6 milioane de conturi de Instagram au fost sparte


Un atac cibernetic despre care s-a crezut că vizează doar conturile de Instagram ale celebrităților a accesat, de asemenea, milioane de date private ale utilizatorilor.

Avertismentul vine la doar câteva zile după ce contul de Instagram al cântăreței Selena Gomez se presupune că a fost compromis, hackerii folosind o eroare în interfața de programare a aplicațiilor (API), pentru a accesa numerele de telefon și adresele de e-mail.

Inițial, se credea că atacul s-a concentrat numai pe obținerea accesului la conturile A-lister, ulterior dovedindu-se că aproape șase milioane de conturi Instagram ar putea avea informațiile private furate.

Știrile privind compromiterea conturilor "comune" reprezintă o preocupare suplimentară pentru gigantul din social media, după ce a asigurat pe toată lumea în data de 30 august, că doar celebritățile au fost vizate.

Hackerii, ce se autointutulează Doxagram, au creat o bază de date online în dark web, accesibilă infractorilor cibernetici. Grupul susține că "vă va costa  doar 10 dolari (prețul a două căni de cafea) dacă doriți informațiile de contact ale celebrităților".

Această știre l-a determinat pe CTO-ul de la Instagram, Mike Krieger, să ofere o declarație care confirmă amploarea breșei de date: "Ne pasă foarte mult de siguranța și securitatea comunității Instagram, astfel dorim să vă anunțăm că am descoperit recent un bug pe Instagram ce ar putea fi folosit pentru a accesa adresa de e-mail și numărul de telefon ale unor persoane, chiar dacă nu erau publice".

Instagram a susținut inițial că doar un "procent redus" al conturilor a fost afectat, dar hackerii au respins rapid această afirmație, forțând compania aflată în proprietatea Facebook să îi consulte pe utilizatori arătându-l cum să se protejeze de un astfel de atac. "În plus, vă încurajăm să raportați orice activitate neobișnuită prin instrumentele noastre de raportare", a comunicat Instagram.

Se crede că un cont oficial al Președintelui Statelor Unite ale Americii, condus de echipa de social media a Casei Albe, a fost, de asemenea, printre cele șase milioane de conturi de Instagram afectate de hack.

 

SHANE CURTIS
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana September 6, 2017

Lasa un comentariu