Este timpul să acționați: cum pot părinții să-și mențină copiii în siguranță pe Snapchat


Iată ce ar trebui să știe părinții despre Snapchat și de ce ar trebui să vă acordați ceva timp pentru a vă asigura că copiii dvs. pot rămâne în siguranță atunci când folosesc aplicația. 

Snapchat poate fi doar a zecea cea mai populară platformă de social media din lume, dar estimează un număr de utilizatori activi lunar de peste 750 de milioane. Platforma face furori în special în rândul copiilor și adolescenților, iar funcțiile sale, cum ar fi mesajele care dispar, poveștile și filtrele de realitate augmentată (AR) îi fac pe copii să se întoarcă pentru mai mult. De fapt, multe dintre ele au fost copiate de rivali mai mari, cea mai nouă aplicație fiind un chatbot AI numit „MyAI”.

Ca în toate aspectele acestei noi ere digitale, orice discuție despre rețelele sociale trebuie să abordeze confidențialitatea și siguranța online. Merită să alocați timp și resurse pentru a înțelege posibilele riscuri și pentru a vă familiariza cu numeroasele funcții din aplicația în sine, concepute pentru a spori siguranța utilizatorilor mai vulnerabili.

Snapchat și statusul datelor

Snapchat se mândrește cu confidențialitatea. La urma urmei, elementul cheie de diferențiere pentru această aplicație a fost, de mulți ani, faptul că „snaps-urile” – fotografii sau videoclipuri cu subtitrări – dispar odată ce destinatarul le-a vizualizat (mai multe despre asta mai târziu).

Cu toate acestea, este adevărat că, așa cum detaliază un raport recent, aplicația colectează o serie de informații de identificare personală (PII), locație și date biometrice despre utilizatori și le partajează cu terțe părți pentru analize, îmbunătățirea produselor și marketing. Snapchat poate colecta, de asemenea, informații despre activitatea unui utilizator pe alte servicii care folosesc cookie-urile pentru a îmbunătăți publicitatea.

Există, desigur, unele îngrijorări cu privire la chatbot-ul MyAI aduse în discuție de Biroul Comisarului pentru informații (ICO), autoritatea de reglementare a protecției datelor din Marea Britanie. Se pare că aplicația folosește contextul conversației MyAI a unui utilizator de-a lungul timpului, plus vârsta și locația generală a acestuia, pentru a difuza anunțuri direcționate.

Care sunt principalele riscuri Snapchat pentru copii?

Deși mesajele care dispar, pe de o parte, sporesc confidențialitatea prin eliminarea efectivă a conținutului din aplicație, ele pot crea și probleme suplimentare. Pentru început, părinților îngrijorați le va fi mai greu să monitorizeze ce fac copiii lor și ceea ce împărtășesc dacă mesajele dispar după ce au fost vizualizate de destinatar.

Psihologia din spatele acestei caracteristici poate, de asemenea, încuraja o partajare mai nesăbuită a imaginilor, dându-le copiilor un fals sentiment de securitate și făcându-i să creadă că imaginile lor vor dispărea fără consecințe. Acest lucru ar putea avantaja și impulsiona hărțuirea cibernetică și adulții care folosesc aplicația în scopuri nefaste. Mai mult chiar, în trecut, unii dintre angajații Snapchat au abuzat de accesul la acele instantanee pentru a spiona utilizatorii.

Iată câteva alte preocupări pe care părinții le pot avea în privința Snapchat:

  • Hărțuirea cibernetică: este o problemă pe orice site de socializare, așa cum este și în lumea reală. Din păcate, mai puțin de un sfert (23%) dintre victimele agresiunii cibernetice din liceu raportează abuzul unui adult. Și mesajele care dispar fac și mai puțin probabil ca aceste incidente să fie raportate către un părinte sau un profesor.
  • Conținut neadecvat: Conform Snapchat, conținutul Stories și Spotlight este supravegheat și filtrat, dar „unele postări pot conține imagini sau subtitrări care nu încalcă în mod explicit Regulile comunității noastre, dar prezintă conținut sensibil sau sugestiv”. Instantaneele individuale pot conține, de asemenea, imagini sau videoclipuri la care ai prefera să nu fie expus copilul tău. Riscul este poate mai acut în aplicația MyAI, unde chatbot-ul poate să nu proceseze pe deplin statusul sau conceptul de „conținut nepotrivit”.
  • Grooming și sextortion: Din păcate, va exista întotdeauna o mică minoritate pe site-urile de socializare care nu se află acolo pentru a interacționa cu prietenii și familia, ci pentru a vâna utilizatorii mai vulnerabili. În mod teoretic, un utilizator adult ar putea trimite Snaps-uri sau mesaje copiilor, iar caracteristica Snap Map a platformei le permite copiilor să-și partajeze locația. Un raport din 2023 a constatat că până la 26% dintre infracțiunile de grooming înregistrate de poliția din Marea Britanie au avut loc pe Snapchat. Platforma a lansat recent o varietate de funcții noi concepute special pentru a ajuta la protejarea copiilor pe site.
  • Provocări și Snapstreaks: Copiilor le place să se joace și să concureze. Și există o mulțime de oportunități de a face acest lucru pe Snapchat. Când utilizatorii schimbă Snaps-uri timp de două zile consecutiv, aplicația va ține evidența activității, cunoscută drept „streak” și va șterge mesajele după 24 de ore de inactivitate. Acest lucru ar putea încuraja un comportament care provoacă dependență sau partajarea excesivă a informațiilor personale. Un studiu din 2023 susține că utilizarea frecventă a Snapchat este direct legată de FOMO, anxietate și stima de sine scăzută.

 

Rămâneți în siguranță pe Snapchat

Copiilor nu le place să li se tină predici, în special de către un părinte care poate nici măcar nu înțelege pe deplin aplicațiile pe care le folosesc. Așa că familiarizați-vă cu Snapchat și purtați o conversație sinceră despre preocupările dvs. Stabiliți reguli și limite de utilizare pentru copiii dvs., precum și cu cine ar trebui și cu cine nu ar trebui să se împrietenească pe platformă. Odată cu încrederea reciprocă, sperăm că se vor simți confortabil să anunțe ori de câte ori primesc o cerere de prietenie de la cineva pe care nu-l cunosc.

Iată câteva alte sfaturi pentru a vă menține copiii în siguranță atunci când utilizați aplicația:

  • Distribuiți sfaturi de bune practici despre cum să utilizați rețelele sociale într-un mod care să nu afecteze negativ sănătatea mintală
  • Asigurați-vă că se înregistrează cu vârsta corectă, astfel încât setările corecte vor fi aplicate implicit
  • Discutați ce este și ce nu este OK să partajeze în aplicație, inclusiv informații personale și conținut adecvat
  • Explorați împreună funcțiile de siguranță ale Snapchat. Acestea includ:
  • Avertismente în aplicație care alertează adolescenții atunci când primesc mesaje de la persoane care nu sunt prieteni sau persoane de contact comune
  • Blocare îmbunătățită pentru a preveni hărțuirea cibernetică
  • Ghost Mode - acest status împiedică alți utilizatori să vadă locația copilului dvs.
  • Funcții implicite de chat care împiedică copilul să trimită mesaje cuiva de pe platformă, cu excepția cazului în care sunt prieteni
  • Raportarea altor utilizatori (ține apăsat pe Snapchat ID, selectează „Mai multe” și „Raportează”)
  • Diverse setări de confidențialitate pentru a limita cine poate vedea profilul copilului și cine îl poate contacta
  • Vizitați Centrul pentru familie al platformei pentru a afla mai multe despre o serie de instrumente și resurse care ar trebui să vă ofere o imagine de ansamblu asupra activității copilului dvs. pe Snapchat. De asemenea, instrumentele vă vor permite să raportați orice nelămurire echipei Trust & Safety.
  • Configurați un cont Snapchat și conectați-l la cel al copilului dvs. pentru a vedea cu cine sunt prieteni și cu cine a avut contact în ultima săptămână.

 

Din păcate, părinții din anii 2020 nu au luxul de a ignora ceea ce fac copiii lor online. Implicarea este cea mai bună modalitate de a-i menține în siguranță. 

 

Phil Muncaster September 20, 2024

Lasa un comentariu