cu înlocuirea hard disk-ului din computer cu unul nou - ar presupune ștergerea tuturor datelor de pe unitatea hard. Producătorii de hard disk-uri oferă programe utilitare care vă permit să ștergeți unitatea cu diferite grade de securitate, de la o singură suprascriere la mai multe treceri cu date aleatorii și chiar protocoale de securitate specifice. După ce ați ales și ați realizat una dintre aceste opțiuni, ar trebui să continuați și să efectuați o instalare de la zero a sistemului de operare ales. Adăugarea unei soluții de securitate pe computer pentru o protecție suplimentară va fi mai mult decât un pas final și vă va ajută să folosiți acel computer fără probleme.

Ce să fac dacă am cumpărat un smartphone second-hand?

Ca și în cazul computerelor, aceleași reguli se aplică și pentru smartphone-uri: dacă nu l-ați cumpărat recondiționat de la un vânzător care vă oferă garanție, trebuie să inspectați dispozitivul cu atenție și în detaliu. După ce verificați că smartphone-ul nu prezintă semne de deteriorare hardware, este timpul să vedeți dacă există probleme la nivel software-ul. Dacă ce îl porniți pentru prima dată, dar nu vi se solicită să parcurgeți procesul de configurare, ar trebui să vă puneți imediat niște semne de întrebare. Este foarte posibil ca fostul proprietar să nu fi șters toate datele de pe dispozitiv și de aceea, este probabil, cel puțin teoretic, ca dispozitivul să conțină o formă de malware.

Pentru a șterge datele de pe telefon în siguranță, începeți prin a verifica dacă toate serviciile au fost deconectate; după ce ați făcut asta, ar trebui să eliminați toate conturile asociate telefonului. Următorul pas este să criptați datele dispozitivului. Din moment ce nu știți ce tip de date au fost stocate pe dispozitiv, aceasta este cea mai sigură metodă. În sfârșit, ați ajuns la pasul de resetare la setările din fabrică. Numele opțiunii poate varia de la producător la producător, dar, în final, ar trebui să facă același lucru: resetați smartphone-ul la setările din fabrică. Acest lucru înseamnă că totul este șters sau resetat și ar trebui să revină la starea în care se afla când a fost scos din cutie.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta în demersul dvs. de a cumpăra un dispozitiv second-hand și aplaudăm sincer faptul că aveți o atitudine responsabilă care protejează planeta.

Amer Owaida April 24, 2020

Lasa un comentariu