Sextortion: cum îi afectează pe adolescenți și ce trebuie să știe părinții pentru a-i proteja


Prădătorii online îi păcălesc sau îi constrâng din ce în ce mai mult pe tineri să împărtășească videoclipuri și fotografii explicite cu ei înainte de a-i amenința că vor posta conținutul online. 

Lumea digitală a oferit tinerilor nenumărate oportunități pe care părinții lor nu le-au experimentat niciodată. Astfel, în timpul restricțiilor din perioada pandemiei, noile căi de comunicare online i-au ajutat pe adolescenți să rămână în contact unii cu alții. Acum, când restricțiile nu mai sunt în vigoare, farmecul lumii digitale rămâne neschimbat. Dar pe lângă posibilitățile nelimitate oferite, lumea online îi expune, de asemenea, pe adolescenți la pericole pe care părinții lor nu le-au întâlnit niciodată când erau tineri.

De exemplu, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de sextortion (șantaj pentru favoruri sexuale, din alăturarea cuvintelor din engleză sex și extortion), inclusiv a celor care vizează adolescenții. În 2021, FBI a susținut că a înregistrat peste 16.000 de plângeri numai în primele șapte luni ale anului. Este posibil ca multe alte cazuri să fi rămas nesemnalate deoarece alte victime au fost prea rușinate pentru a depune plângere.

Este timpul ca părinții și tutorii legali să conștientizeze riscurile cu care se confruntă copiii lor în mediul online și să descopere câteva sfaturi de bune practici pentru a putea gestiona astfel de situații.

Ce este șantajul de tip sextortion?

După cum sugerează și numele, sextortion este un tip de șantaj în care un prădător online păcălește sau constrânge o victimă să împărtășească imagini sau videoclipuri sexuale explicite și apoi amenință că va face public materialul dacă victima nu-i plătește o recompensă financiară sau dacă nu este de acord să trimită mai multe fotografii sau videoclipuri de acest tip.

Această infracțiune nu trebuie confundată cu escrocheriile de tip sextortion, în care escrocii online trimit e-mailuri în care pretind că au instalat programe malware pe computerul victimei, care le-ar fi permis să înregistreze persoana care accesează pornografie online. Aceste emailuri includ detalii personale, cum ar fi o parolă veche de e-mail obținută în urma unei breșe de securitate, pentru a face ca amenințarea să pară cât mai realistă. Fenomenul e-mailurilor de înșelăciune tip sextortion a apărut ca urmare a creșterii gradului de conștientizare publică a șantajului sexual în sine, iar criptomonedele au reprezentat o metodă de plată simplă și oarecum anonimă în aceste cazuri.

Recent, FBI a emis mai multe avertismente cu privire la creșterea numărului de cazuri de sextortion. Victimele au fost contactate online de persoane care își mascau adevărata identitate. Infractorii online reușeau să le câștige încrederea apoi păcăleau victimele să le trimită imagini sau videoclipuri explicite cu ele însele. Victimele s-au confruntat apoi cu cereri pentru mai multe astfel de materiale (sau bani), în caz contrar conținutul era dezvăluit prietenilor și familiei.

Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți copii și adolescenți devin țintele atacurilor de sextortion - sunt mai creduli și, prin urmare, mai ușor de păcălit de către prădătorii online. Iar în multe cazuri, aceștia din urmă doresc în mod special să obțină imagini compromițătoare ale tinerilor pentru propria satisfacție.

Această amenințare poate viza ambele sexe. Deși există numeroase exemple de escroci care vizează în general victime de sex feminin, FBI a avertizat recent și asupra unei creșteri abrupte a incidentelor de sextortion care vizează băieți adolescenți.

Care este impactul sextortion-ului?

Posibilitatea ca imaginile sau videoclipurile nud să fie difuzate prietenilor și familiei poate provoca traume emoționale și psihice serioase pentru victime. Adolescenții implicați sunt adesea prea rușinați sau se tem să ceară ajutor de la prieteni, părinți sau profesori. Aceștia pot încerca să dea curs solicitării prădătorului, cu speranța că astfel se va termina șantajul, doar pentru a ajunge în momentul în care atacatorul cere și mai multe fotografii sau bani. Din păcate, în unele cazuri, aceste incidente se pot sfârși tragic:

  • În 2016, Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie (NCA) a afirmat că cel puțin patru sinucideri au fost legate de cazuri de sextortion.
  • În mai 2022, un tânăr de 17 ani s-a sinucis după ce un infractor cibernetic a încercat să îl șantajeze și i-a cerut mii de dolari.
  • În iunie 2022, un caz similar s-a întâmplat în Manitoba, Canada, după ce un tânăr de 17 ani a fost abordat pe Snapchat.
  • Cu doar câteva săptămâni în urmă, un bărbat din SUA a fost condamnat la 18 ani în spatele gratiilor; acesta a șantajat un licean pe care îl abordase online să întrețină relații sexuale cu el, înregistrând video actul sexual.

 

Cum vă puteți proteja copilul de sextortion?

Astfel de incidente pot fi înspăimântătoare pentru majoritatea părinților. Dar, oricât de tentant ar fi să încercați să restricționați adolescenților utilizarea internetului sau accesul la anumite site-uri, crearea unei atmosfere de onestitate și încredere reciprocă acasă va fi mai eficientă metodă pe termen lung.

CITIȚI ȘI: What’s your attitude to parental controls?

Părinții și tutorii legali trebuie mai întâi să înțeleagă ei înșiși pericolele și apoi să le împărtășească copiilor lor, fără a-i judeca. Comunicarea bidirecțională este esențială. Tinerii trebuie să simtă că pot cere părinții lor ajutor dacă sunt implicați într-un caz de sextortion.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, iată o scurtă listă de pași de bune practici pe care să îi parcurgeți împreună cu copilul dvs:

  • Încetați orice comunicare cu șantajistul
  • Nu faceți nicio plată către acesta 
  • Păstrați cât mai multe dovezi, inclusiv capturi de ecran ale mesajelor sau imagini salvate
  • Raportați cazul la poliție, cât și către platforma online relevantă

 

Vestea bună este că, în cazul în care acesta a încercat să distribuie conținutul online, majoritatea site-urilor de socializare de renume vor avea politici de eliminare a acestuia. Iar acțiunile poliției încep să aibă un impact. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Interpolul a obținut o victorie când a demascat o rețea de sextortion care a obținut aproximativ 43.000 USD de la victime din Asia.

Puneți accent pe prevenție

Prevenția este întotdeauna cea mai bună cale de acțiune în acest caz. Deși cele mai multe amenințări de sextortion din prezent implică mai degrabă inginerie socială decât programe malware pentru furtul de informații, este util să luați măsuri pentru a reduce amenințarea din ambele părți. Pentru a vă putea proteja copiii, vorbiți cu ei despre acest pericol și despre măsurile simple pe care le pot lua pentru a se feri de el. Puteți centra discuția în jurul unor sfaturi precum:

  • Fiți precauți pe internet: oamenii nu sunt întotdeauna cine spun că sunt;
  • Setați-vă conturile de socializare pe modul privat;
  • Nu trimiteți videoclipuri sau fotografii unei persoane pe care nu ați cunoscut-o în viața reală;
  • Nu partajați niciodată fotografii sau videoclipuri intime ale voastre sau ale altcuiva - nu aveți niciun control asupra a ceea ce se întâmplă ulterior cu imaginile sau videoclipurile;
  • Ignorați mesajele de la străini și fiți precaut față de oricine dorește să mute conversația pe o altă platformă - astfel de eforturi sunt unul dintre semnele de avertizare ale unei înșelăciuni romantice;
  • Discutați și cereți ajutorului părinților ori de câte ori credeți că ați fost ținta unui prădător online.

 

În același timp, profitați de această oportunitate pentru a le reaminti copiilor și adolescenților importanța folosirii unor parole puternice și unice, a utilizării unor programe de securitate de încredere și evitării de a accesa link-uri sau de a descărca fișiere atașate din mesajele nesolicitate.

Phil Muncaster October 7, 2022

Lasa un comentariu