Parolele istețe și amuzante pe care le pot învăța ușor copiii dvs.


Aflați modul în care magicienii și supereroii preferați de cei mici vă pot ajuta copiii să rămână în siguranță, feriți de atacatorii cibernetici, plus alte trucuri utile pentru părinți, prin care îi pot încuraja pe copiii să folosească parole sigure.

În timp ce mulți dintre părinții de astăzi au crescut într-o epocă în care internetul și World Wide Web-ul erau la început, pentru copiii din prezent lumea virtuală este aproape inseparabilă de cea reală. Această nouă realitate vine cu propriul set de provocări pe care trebuie să le confrunte părinții, cum ar fi educarea celor mici către obiceiuri adecvate de securitate cibernetică, fără ca acestea să pară sarcini plictisitoare și greoaie.

Nimic nu este mai important decât să-i învățați cum să-și protejeze conturile online pentru că este foarte posibil să-și creeze o mulțime de conturi online în timp. Așadar, învățarea din timp a unei metode de alegere corectă a parolei, va rămâne permanent utilă și în viața lor de adulți. Dar, pentru că discutăm despre copii, este important să faceți lecțiile cât mai accesibile, ușor de înțeles, distractive și ușor de reținut. Pentru a marca Ziua Mondială a Parolelor, care are loc în prima joi a fiecărui luni mai, vom analiza câteva modalități prin care puteți arăta celor mici că alegerea corectă a parolelor poate fi distractivă.

Pot fi oare parolele distractive?

Parolele sunt prima linie de apărare a confidențialității, cea care împiedică orice persoană neautorizată să aibă acces la datele dvs. prețioase. Deși mulți oameni ar putea fi de acord că alegerea unei parole puternice și sigure este cel mai important aspect de securitate IT și toată lumea ar trebui să se asigure că o configurează mereu corect, numeroase statistici, sondaje și breșe de date au arătat că aproape nimeni nu respectă acest sfat. Nu trebuie să căutați prea mult, listele statistice anuale ale celor mai comune parole, sunt în mod constant alcătuite din alegeri precum „12345” și „password”.

Acum, dacă ar vedea copiii aceste liste de parole, probabil că le-ar considera amuzante și ușor de reținut. Amuzante? Poate. Ușor de amintit? Sigur. Periculoase? Categoric! Acesta nu este un obicei pe care doriți să îl promovați. În schimb, le puteți arăta cum să evite capcanele obișnuite ale creării parolei și să îi învățați cum să o facă corect, cu ajutorul unor trucuri distractive. Puteți începe prin a le spune că frazele de acces sunt mult mai sigure și mai ușor de reținut decât o simplă combinație de litere și puteți crea un joc din alegerea unei astfel de fraze care să țină rolul unei parole.

Aceasta ar putea implica încorporarea unei glume sau expresii amuzante în fraza de acces, pe care doar familia o cunoaște sau a unor aspecte din cărțile sau filmele lor preferate, de exemplu „MasterYodaAre.66MetriInaltime!”. După cum puteți vedea, include toate caracteristicile unei bune expresii de acces - lungime, o combinație de litere mari și mici, caractere speciale și numere. Alternativ, puteți combina și o serie de lucruri simpatizate de cei mici, cum ar fi cartea și mâncarea lor preferată - „HarryPotterAnd5DinoNuggies!”. Un aspect cheie de reținut și spus copiilor este că aceștia nu ar trebui să împărtășească niciodată parolele cu nimeni, parolele ar trebui să rămână întotdeauna secrete.

Trebuie să vi le amintiți pe toate?

Acum că v-ați învățat copiii cum să creeze o expresie de acces unică și puternică, este important să rețineți că de-a lungul vieții lor vor crea nenumărate conturi online. Și dacă nu doriți să îi împovărați cu crearea uneia de fiecare dată și apoi să fie nevoie să și-o amintească, ceea ce va fi aproape imposibil pe măsură ce parolele se acumulează, va trebui să introduceți o soluție care să simplifice procesul.

Introduceți în explicații managerul de parole, o aplicație special concepută pentru a stoca toate credențialele de conectare într-un seif criptat, util pentru a genera parole complexe pentru dvs. Aceasta înseamnă că cei mici nu vor trebui să creeze, să memoreze sau să completeze parole unice complexe pentru conturile lor online de fiecare dată; managerul o va face pentru ei. Tot ce vor trebui să-și amintească este o expresie de acces master unică pe care să o alegeți împreună.

Autentificare multifactor – metodă spion sub acoperire

Copiii dvs. ar trebui așadar să aibă conturile securizate și gestionarea parolelor ar trebui să fie pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, pentru a-și păstra anumite conturi sensibile în maximă siguranță, ar fi foarte util să adăugați un strat suplimentar de securitate. Aici intervine autentificarea multifactor (MFA) sau autentificarea cu doi factori (2FA, așa cum mai este cunoscut).

În general, unul dintre cele mai comune metode 2FA utilizate sunt mesajele text automate pe care le primiți (via SMS sau e-mail) ori de câte ori încercați să vă conectați la un cont. Din păcate, nici aceasta nu este cea mai sigură metodă posibilă, pentru că în caz extrem, și mesajele text pot fi interceptate. Prin urmare, este mai bine să optați pentru una dintre metodele mai sigure, cum ar fi o aplicație de autentificare suplimentară sau o soluție hardware, cum ar fi token-urile de autentificare.

Când vine vorba de token-uri fizice sau aplicații de autentificare, este ușor să le explicați rolul într-un mod distractiv, pentru ca cei mici să le înțeleagă. Probabil că au văzut un desen animat sau un film pentru copii în care protagonistul este un școlar în timpul zilei și superspion noaptea. Așadar, le puteți explica faptul că o aplicație de autentificare este un instrument special care trimite micilor spioni un cod unic pe care doar ei îl au, astfel încât să poată accesa informații sensibile care sunt clasificate drept top secret.

Concluzii

În timp ce predarea către copii a unor obiceiuri adecvate de securitate cibernetică poate părea o sarcină complicată, este totuși important să începeți din timp, mai ales în această eră digitalizată. Cu toate acestea, combinarea elementelor educaționale și a celor distractive, se poate dovedi un exercițiu util și interesant, care îi va învăța pe copiii dvs. să rămână în siguranță online.

Pentru a afla mai multe despre pericolele cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în care nu numai tehnologia poate ajuta, accesați portalul dedicat Safer Kids Online.

Amer Owaida May 11, 2021

Lasa un comentariu